Sağlık ve güvenlik amacıyla kullanılan kişisel koruyucular

 

30.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sağlık ve güvenlik amacıyla kullanılan kişisel koruyucular

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 30 Mart 2005 Çarşamba - Dünya

İş kazalarında işçilerin dikkatsiz, tedbirsiz, sinirli, ihmalkar olmaları, kişisel koruyucu malzeme kullanmamaları, alınmış iş güvenliği önlemlerini etkisiz hale getirmeleri kazayı doğuran önemli etkenlerdir. İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almaları ve işçilerine gerekli koruyucu malzemeleri sağlamaları, iş kazaları, hastalık ve meslek hastalıklarının sonuçlarını telafi etmekten her zaman daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır. İnsan sağlığı ve güvenliğinin korunması amacıyla kullanılan kişisel koruyucu donanımların imalatı, ithalatı, dağıtımı, piyasaya arzı, hizmete sunumu ve denetimi ile üçüncü şahısların can ve mal güvenliğinin tehlikelere karşı korunmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek üzere Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği 09.02.2004 tarih ve 25368 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Söz konusu yönetmelik, kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçek ve tüzel kişilerin, kişisel koruyucu donanımların imalatı, ithalatı, dağıtımı, piyasaya arzı, hizmete sunumu ve denetimi ile ilgili usul ve esasları kapsamaktadır. Piyasaya arz edilen kişisel koruyucu donanımları temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşılamalı ve amacı doğrultusunda kullanıldığında kullanıcıların, diğer bireylerin, hayvanların ve bitkilerin sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atmamalıdır.

Kişisel koruyucu donanım bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik tehlikesine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemeyi, kişiyi aynı anda bir veya daha fazla muhtemel risklere karşı korumak amacıyla üretici tarafından bir bütün haline getirilmiş birçok cihaz, alet veya malzemeden oluşmuş bir donanımı, belirli bir faaliyetin yapılması için korunma amacı olmaksızın, taşınan veya giyilen donanımla birlikte kullanılan, ayrılabilir veya ayrılamaz nitelikteki koruyucu cihaz, alet veya malzemeyi, kişisel koruyucu donanımlarının rahat ve işlevsel bir şekilde çalışması için gerekli olan ve sadece bu tür donanımlarla kullanılan değiştirilebilir parçaları da kişisel koruyucu donanımı sayılır.

Tehlikeye maruziyet süresince kullanıcı tarafından sürekli olarak kullanılmayı veya giyilmeyi amaçlamasa da, farklı ve ilave bir dış cihazla birleştirilmesi için kişisel koruyucu donanımı ile bağlantılı olarak piyasaya arz edilen herhangi bir sistemi, o cihazın bütünleyici bir parçası olarak kabul edilecektir.

Çalışma mevzuatı uyarınca, işçilere verilecek kişisel koruyucular ve koruyucu aletler yapılan işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. Buna göre işverenlerin yapılan işin niteliğine uygun olarak aşağıda yer alan;

. Baş koruyucuları; baret ve şapkalar, saç koruyucuları (saç fileleri), kulak koruyucuları (tıkaç ve kulaklık),

. Yüz ve göz koruyucuları; başlıklar, gözlükler, yüz ve el siperleri, kaynakçı maskeleri,

. Solunum organları koruyucuları; oksijen ve hava maskeleri, hava hortumlu maskeler, kanister ve kartriç tipi maskeler,

. El ve ayak korunması; eldivenler, lastik eldivenler, koruyucu ayakkabılar, bacak koruyucuları,

. Koruyucu giyim; önlük ve uygun iş elbisesi,

. Koruyucu aletler; emniyet kemeri ve halatı, kauçuk ayakkabı, akım geçirmeyen aletler, kauçuk paspaslar ile akım geçirmeyen paravanalar, tabureler ve platformlar, kıskaç veya maşa gibi,

iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin koruyucu malzemeyi işçilerine vermesi ve kullandırması gerekmektedir. Kişisel koruyucuların kullanımına ilişkin eğitimler, değişen veya yeni ortaya çıkan riskler göz önüne alınarak adapte edilir ve gerek duyulması halinde periyodik olarak tekrar edilecektir. Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği uyarınca tüm kişisel koruyucu donanımlarında bulunması gereken genel özellikler aşağıdaki gibidir:

- Kişisel koruyucu donanımları amaçlanan doğrultuda kullanımı sırasında karşılaşılan tüm risklere karşı yeterli koruma sağlamalıdır.

- Kişisel koruyucu donanımları, tehlike içeren iş yapılırken, öngörülebilen koşullarda ve amaçlanan doğrultuda kullanımı sırasında kullanıcıyı mümkün olan en yüksek düzeyde koruyacak şekilde tasarlanarak imal edilmelidir.

- Kişisel koruyucu donanımlarının tasarımında, aynı risk faktörünün farklı düzeylerinin ayırt edilebilmesi gibi öngörülebilir kullanım koşullarının farklılık gösterdiği durumlarda uygun koruma sınıflandırmaları dikkate alınmalıdır.

- Kişisel koruyucu donanımları öngörülebilir koşullarda kullanımı sırasında tehlikelere ve yapısından kaynaklanabilen rahatsızlık verici diğer faktörlere neden olmayacak şekilde tasarlanarak imal edilmelidir.

- Kişisel koruyucu donanımlarının malzemesi ve parçaları, bozunma sonucu ortaya çıkan maddeler de dahil olmak üzere, kullanıcının sağlık ve hijyenini olumsuz yönde etkilememelidir.

- Giyildiğinde kullanıcıya temas eden veya etmesi muhtemel herhangi bir kişisel koruyucu donanımı elemanı, tahriş ya da yaralanmalara neden olabilecek derecede sert olmamalı, keskin kenarlar ve çıkıntılar bulundurmamalıdır.

- Kişisel koruyucu donanımlarının vücudun duruş şekline ve hareket etmesine neden olduğu kısıtlamalar ile duyu organlarında yol açabileceği hassasiyet kaybı en aza indirilmeli ve kişisel koruyucu donanımı, kullanıcı veya diğer kişiler için tehlikeli olabilecek hareketlere neden olmamalıdır.

- Kişisel koruyucu donanımları, iş sırasında yapılacak hareketler ve vücudun duruş şekilleri göz önüne alınarak kullanıcı üzerinde doğru pozisyonda kolayca durmasını sağlayacak ve öngörülen kullanım süresinde yerinde kalacak şekilde tasarlanarak üretilmelidir. Bu amaçla kişisel koruyucu donanımının ayarlanabilir ve eklenebilir sistemler yardımıyla veya farklı beden ölçülerinde üretilerek kullanıcının vücut yapısına uygunluğu sağlanarak en etkin şekilde kullanılabilmesi sağlanmalıdır.

- Kişisel koruyucu donanımları dayanıklılık ve işlevselliğini azaltmayacak şekilde olabildiğince hafif imal edilmelidir.

Yeni bir kişisel koruyucu donanımının işlevinin zamana bağlı olarak önemli oranda azaldığı biliniyorsa, üretim tarihi ve mümkünse son kullanma tarihi her bir kişisel koruyucu donanımı parçasının ve değişebilen bölümlerinin üzerine, hiçbir yanlış anlamaya meydan vermeyecek şekilde, açıkça belirtilmeli ve bu bilgiler ambalaj üzerine de yazılmalıdır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1045

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sağlık ve güvenlik amacıyla kullanılan kişisel koruyucular