Grev ve lokavtta geçen sürelerin sigorta primi yatırılabilir mi?

 

22.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Grev ve lokavtta geçen sürelerin sigorta primi yatırılabilir mi?

İbrahim Işıklı - 22 Ağustos 2007 Çarşamba - Dünya


Grev ve lokavt süresince hizmet akitleri askıda kalan işçilere bu dönem için işverence ücret ve sosyal yardımlar ödenememekte ve sigorta primleri de yatırılmamaktadır. Sigortalıların grev ya da lokavtta geçen süreleri için malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmediğinden iş akitlerinin askıda kaldığı bu süreler 506 sayılı Kanuna göre gün sayısı olarak değerlendirilmemektedir.

506 sayılı yasanın 4958 sayılı yasanın 34. maddesiyle değişik 60.maddesinin F fıkrası gereğince, sigortalıların grev ve lokavtta geçen süreleri, grev ve lokavtın sona ermesinden itibaren altı ay içinde kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde ve 506 sayılı Kanun'un 78'inci maddesi ile belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak suretiyle, talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin, tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödenmesi şartıyla borçlandırılabileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre;

a) Sigortalıların grev/lokavtta geçen süreleri, grev/lokavtın sona ermesinden itibaren 6 ay içinde kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde borçlandırılabilecek, borçlanma talep tarihinde ve borcun ödeneceği tarihte sigortalının kuruma tabi olma şartı aranmayacağı gibi, diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olması da bunların borçlanma hakkından yararlanmasına engel olmayacaktır. 06.08.2003 tarihi itibariyle 6 aylık sürenin dolmamış olması kaydıyla bu tarihten önce biten grev ve lokavtta geçen süreler de borçlandırılabilecektir.

b) Borçlanma bedeli, 506 sayılı Kanun'un 78'inci maddesi ile belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak kaydıyla talep tarihinde sigortalı tarafından belirlenen tutar üzerinden hesaplanacak malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi kadar olacaktır.

c) Borçlanmanın geçerli sayılabilmesi için borcun tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içinde SSK'na ödenmesi şartı aranacaktır. Ödenmeyen borçlanma tutarına ait süreler hizmetten sayılmayacaktır.

d) Yasada öngörülen sürede borçlanma yapmak için müracaat eden sigortalının ölümü halinde hak sahipleri borçlanma bitim tarihine kadar ödenmemiş süreyi tamamlayabilecekleri gibi, aylık bağlamaya yetecek kadar süreyi de borçlanabileceklerdir.

Çankaya sürprizi kabineyi erteletti

Şüphesiz geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddelerinden birisi, yeni kurulacak kabinede kimlerin hangi bakanlığa getirileceğiydi. Ancak, Çankaya bir sürpriz yaparak kabineyi onaylama görevini yeni seçilecek cumhurbaşkanına bıraktı. Bu da kabine toto oynayan bürokrat ve gazetecilerin bir süre daha bunu devam ettirmesine vesile oldu.

Bu köşenin yazarı da tüm gazeteciler gibi yeni kabinede kimlerin yer alabileceğine ilişkin ihtimalleri değerlendirdi. Ancak asıl ilgilendiğim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi sorunlu bir bakanlığa kimin getirileceğiydi. Bugüne kadar bu bakanlık için Murat Başesgioğlu, M. Zekai Özcan, Ertuğrul Günay, Salih Kapusuz, Bülent Arınç, Hüseyin Tanrıverdi, Nükhet Hotar ve Sami Güçlü'nün adı geçti. Sayın Murat Başesgioğlu, çok zor bir dönemde, oldukça başarılı bir şekilde beş yılını tamamladı. İş hukuku ve sosyal güvenlik sistemine yaptığı katkıları unutmak mümkün değil. Başesgioğlu'nun gönlünden bir süre yürüttüğü İçişleri Bakanlığı geçiyor. Dilerim bu gerçekleşir.

Çankaya sürprizi kabineyi erteletince, yeni kabine açıklanıncaya kadar bizlere de kabine toto oynamaktan başka çare kalmadı. Bakalım zorlu Çalışma Bakanlığı kime emanet edilecek?

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 879

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Grev ve lokavtta geçen sürelerin sigorta primi yatırılabilir mi?