Sağlıkta neler değişti?

 

13.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sağlıkta neler değişti?

İbrahim Işıklı - 13 Mayıs 2009 Çarşamba - Dünya


2006 yılı Mayıs ayında 3 farklı sosyal güvenlik kurumu olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatı altında toplayan 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu çıkartılarak sosyal güvenlikte önemli bir değişimin ilk adımı atıldı.

SGK'nın uygulama mevzuatı olan ve 2008 yılı Ekim ayı başında yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile SGK'da uygulama birliği de sağlanmıştır.

SGK Kanununun yürürlüğe girdiği ve fiilen sosyal güvenlik kurumlarının birleştiği Mayıs 2006 tarihten itibaren her sene mayıs ayında Sosyal Güvenlik Haftası düzenlenmeye başlanmıştır.

SGK çatısı altında bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sosyal Güvenlik Haftası ile kamuoyuna sosyal güvenlik bilinci verilmesi ve sosyal güvenlik reformunun tanıtımı için panel ve sempozyum düzenlenmektedir.

Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle birlikte hayatımızı değiştiren sağlıkla ilgili önemli uygulamalardan bazıları aşağıda açıklanmıştır.

Sağlık hizmetlerinden yararlanma kolaylaştı

5510 sayılı yasa yürürlüğe girmeden önce; ilk defa Bağ-Kur sigortalısı olanlar için 240 gün tekrar Bağ-Kur sigortalısı olanlar için 120 gün; SSK sigortalılarında, sigortalının kendisi için 90 gün, bakmakla yükümlü oldukları için 120 gün aranmaktaydı. Sosyal güvenlik reformu ile sağlıktan yararlanmak için 01/10/2008 tarihinden itibaren son bir yıl içinde 30 gün prim ödeme gün sayısı yeterli olmaktadır.

60 gün borcu olan Bağ-Kur'luya sağlık yardımı

Prim ödeme yükümlüsü olduğu halde sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarih itibariyle 60 günden daha az prim borcu bulunanlar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Ayrıca, 18 yaşını doldurmamış olan kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, koruyucu hekimlik hizmetlerinde, analık hallerinde, afet ve savaşta ve grev ve lokavt durumlarında prim borcuna ve prim ödeme gün sayısına bakılmaksızın tedavileri sağlanmaktadır.

1479 sayılı kanunda esnaf ve sanatkarlar ile ailelerinin sağlık yardımlarından yararlanmaları için hiç prim borcu olmaması gerekmekte iken yeni yasa ile 01/10/2008 tarihinden sonra 2 aya kadar prim borcu bulunanlara da sağlık yardımlarından yararlanma imkanı getirilmiştir.

Küçük çocuklar genel sağlık sigortası kapsamında

a) Bakmakla yükümlü kişi olarak genel sağlık sigortalısı olan ana ve babaların 18 yaşın altındaki çocukları.

b) Primlerini ödeyememiş olan ana ve babaların, çocukları 18 yaşını dolduruncaya kadar,

c) Ana ve babası olmadığı halde SHÇEK hizmetlerinden faydalanmayan çocuklar,

d) Nüfus kayıt işlemleri yapılıncaya kadar yeni doğan çocuklar,

Genel sağlık sigortalısı sayılmışlardır.

Sigortalılar istediği sağlık kuruluşuna gidebilmektedir

Sigortalılar sözleşmeli kamu ve özel sağlık hizmeti sunucularından istediklerine müracaat edebileceklerdir. Acil hallerde sözleşmeli sözleşmesiz tüm sağlıkkuruluşlarına gidilebilecektir.

Tüp bebek tedavisinden yararlanma

Evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisinin, erkek ise karısının;

1) Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi,

2) 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması,

3) Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi,

4) Uygulamanın yapıldığı tıbbî merkezin kurum ile sözleşme yapmış olması

5) En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması,

şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere yardımcı üreme yöntemi tedavileri ile bir hastalığın tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben zorunlu görülmesi halinde tüp bebek tedavilerinden yaralandırılmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 724

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sağlıkta neler değişti?