Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularının alabileceği fark ücretleri

 

05.11.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularının alabileceği fark ücretleri

İbrahim Işıklı - 05 Kasım 2008 Çarşamba - Dünya


Sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan 5510 sayılı kanunun uygulanmasına ilişkin Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği ile Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularının alabileceği fark ücretler düzenlenmiştir.

Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dâhil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak bu bedellerin bir katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanı Bakanlar Kurulu'nca belirlenir. Bu tavan dâhilinde alınabilecek ilave ücret oranları kurumca belirlenir. Eşdeğer ilaçların azami fiyatı ile genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşacak fark ve optik için tavan uygulanmaz.

SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30'una kadar, kişilerden ilave ücret alınabilecek. Söz konusu sağlık kurum ve kuruluşları yüzde 30'luk tavan dâhilinde belirledikleri sağlık hizmeti fiyatlarını kuruma bildirecekler. Fiyat değişiklikleri ise 5 işgünü içinde kuruma bildirilecek. Tavanlar dâhilinde de olsa sözleşmelerde belirtilen süreden önce bu fiyatlarını artıramayacaklar.

Sevkin kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları tarafından yapılması hâlinde 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler, harp malullüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilave ücret alınamaz.

Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları, acil hallerde, sözleşmeli sağlık hizmetleri sunucuları ise kurumun belirlediği sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden veya kurumdan herhangi bir ilave ücret talep edemez.

Kamu idaresi ve vakıf üniversitesi sağlık hizmeti sunucuları, Yüksek Öğretim Kanunu'nda tanımlanan öğretim üyeleri tarafından bizzat sunulan sağlık hizmetleri için ilave ücret talep edebilir. İlave ücretin tavanı kurum tarafından belirlenecek.

Sağlık hizmeti sunucuları, otelcilik hizmetleri ile istisnai sağlık hizmetleri için, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenen sağlık hizmeti fiyatlarının üç katını geçmemek üzere ilave ücret alabilir. Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre; SGK'yla sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları otelcilik hizmetleri için sözleşmeli sağlık kurumlarınca, kurumca belirlenen standartların üzerinde sunulan otelcilik hizmetleri ücretleri tek yataklı banyolu, tv, telefonu bulunan odalar 25,00.-YTL, Suitli, banyolu, telefonlu, çoklu yemek seçeneği 40.00.-YTL olarak belirlendi. Sözleşmeli sağlık kurumları sundukları otelcilik hizmeti için bu ücretlerin 3 (üç) katını geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilecek. Otelcilik hizmetleri kuruma fatura edilemeyecek.

Sağlık hizmeti sunucuları, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaya müstahak olup olmadığını, kurumun elektronik veya diğer ortamlarda sağlayacağı yöntemlere uygun olarak kontrol etmek ve belgelemek zorundadır.

Sosyal Güvenlik Reformu Rehberi

Sosyal güvenlik reformuyla birlikte değişecek olan uygulamalar SGK Başmüfettişi Resul KURT tarafından kaleme alınan ve TİEM Yayınları'ndan çıkan "Sosyal Güvenlik Reformu Rehberi" isimli kitapta ayrıntılı olarak ele alınıyor.

Sosyal Güvenlik Reformu Rehberi adlı bu çalışmada öncelikle sosyal güvenlik reformuna ilişkin temel bilgiler verilmiştir. Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda 5754, 5763 ve 5797 sayılı kanunlarla yapılan değişiklikler de işlenmiştir. Yine, uygulamaya yön veren önemli yönetmelik ve tebliğler de kitaba eklenmiştir. Kitapla ilgili ayrıntılı bilgi için 0212-211 10 11 no'lu telefonu arayabilir ya da tüm kitapevlerinde bulabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 813

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularının alabileceği fark ücretleri