Kamuda çalışan emeklilere sağlık yardımı yok!!!

 

16.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Kamuda çalışan emeklilere sağlık yardımı yok!!!

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 16 Şubat 2005 Çarşamba - Dünya

5277 sayılı 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun 25'inci maddesinin (f) bendi ile değişiklik yapılıncaya kadar, bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık veya gelir alanların kamu sektöründe sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmalarını devam ettirmeleri mümkün iken, 5277 sayılı yasa ile önemli değişiklikler yapılmıştır.

5277 sayılı "2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu"nun 25. maddesinin (f) bendinin ikinci paragrafında, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamayacağı ve görev yapamayacağı;

Üçüncü paragrafında ise diğer kanunların emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken emeklilik veya yaşlılık aylıkları ve/veya diğer tazminatları kesilmeksizin atanmaya, çalıştırılmaya veya görevlendirilmeye izin veren hükümleri ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun ek 11. maddesine göre alınmış Bakanlar Kurulu kararlarının 2005 yılında uygulanmayacağı belirtilmiştir.

2005 yılı Bütçe Kanunu'nun 25'inci maddesinin (f) fıkrası uyarınca, kamu işyerlerinde çalışan emeklilere tercih yapmaları bildirildi. Bunun üzerine bazı emekli kamu çalışanları işlerinden istifa ederek ayrıldılar. Yani, emekli aylığını tercih ettiler. Bazı çalışanlar ise emekli aylıklarından feragat ederek kamudaki görevlerine devam ediyorlar.

Kamuda çalışmaya devam edenlerin emekli aylığı kesildiği için emeklilik statüsünden dolayı sağlık yardımları da sona ermektedir. Gerçekten, Bütçe Kanunu yürürlüğe girinceye kadar emekli oldukları kurumdan (SSK, Bağ-Kur, T.C. Emekli Sandığı'ndan) aldıkları sağlık karnesi ile hastanelerde muayene ve tedavi olabilen, gerektiğinde ilaç alabilen emekliler, normal sigortalı olarak tüm sigorta kollarına tabi çalışmaları nedeniyle aylıkları durdurulduğu için emeklilik statüsünden çıktılar. Dolayısıyla sağlık yardımları da kesildi.

Kamu işyerlerinde çalışan emekliler, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren sosyal güvenlik destek primi yerine, normal sigortalılar gibi prim ödemeye başladılar. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, sigortalı olarak çalışmaya başlayan bir kişinin sağlık yardımı alabilmesi için, yani muayene ve tedavi olabilmesi için son bir yıl içinde en az 90 gün hastalık sigortası primi ödenmesi gerekmektedir. Bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babasının sağlık yardımı alabilmesi için ise, son bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödenmiş olması gerekmektedir.

Görüldüğü gibi, kamuda çalışmaya devam edenler emekliler üç ay süreyle sigortalı olarak sağlık yardımı alamadıkları gibi dört aylık bir süreyle de bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babalarını da tedavi ettiremeyecekler, hastaneye götüremeyecekler ve ilaç alamayacaklar. Bütçe Kanunu ile yapılmaması gereken bir düzenlemenin bu şekilde yapılmış olması neticesinde bu tür sorunların çıkabileceği hesaplanamamıştır. Bu durumun mutlaka düzeltilmesi ve aylıklarının kesilmesi nedeniyle zaten son derece mağdur olan bu kişilerin sağlık yardımlarından yararlandırılmaları sağlanmalıdır.

Uzun bir süreden beri genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda çalışmakta olanlardan, aylıklarının kesilmesini istemeyenler, dolayısıyla iş sözleşmesi bu nedenle feshedilecek olanlara ihbar ve/veya kıdem tazminatı ile diğer işçilik haklarının ödenip ödenmeyeceği önemli sorunlar yaşanmaktadır. Aylıklarının kesilmesini kabul etmeyenlerin iş sözleşmesinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17'nci maddesine göre feshedilmesi nedeniyle bu durumdaki işçilere hem ihbar tazminatının, hem de kıdem tazminatının ödenmesi gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 910

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kamuda çalışan emeklilere sağlık yardımı yok!!!