Özel hastanede muayene katılım payı 2 TL'ye indirildi

 

03.06.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

 SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Özel hastanede muayene katılım payı 2 TL'ye indirildi

İbrahim Işıklı 5- 03 Haziran 2009 Çarşamba - Dünya

SGK sigortalılarının gerek özel hastanelerde ve gerekse de üniversite hastanelerinde tedavi olurken fark tutar ödemeleri gerektiği sağlık uygulama tebliği ile duyurulmuş ve bugüne kadar da bu yönde uygulama yapılmıştı.

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı,

Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmamaktadır.

Katılım payı;

İkinci basamak sağlık kurumlarında…………………..….….. 3 YTL,

Eğitim ve araştırma hastanelerinde………………………….. 4 YTL,

Üniversite hastanelerinde …………………………………....… 6 YTL,

Özel sağlık kurumlarında ……………………………….....….. 10 YTL,

olarak uygulanmaktaydı.

Ancak, SGK aleyhine Danıştay Onuncu Dairesi'nin 2008/11388 esasına kayden ikame olunan davaya ilişkin Danıştay Onuncu Dairesi'nin 03/4/2009 tarihli kararı ile 29/9/2008 tarih ve 27012 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin "Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı" başlıklı (6.1) numaralı maddesinin birinci fıkrasının, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 10 TL katılım payı alınmasına ilişkin kısmının yürütülmesi durdurulmuş ve yürütmenin durdurulması kararı 04.05.2009 tarihinde SGK'ya tebliğ edilmişti.

SGK Başkanlığı, Danıştay kararı uyarınca 2009/77 sayılı genelgesi ile uygulamada bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; söz konusu Danıştay kararı ve karar gerekçeleri doğrultusunda SGK tarafından gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar 02 Haziran 2009 tarihinden geçerli olmak üzere;

1. 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin "Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı" başlıklı (6.1) numaralı maddesinde yer alan ve yukarıda yer alan 3 TL, 4 TL, 6 TL ve 10 TL tutarlar uygulanmayacaktır.

2. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacaktır.

3. Kurumla sözleşmeli ikinci ve üçüncü basamak resmi ve özel sağlık kurumlarında hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı, 2 (iki) TL olarak uygulanacaktır.

Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı

Kurumdan gelir ve aylık alanlar için %10, diğer kişiler için %20 oranında katılım payı alınır.

Tıbbi malzeme katılım payı

Kurumdan gelir ve aylık alanlar için %10, diğer kişiler için %20 oranında katılım payı alınır.

Katılım payı üst sınırı;

Tıbbi malzeme için ödenecek katılım payının tutarı, tıbbi malzemenin alındığı tarihteki brüt asgarî ücretin yüzde yetmişbeşini geçemez. Yüzde yetmişbeşlik üst sınırın hesaplanmasında her bir tıbbi malzeme bağımsız olarak değerlendirilir.

Katılım payı tahsili

. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tahsili;

a) Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle,

b) Diğer kişiler için ise; resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan muayenelerde reçete ile ilaç temini için başvurulan kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından, özel sağlık kurumlarında yapılan muayenelerde bu kurumlar tarafından kişilerden,

c) İstisnai durumlar nedeniyle kurum bilgi işlem sisteminden hasta takip numarası/ provizyon alınamamasına rağmen gerekli sağlık yardımları sağlanan, Sağlık Uygulama Tebliği'nin (3.3) numaralı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen kişilerden muayene katılım payı tahsil edilmesi gerekenler için muayenenin yapıldığı sağlık kurumlarınca kişilerden, tahsil edilir.

. Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı tahsili;

a) Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle,

b) Diğer kişiler için ise kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden, tahsil edilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 776

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Özel hastanede muayene katılım payı 2 TL'ye indirildi