SSK idari para cezalarına itiraz yine değişti

 

23.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

SSK idari para cezalarına itiraz yine değişti

İbrahim Işıklı - 23 Mayıs 2007 Çarşamba - Dünya


Mevzuatta belirlenen yükümlülüklere uyulmasını sağlamak için bazı cezai müeyyideler getirilmektedir. Bu bağlamda, Sosyal Sigortalar Kanunu ile de işverenlere bazı yükümlülükler getirilmiş ve bu yükümlülüklere uyulmaması durumunda da asgari ücrete bağlı idari para cezaları öngörülmüştür. Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre uygulanan idari para cezalarına karşı açılacak olan davalarda yetkili mahkeme sorunu uzun bir süreden beri devam etmektedir.

Sosyal Sigortalar Kurumu uygulamalarında, idari para cezalarına karşı önce 15 gün içinde Kurumun ilgili Sigorta Müdürlüğü'ne itiraz edilmesi, itirazın kabul edilmemesi halinde ise 15 gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesinde dava açılması gerekmekteydi. Anayasa Mahkemesi 2003 yılında verdiği bir karar ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, SSK tarafından uygulanan idari para cezalarının bir idari işlem olduğu ve bu cezalara ait davaların sulh ceza mahkemelerinde görülmemesi, idare mahkemelerinde sonuçlandırılması gerektiğine karar verdi. 4958 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile de Sosyal Sigortalar Kurumu idari para cezalarına karşı sulh ceza mahkemesine dava açılması uygulamasına son verilmiş ve 06.08.2003 tarihinden itibaren Kurumca itirazı reddedilenlerin, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içinde idare mahkemesine başvurabilecekleri hükme bağlanmıştı.

Ancak, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamına giren idari para cezasına karşı yapılan itirazın Adli Yargı Yerinde çözümlenmesi gerektiği hükme bağlanmıştı. Bu nedenle 5454 sayılı Kanunla gerekli değişiklikler yapılmıştır. Bu nedenle 5454 sayılı Kanunla yapılan düzenleme sonrasında da Sosyal Sigortalar Kurumu idari para cezalarının tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde SSK'na ödenmesi veya aynı süre içinde SSK'nın ilgili sigorta müdürlüğüne itiraz edilmesi gerekmekteydi. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine başvurabilmekteydiler.

Anayasa Mahkemesi yine "idare mahkemesi" dedi

Bu kez Anayasa Mahkemesi'nin 6 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile 506 sayılı Kanun'un 140'ıncı maddesine göre SSK'nın uyguladığı idari para cezalarının sulh ceza mahkemelerinde dava edilmesine ilişkin hükmü iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi kararında, SSK'nın uyguladığı idari para cezalarının bir idari işlem olduğu, Anayasa'ya göre, idari işlemlere karşı yargı yolunun idare mahkemeleri aracılığı ile görülmesi gerektiğinden hareketle söz konusu davaların idare mahkemelerinde görülmesi gerektiğine karar verildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa Mahkemesi kararına uygun olarak 5565 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, "idari para cezaları ilgiliye tebliğ edilmekle tahakkuk eder ve tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ödenir veya aynı süre içinde Kurumun ilgili ünitesine itiraz edilebilir. İtiraz, takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir. Mahkemeye başvurulması cezanın takip ve tahsilini durdurmaz. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ödenmeyen idari para cezaları, bu Kanunun 80'inci maddesi hükmü gereğince hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir. İdari para cezalarının, Kuruma itiraz ve yargı yoluna başvurulmaksızın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, idari para cezalarına karşı Kuruma itiraz etme veya yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez. Ancak, Kurumca itirazın reddedilmesi veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörtte birlik ceza tutarı, 80'inci madde hükmü de dikkate alınarak tahsil edilir.

Fiilin işlendiği günden itibaren beş yıl içinde tebliğ edilemeyen idari para cezaları zamanaşımına uğrar. İdari para cezaları hakkında, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanır" hükmü getirilmiştir.

SSK para cezalarına idare mahkemesinde dava açılabilecek

Bu yeni düzenlemeden sonra SSK idari para cezalarının Kuruma itiraz ve yargı yoluna başvurulmaksızın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilecektir.

Ancak, itiraz yoluna başvuracakların da mutlaka tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kurumun ilgili ünitesine itiraz etmesi, Kurumca itirazı reddedilenlerin, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilmeleri gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1749

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK idari para cezalarına itiraz yine değişti