Sosyal Güvenlik Haftası'nda reform tartışılıyor

 

09.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sosyal Güvenlik Haftası'nda reform tartışılıyor

İbrahim Işıklı- 09 Nisan 2008 Çarşamba - Dünya


Sadece ülkemiz değil, diğer ülkelerin birçoğu da sosyal güvenlik sistemini yeniden yapılandırıyor. Hatta komşu Yunanistan'da grevlerden dolayı hayatın bir süre durduğunu biliyoruz.

Halen TBMM'de sosyal güvenlik reformu görüşmeleri devam ediyor. Çalışanlar, emekliler, memurlar, işçiler, işsizler, esnaflar reforma itiraz ediyor. Bilen itiraz ediyor, bilmeyen daha çok itiraz ediyor. Ama hiç kimse sosyal güvenlik sistemindeki bu çarkın nasıl döneceğini izah edemiyor.

Ancak maalesef, itiraz edilen noktalar genellikle emeklilik yaşı veya maaşıyla ilgili. Oysa sosyal güvenlik sisteminin fonksiyonlarına baktığımızda emeklilik fonksiyonu dışında ayrıca; hastalık, analık, iş kazası, meslek hastalığı, ölüm, maluliyet ve işsizlik sigortası olduğunu görüyoruz. Çalışırken yararlanabileceği haklar da önemli.

Sosyal güvenlik reformunda emekli aylığını, emeklilik yaşını tartışmak yerine, kayıtdışı istihdamın nasıl önlenebileceği, çalışanların statülerine bakılmaksızın nasıl eşit haklara sahip olabilecekleri, sağlık yardımlarının nasıl daha fazla iyileştirilebileceği tartışılmalıydı.

Bazı yazarlar Şili modelini ülkemizde uygulamaya koymak için can atıp, köşe yazılarıyla ortam yaratmaya çalışırken de aynı tepkiler verilmeliydi.

Nereden nereye

Birkaç yıl öncesine kadar sağlıkta ayrıcalıklı memurlar ile çoğu hastaneye alınmayan Bağ-Kur'lular vardı. SSK'lılar ise günlerce SSK hastanelerinde muayene kuyruklarında sıra bekliyordu. Muayene olmak bir dert, muayene olduktan sonra ilaç almak başka dertti.

Doktorların özel muayenehanelerine gidip, vizite ücretini ödeyemeyen hastaların hastaneye yatamadığı günleri de unutmadım. Her akşam TV'lerde SSK hastane kuyruklarını izler, gazetelerde yorumlarını okurduk.

7-13 Nisan 2008 tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Haftası'nı kutluyoruz. Sosyal Güvenlik Haftası'nda maalesef SGK yeterince tanıtım yapamıyor. Beşikten mezara hepimizi ilgilendiren bu kadar önemli bir konuda kamuoyu oluşturulamıyor. Dedim ya, emeklilik yaşı, prim gününü tartışmaktan sosyal güvenliği anlamaya fırsat kalmıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mesajı

Sosyal Güvenlik Haftası'nda Sosyal Güvenlik Kurumu da bir mesaj yayınladı;

"93 katrilyona varan bütçesi, 25 bine yakın çalışanı, güçlü bilgi işlem altyapısı ile ülkemizin önde gelen kurumlarından biri. 7'den 77'ye, 70 milyon insanın ayağına hizmet götüren kurumumuz, Türkiye'nin dört bir yanına hizmet veriyor. Yeni doğan her çocuk sosyal güvenlik şemsiyesi altında hayata gözlerini açıyor. Kurum olarak bir ilke imza atıyoruz. 7-13 Nisan 2008 tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Haftası'nı tüm Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında ilk kez kutluyoruz.

Sosyal güvenlik reformunun ülke menfaatlerinin gereği olduğunu bilen, bilinçli bir kamuoyu oluşturmak; toplumda sosyal güvenlik reformuna karşı eksik ve yanlış bilgilendirmeden kaynaklanan olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmak; kamuoyunu, direkt kaynağından doğru bilgilerle bilgilendirmek, bilinçlendirmek; kayıtdışı istihdam, kayıp ve kaçaklarla mücadelenin toplumun her kesiminin görevi olduğunun altını çizmek, kısaca; "toplumda ortak bir sosyal güvenlik bilincinin oluşmasına katkı sağlamak" amacıyla bu haftayı kutluyoruz" diyor mesajda.

Tüm emekçilerin, sigortalıların, iştirakçilerin ve SGK çalışanlarının Sosyal Güvenlik Haftası kutlu olsun.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 593

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal Güvenlik Haftası'nda reform tartışılıyor