Bağ-Kur'da askerlik sürelerinin borçlanılması

 

02.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU KÖŞESİ

Bağ-Kur'da askerlik sürelerinin borçlanılması

İbrahim Işıklı ibrahimis@hotmail.com - 02 Ocak 2008 Çarşamba - Dünya

1479 sayılı kanunda borçlanma imkanı tanıyan çeşitli hükümler bulunmaktadır. Bunlardan birisi de, askerlik borçlanmasıdır.

Bağ-Kur sigortalıları askerlikte er olarak geçen hizmet süreleri ile yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını borçlanabilirler. Sigortalıların ölümü halinde, sigortalı olanların hak sahipleri de borçlanma talebinde bulunabilirler. Askerlik sürelerinin borçlanılması için talepte bulunanların borçlanma talep tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olmaları gerekmektedir. Ayrıca sigortalının ölümü halinde vefat eden sigortalının hak sahiplerinin askerlik borçlanması yapabilmeleri için sigortalının ölüm tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olması şarttır.

Askerlikte geçen sürelerin borçlanılması için, sigortalılar veya hak sahiplerinin askerlik borçlanma talep dilekçesini doldurarak askerlik şubesine tasdik ettirmeleri ve bu belgeyi bağlı bulundukları Bağ-Kur il müdürlüklerine vermeleri gerekmektedir.

4956 sayılı kanunun 36. maddesiyle 1479 sayılı kanunun ek 9. maddesinde yapılan değişiklikle askerlik borçlanması primlerinin sigortalının talep tarihinde bulunduğu basamağın prim tutarları üzerinden hesaplanarak tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödenmesi şartı getirilmiştir. Askerlik borçlanmasına ait primlerin süresi içinde ve tam olarak ödenmemesi halinde borçlanma geçersiz sayılmaktadır. Askerlik borçlanmasında sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi oranı olana %20 üzerinden hesaplama yapılmaktadır.

Borçlandırılan süre, sadece sigortalılık süresi olarak değerlendirilmekte, aylık bağlamaya esas ortalama gelir tutarının hesabında dikkate alınmamaktadır.

Askerlik borçlanması yapan sigortalıların askerlikte geçen süreleri ile Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılık sürelerinin çakışması halinde, çakışan süreler çıktıktan sonra kalan askerlik süresinin borçlanılacak süre olarak dikkate alınması gerekmektedir.

İşsizlik sigortasında muvazzaf askerlik ve istirahat raporu alınması

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair 4 Nolu Tebliğ'de, muvazzaf askerlik nedeniyle hizmet akdi sona erenler için de işverenlerin İAB düzenleyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu durumda olan sigortalı işsizlerin terhis tarihinden itibaren 30 gün içerisinde kuruma başvurmaları halinde işsizlik ödeneği işlemleri başlatılmaktadır.

Muvazzaf askerlik dışında herhangi bir nedenle silah altına alınanlarla, hastalık ve analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanan sigortalı işsizlerin işsizlik ödeneklerinin ödenmesi, bu durumların devamı süresince durdurulur ve sigortalı işsize konu hakkında bilgi verilir.

İşsizlik ödeneği alırken hastalanan ve resmi sağlık tesislerinden rapor alarak geçici iş göremezlik ödeneği almaya hak kazanan sigortalı işsiz (geçici iş göremezlik ödeneği aldığı SSK kayıtlarından izlenecek) ve bu döneme ilişkin işsizlik ödeneği ile hastalık ve analık sigortası primleri ödenmeyecektir. Primlerin ödenmesi durumunda fazla ödenen bu primler, bir sonraki prim ödemesinden mahsup edilecektir. Bu dönemde ödenen işsizlik ödenekleri, sigortalı işsizden yasal faizi ile geri alınmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1376

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur'da askerlik sürelerinin borçlanılması