SSK sigortalılarının üniversite hastanelerine sevki

 

09.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

SSK sigortalılarının üniversite hastanelerine sevki

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com 09 Mart 2005 Çarşamba - Dünya


5283 sayılı "Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na Devredilmesine Dair Kanun" 19.01.2005 tarih ve 25705 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Anılan kanunun 9. maddesinde "Mevzuatta bu kanunla bakanlığa devredilen kamu kurum ve kuruluşlarına ait sağlık birimlerine yapılan atıflar, bakanlığa ait sağlık birimlerine ve Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından belirlenecek sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılmış sayılır" hükmü getirilmiştir.

5283 sayılı yasa uyarınca SSK sağlık tesisleri Sağlık Bakanlığı'na 19.2.2005 tarihi itibarıyla devredilmiştir. Bu kapsamda SSK'dan sağlık yardımı alan sigortalılar, emekli sigortalılar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, anne-baba ile hak sahiplerinin tetkik ve tedavileri ile ilgili olarak TC Sağlık Bakanlığı-Sosyal Sigortalar Kurumu arasında Sağlık Hizmetleri Protokolü imzalanmıştır.

Bu protokol'e göre;

"Üniversite hastanelerine sevk, Sağlık Bakanlığı hastanelerinden hastane adı belirtilerek doğrudan yapılacaktır. Hastanın sevk edildiği branş dışında muayene ve tedavinin gerekmesi halinde aynı sevkle muayene ve tedavisi yaptırabilecek, ayrıca sevk belgesi istenmeyecektir. Sevk işlemleri protokol ekinde bulunan "hasta sevk formu" ile yapılacaktır."

Üniversite hastanelerindeki hastanelerinin malzeme temini aşağıdaki esaslar çerçevesinde olacaktır.

"Hastaneler, yatarak tedavi gören hastalara, temin ettikleri iyileştirici nitelikte tıbbi sarf malzemelerini kullanacaklardır. SSK tarafından ihalesi yapılıp fiyatı belirlenen EK 2 listede yer alan malzemeler ilgili firmadan talep edilecektir. Malzemeyi temin eden firma tarafından sözleşme esasları doğrultusunda fatura edilecektir.

Kullanılan iyileştirici nitelikteki tıbbi sarf malzemeleri varsa (BUT Ek 5/A) Bütçe Uygulama Talimatı fiyatları, yoksa Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olan protokol fiyatları çerçevesinde ödenecektir.

Hastane stoklarında mevcut olan tıbbi malzemeler, ayaktan tedavi gören SSK'lı hastalara verilebilir. Verilen bu malzemeler, Bütçe Uygulama Talimatı'nda yatan hastalara kullanılan malzemelerin fiyatlandırılması ile ilgili hükümler doğrultusunda fatura edilecektir.

İlgili mali yıl Bütçe Uygulama Talimatı EK-5/B listesinde yer alan malzemeler hiçbir şekilde hastalara aldırılamayacak ve fatura edilemeyecektir.

SSK ile sözleşme yapmış olan üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde yatarak tedavi gören hastalara kullanılacak iyileştirici nitelikteki tıbbi sarf malzemeleri yukarıda yer alan esaslar çerçevesinde bu hastaneler tarafından temin edilir ve kullanılır.

Hastaneler tarafından temin edilemeyen, reçete edilerek sigortalılarca temin edilen ve kullanıldığı belgelenilen sarf malzemeleri, ortez ve protezler, SSK tarafından belirlenecek usuller doğrultusunda varsa Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü protokol fiyatlarını aşmayacak şekilde ödenir veya sigorta il/sigorta satın alma müdürlüklerince temin edilir.

Yukarıda temin ve ödeme usulleri belirlenen sarf malzemeleri ile ilgili olarak SSK tarafından yapılacak güncellemeler, protokoller, birim fiyat belirlemeleri ve ihaleler SSK tarafından üniversite tıp fakültelerine ayrıca bildirilecektir."

Yatan hastaların ilaç temini ile ilgili ise;

"Yatan hastalara kullanılacak ilaçlar (tek talimat uygulamasına geçilene kadar SSK ilaç listesi ve uygulama talimatında belirtilen esaslara göre) hastanelerce karşılanacaktır. Hastanelerce karşılanamayanlar SSK ilaç talimatı hükümleri doğrultusunda SSK ile sözleşmeli eczanelerden karşılanacaktır."

Hükümleri getirilmiştir. Bu şekilde hastane eczanesinde bulunmaması nedeniyle dışardan alınması gereken ilaçlar, hak sahiplerinin sağlık karnelerine, üzerinde yer alan bilgiler tam ve eksiksiz olarak kendinden kopyalı reçetelere yazılacak, "eczanemizde yoktur, yatan hasta" kaşesi vurularak başhekim tarafından onaylanacaktır.

Faturalar Ankara, İstanbul ve İzmir'de bulunan Sağlık İşleri İl müdürlükleri, diğer illerde ise daha sonra kurulacak olan Sağlık İşleri İl müdürlükleri adına düzenlenecektir.

Hastalar, üniversite hastanesi tarafından istem formuyla talep edilen tetkiki/tahlili üniversite hastanesinde yaptırabileceği gibi SSK ile sözleşmeli özel kurumlara da başvurarak ilave herhangi bir işleme gerek olmadan yaptırabilecektir. Bu merkezlerde yapılan, talep edilen tetkik/tahlil sonucunun kalite ve güvenirlik açısından yetersiz görülmesi halinde yeni bir istem formu düzenlenmeksizin tetkiki yapan sözleşmeli kurum/kuruluş tarafından tetkik/tahlilin tekrarı ücretsiz olarak sağlanacaktır.

SSK'lı hastaların doğrudan başvurusu "SSK-Tıp Fakültesi Hastaneleri Sağlık Hizmetleri Protokolü" imzalanması ile mümkündür. Bu protokol ile 2005 yılı Bütçe Uygulama Talimatı esaslarına göre faturalandırma kabul edilecektir. Bu protokolü imzalamayan üniversite hastanelerine doğrudan veya sevksiz hasta kabulü mümkün olmayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1457

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK sigortalılarının üniversite hastanelerine sevki