İşyeri kurma izni ve işletme belgesi alınması zorunluluğu

 

23.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

İşyeri kurma izni ve işletme belgesi alınması zorunluluğu

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 23 Mart 2005 Çarşamba - Dünya

4857 sayılı İş Kanunu'nun 78. maddesinin 2. fıkrasında, "Ayrıca bu kanuna tabi işyerlerinde, işçi sayısı, genişlik, yapılan iş, işin özellikleri, ağırlık ve tehlikesi bakımından hangi işyerleri için kurulmaya başlamadan önce planların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yetkili teşkilatına gösterilerek kurma izni alınacağı bu işyerleri kurulduktan sonra yine aynı makama başvurularak işletme belgesi alınması gerekeceği, Sağlık Bakanlığı'nın görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir" denilmek suretiyle hangi işyerleri için kurma ve işletme belgesi alınması gerekeceğinin bir yönetmelikle belirleneceği hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Kurma izni, işyerlerinin açılacağı yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Grup Başkanlığı aracılığıyla bakanlık (teknik) iş müfettişlerince yapılan denetim sonucu düzenlenen raporlara göre verilmektedir.

4857 sayılı kanunun 95. maddesine göre, işyerinin kurulup açılmasına izin vermeye yetkili belediyelerle diğer ilgili makamlar işyerinin kurulmasına ve işletilmesine izin vermeden önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca iş mevzuatına göre verilmesi gerekli kurma izni ve işletme belgesinin varlığını araştırmaları ve çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca kurma izni ve işletme belgesi verilmemiş işyerlerine belediyeler veya diğer ilgili makamlarca da kurma veya açılma izni verilemeyeceğini hükme bağlamıştır. İşyerlerinin sağlık ve güvenlik mevzuatına ve kabul edilmiş normlara uygun kurulması ve işletilmesini sağlamak için alınması gerekli işyeri kurma izni ve işletme belgesi ile ilgili usul ve esasları belirlemek üzere "İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik" 17.12.2004 tarih ve 25673 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Sanayi, ticaret, tarım ve orman işlerinden sayılan işlere ilişkin yönetmelikte belirtilen sanayiden sayılan işlerde 10 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerleri, çalışan sayısına bakılmaksızın, 26/12/2003 tarihli ve 25328 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik'in 4'üncü maddesinde tanımlanan Tehlikeli Kimyasal Maddelerin Üretildiği, Kullanıldığı ve Depolandığı İşyerleri, İnşaat ve Maden İşyerleri İle Taş Ocaklarının Sabit Tesisleri İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik kapsamındadır.

işyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik kapsamında bulunan tüm işyerlerine, kurulmaya başlamadan önce kurma izni alınması zorunludur. İşyeri kurma izni talepleri, en çok 30 gün içerisinde incelenir. İşyeri kurma izni incelemesinin süresi içerisinde sonuçlandırılamadığı veya düzeltilmesi ve değiştirilmesi gereken durumların bildirilmediği hallerde işveren, kurma iznine esas alınan belgelere göre işyerini kurar. İşveren, kurma izni almak için bölge müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurur. İşverenin dilekçesine ekleyeceği belgeler aşağıda belirtilmiştir:

a) Ekte örneği bulunan beyanname (iki nüsha),

b) İşyerinin vaziyet plânı (iki nüsha),

c) İşyeri mimari projesi (iki nüsha).

Kurma iznine esas teşkil eden belgelere uygun olarak kurulmuş olan işyerlerine, işletilmeye başlanılmadan önce işletme belgesi alınması zorunludur. Kurma izni alan işveren, kurma izni için yaptığı başvuruda belirttiği bina, tesisat ve tertibatı, yine belirttiği plan, proje ve krokilere uygun olarak yapıp tamamladıktan sonra, ilgili çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne yeniden başvurarak işletme belgesi ister. İşyerine ait kurma izni talebi, iş müfettişleri tarafından incelenir.

Noksanlıkların tespit edilmemesi durumunda, iş müfettişlerince hazırlanan rapor sonucuna göre, bölge müdürlüğü tarafından düzenlenen kurma izni belgesi ile iş müfettişleri tarafından onaylanan kurma iznine ait belgelerin bir nüshası işyerinde saklanmak üzere işverene gönderilir. İkinci nüsha ise bölge müdürlüğünde bulunan işyeri dosyasında saklanır.

İnceleme sonucu noksanlıkların tespit edilmesi durumunda ise; tespit edilen noksanlıklar, ekleri ile birlikte bölge müdürlüğü tarafından işverene tebliğ edilir. Kurma izni alınarak kurulmuş işyerleri için işveren, işletmeye başlamadan önce işletme belgesi almak için bir dilekçe ile bölge müdürlüğüne müracaat eder.

İşletme belgesi talebi üzerine; iş müfettişlerince işyerinde yapılan incelemede, işyerinin kurma iznine esas belgelere göre kurulup kurulmadığı kontrol edilir. İşyerinin kurma iznine esas belgelere ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak kurulduğunun tespit edilmesi halinde, iş müfettişlerince hazırlanan rapor sonucuna göre, bölge müdürlüğü tarafından düzenlenen işletme belgesi işyerine gönderilir. Yapılan incelemede, işyerinin kurma iznine esas belgelere uygun olarak kurulmadığının tespit edilmesi halinde ise, işyerine işletme belgesi verilmez. İş müfettişleri tarafından düzenlenen raporda belirtilen uygun olmayan hususlar bölge müdürlüğü tarafından işverene tebliğ edilir.

Kurma izni almadan açılmış olan işyerleri işletme belgesi için talepte bulundukları takdirde kurma iznine esas belgeler, işletme belgesi incelemesinde hazır bulundurulur. İşyerinin söz konusu belgelere ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun kurulduğu ve iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından noksanlık bulunmadığı tespit edildiği takdirde işyerine kurma izni ve işletme belgesi birlikte verilir. İşletme belgesi talepleri 30 gün içerisinde incelenir. İşletme belgesi taleplerinin süresi içerisinde incelenemediği durumlarda işveren işyerini çalıştırma hakkını kazanır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1050

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşyeri kurma izni ve işletme belgesi alınması zorunluluğu