Gemicilerle yazılı sözleşme yapma zorunluluğu

 

30.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gemicilerle yazılı sözleşme yapma zorunluluğu

İbrahim Işıklı - 30 Mayıs 2007 Çarşamba - Dünya

Gemiadamlarının hak ve yükümlülükleri ile işverenleriyle olan ilişkileri 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile düzenlenmiştir. 854 sayılı Deniz İş Kanunu, denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk bayrağını taşıyan, 100 ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akdi ile çalışan gemiadamları ve bunların işverenleri ile olan iş ilişkilerinin düzenlenmesinde uygulanır. Aynı işverene ait gemilerin grostonilatoları toplamı yüz veya daha fazla olduğu veyahut işverenin çalıştırdığı gemiadamı sayısı 5 veya daha fazla bulunduğu takdirde yukarıdaki hüküm uygulanacaktır.

854 sayılı Deniz İş Kanunu'nun 5. maddesine göre, hizmet akdi işveren veya işveren vekiliyle gemiadamı arasında yazılı olarak iki nüsha yapılır ve taraflardan her birine birer nüsha verilir. Gemiadamıyla işveren veya işveren vekili arasında yapılacak hizmet akitleri, her türlü resim ve harçtan muaftır. 854 sayılı Deniz İş Kanunu'na göre yapılacak yazılı akitlerde aşağıdaki;

1. İşverenin adı ve soyadıyla ikametgah adresi,

2. Gemiadamının adı, soyadı, doğum tarihi ve yeri, sicil numarası ve ikametgah adresi,

3. Gemiadamının çalışacağı geminin ismi, sicil numarası, grostonilatosu ve kaydedildiği sicil dairesi (gemiadamının aynı işverenin muhtelif gemilerinde çalışması ihtimali mevcutsa, bu hizmet akdinde ayrıca belirtilir.)

4. Akdin yapıldığı yer ve tarih,

5. Gemiadamının göreceği iş,

6. Gemiadamının hizmete başlayacağı tarih ve yer,

7. Hizmet akdinin belli bir süre için yapılmış olup olmadığı, belli bir süre için yapılmış ise süresi veya sefer üzerine ise hangi sefer olduğu,

8. Kararlaştırılan ücret esası ile miktarı,

9. Ücretin ödeme zamanı ve yeri,

10. Avans şartları,

11. Diğer iş şartları,

12. Tirimciler ve ateşçiler ile yapılacak hizmet akitlerinde 25/5/1959 gün ve 7292 sayılı kanunla onanan sözleşmenin özeti,

hususların bulunması gerekir. Gemiadamlarıyla yapılacak olan iş sözleşmeleri, belirli süreli-belirsiz süreli veya deneme süresi olan-deneme süresi olmayan iş sözleşmeleri olarak sınıflandırılabilir.

854 sayılı Deniz İş Kanunu'nun 7. maddesine göre; hizmet akdi belirli bir süre veya sefer için yahut süresiz olarak yapılabilir. Belirli bir süre için yapılmış hizmet akdi bu sürenin bitiminde sona erer. Hizmet akdi gemi seyir halinde iken sona ererse akit, geminin ilk limana varmasına ve güvenlik altına alınmasına kadar devam eder. Belirli sefer için yapılmış hizmet akdi, akitte yazılı seferin sonunda geminin vardığı limanda yükünü boşaltmasıyla sona erer.

Belirli bir sefer için yapılmış olan hizmet akdinin sonunda gemiadamı işveren veya işveren vekilinin muvafakatiyle işe devam eder ve gemi de sefere çıkarsa, hizmet akdi bu sefer süresince uzatılmış sayılır. Belirli bir süre için yapılmış olan hizmet akdinin sonunda gemiadamı işveren veya işveren vekilinin muvafakatiyle işe devam ederse hizmet akdi, aynı süre için uzatılmış sayılır.

854 sayılı Deniz İş Kanunu'na göre, belirli süreli iş sözleşmesinin süre bitiminde kendiliğinden sona ermesi halinde gemiadamı kıdem tazminatına hak kazanamaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1074

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gemicilerle yazılı sözleşme yapma zorunluluğu