İş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları

 

26.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

İş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 26 Ocak 2005 Çarşamba - Dünya

İşyerlerinde, çalışanların maruz kaldıkları en önemli tehlike, iş kazası ve meslek hastalığıdır. İşyerlerinde iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesine ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak işyerlerinde gerekli çalışmaların yapılmasını sağlamaya yönelik olarak 4857 sayılı İş Kanunu ile sanayiden sayılan, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların çalıştırılması zorunluluğu getirilmiştir. İş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların nitelikleri sayısı, görev, yetki ve sorumlulukları, eğitimleri ve çalışma şartları ile ilgili usul ve esasları belirlemek üzere, "İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" 20.01.2004 tarih ve 25352 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, bu yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir yıl süre ile iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanlar için iş güvenliği uzmanlığı sertifikası şartı aranmayacağı hükme bağlanmıştı. Yönetmeliğin geçici 1. maddesi uyarınca belirlenen bir yıllık süre 20.01.2005 tarihinde doldu.

Dolayısıyla 20.01.2005 tarihinden itibaren sanayiden sayılan, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde üniversitelerin kimya, makine, maden, jeoloji, metalurji, endüstri, elektrik, elektronik, inşaat, fizik, jeofizik, bilgisayar, tekstil, petrol, uçak, gemi, çevre, gıda mühendisliği ve mimarlık bölümleri ile ziraat fakültelerinin tarım makineleri bölümünden mezun iş güvenliği uzmanı çalıştırılması gerekmektedir.

İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 5. maddesi uyarınca, işverenler, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının tesis edilmesi, sağlık ve güvenlik risklerinin önlenmesi ve koruyucu hizmetlerin yürütülmesi için gerekli tedbirlerin belirlenmesi, bu tedbirlerin uygulanması ve uygulamaların izlenmesi işlerini yürütmek üzere, işyerinin risk grubuna ve işçi sayısına göre bir veya daha fazla iş güvenliği uzmanını görevlendirmek ve bu görevlerin yapılması için gerekli yer araç-gereç ve personeli temin etmekle yükümlüdürler. İşverenler, işyerinde görev yapan iş güvenliği uzmanının çalışma şartları ile yetki ve sorumlulukları konusunda çalışanları bilgilendirmekle yükümlüdür. İşverenler, iş güvenliği uzmanının görevini etkili bir şekilde yapmasının sağlamak için işletme içinde gerekli planlama ve düzenlemeleri yapmasına imkan sağlar. İşverenler, işyerinde başka bir görevi yürüten mühendis veya teknik elemanı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip olması şartı ile iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirebilirler. İş güvenliği uzmanlarının, bu yönetmelikte belirtilen görevlerinin eksiksiz olarak yerine getirebilmeleri için bu konu ile ilgili yeterli çalışma süresi sağlanır. İş güvenliği uzmanları bu süre içersinde başka bir işle görevlendirilemezler.

6. madde uyarınca ise, çalışanlar, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşması için bu konuda hazırlanan talimat ve prosedürlere uymakla yükümlüdürler.

İş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecek mühendis veya teknik elemanların bakanlıkça verilen iş güvenliği uzmanlık sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlığı sertifika sınıfları "A-B-C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası" olmak üzere 3 farklı sınıfa ayrılmaktadır. Mühendis veya teknik elemanların, işyerlerinde iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilebilmesi için gerekli olan sertifika eğitim programlarının hazırlanması, uygulanması, sınav komisyonun teşekkülü ve sınavın yapılış şekli ile ilgili usul ve esaslar, İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Komisyonu tarafından belirlenir. Eğitimin süresi, teorik ve pratik olarak 120 saatten az olamayacaktır.

Sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarından;

. A sınıfı sertifikaya sahip olanlar; bütün işyerlerinde,

. B sınıfı sertifikaya sahip olanlar; I'inci, II'nci, III'üncü ve IV'üncü risk gruplarında yer alan işyerlerinde,

. C sınıfı sertifikaya sahip olanlar; I'inci, II'nci ve III'üncü risk gruplarında yer alan işyerlerinde görev yaparlar.

İşyerinde birden fazla iş güvenliği uzmanının görevlendirilmesi halinde, en az bir iş güvenliği uzmanında yukarıda belirtilen şartlar aranır. İş güvenliği uzmanları, yönetmelikte belirtilen görevleri eksiksiz yerine getirmek için:

I'inci risk grubunda yer alan işyerlerinde; ayda en az 1 iş günü,

II'inci risk grubunda yer alan işyerlerinde; ayda en az 2 iş günü

III'üncü risk grubunda yer alan işyerlerinde; ayda en az 3 iş günü,

IV'üncü risk grubunda yer alan işyerlerinde; ayda en az 4 iş günü,

V'inci risk grubunda yer alan işyerlerinde; ayda en az 5 iş günü gitmek zorundadırlar.

Bir iş güvenliği uzmanı en fazla on işyeri ile sözleşme yapabilir. İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Risk Grupları Listesi Tebliği, 13.04.2004 tarih ve 25432 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1896

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları