Sağlık hizmetlerinde eşitlik geliyor

 

06.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sağlık hizmetlerinde eşitlik geliyor

İbrahim Işıklı - 06 Haziran 2007 Çarşamba - Dünya


Sosyal güvenlik kurumunca sağlık yardımları karşılanan ve kapsam maddesinde tanımlanan kişilerin, sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavilerine ait ücretler ile tedavi yardımlarının verilmesine ilişkin esas ve usullerin tespit edilmesi amacıyla çıkartılan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği 15.06.2007 tarihinde yürürlüğe girecektir. Böylece, SGK Sağlık Uygulama Tebliği ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sağlık işlemlerinde uygulama birlikteliği sağlanacaktır.

Sözleşmeli tüm sağlık tesislerine doğrudan başvurulabilecek

SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nin yürürlük tarihi olan 15.06.2007 tarihinden sonra, üniversite hastaneleri de dahil olmak üzere, sözleşmeli tüm sağlık tesislerine doğrudan başvurulabilecektir.

Yatan hastaların ilaçları hastanelerce karşılanacak

15.06.2007 tarihinden itibaren 120 gün sonra, yatarak tedavilerde ilaçlar hastane tarafından temin edilecek, hastalara/hasta yakınlarına ilaç temin ettirilmeyecektir.

Tıbbi malzemeler hastane tarafından temin edilecek


Kurumla sözleşmeli sağlık kurumlarında yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzemeler (protez ve ortezler ve kurumca iade alınan cihazlar hariç), hastane tarafından temin edilmek zorunda. Sağlık kurumlarında yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzemelerin sağlık kurumunca temin edilme zorunluluğu, tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra uygulamaya konulacak.

Sözleşmesi olmayan sağlık kurum veya kuruluşlarında acil tedavi bedellerinin ödenmesi

Acil haller; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda, olayın meydana gelmesini takip eden 24 saat içinde en yakın sağlık kurum veya kuruluşuna başvurulmasını gerektiren ve ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığında hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan hastaların, sözleşmesiz sağlık kurum veya kuruluşuna acil haller nedeniyle müracaatı sonucu oluşan giderler, acil tıbbi müdahale yapılmasını zorunlu kılan durumun, müdahaleyi yapan hekim tarafından imzalanmış bir belge ile belgelendirilmesi şartıyla kurumca karşılanacaktır.

Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılanların acil hal nedeniyle başvurdukları sözleşmesiz sağlık kurum ve kuruluşlarındaki tedavilerine ait giderler hasta tarafından karşılanacak olup, verilen hizmetlerin "Paket İşlem Fiyat Listesi"nde yer alması durumunda bu liste fiyatları, yer almıyorsa "Sağlık Kurumları Fiyat Listesi" esas alınarak ödenecektir.

Trafik kazazedelerinin tedavilerine ait giderler

Sözleşmeli sağlık kurum veya kuruluşları tarafından, kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan trafik kazazedelerinin tedavilerine ait giderler kuruma ayrı fatura edilecektir. Fatura ekinde kazazedeye ait kimlik, adres ve irtibat telefon numarası gönderilecektir. Trafik kazalarına ait faturaların ayrı olarak gönderilmediğinin tespit edilmesi halinde fatura bedelleri ilgili sağlık kurumuna ödenmez, ödenmiş olan fatura bedelleri ilgili sağlık kurumunun tahakkuk etmiş olan alacağından sözleşme hükümleri doğrultusunda mahsup edilir.

Sürekli hastalıklarda tek reçete ile 2 yıllık ilaç alınabilecek

Tüberküloz, kalp, tansiyon ve şeker hastalıkları gibi uzun süre ilaç kullanılması gereken hastalıklarda, rapor ve reçete sadece bir kez düzenlenecek, her seferinde reçete yazdırmadan 2 yıl boyunca hastalar doğrudan eczaneye giderek üçer aylık miktarlarda ilaçlarını alabileceklerdir.

Reçete ödemeleri

Reçete edilen ilaçlar, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ile imzalanan "Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Verilmesine İlişkin Protokol" çerçevesinde kurumla sözleşme yapan eczanelerden temin edilmesi halinde bedelleri ödenecektir. Kurum ilaç ödemesinde, ilacın veriliş tarihindeki perakende satış fiyatları esas alınacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 769

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sağlık hizmetlerinde eşitlik geliyor