Mali tatil, SGK aylık bildirgesinin süresini değiştirdi mi?

 

22.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Mali tatil, SGK aylık bildirgesinin süresini değiştirdi mi?

İbrahim Işıklı - 22 Temmuz 2009 Çarşamba - Dünya


5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun 28/3/2007 tarih ve 26476 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan "5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun'un 2'nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ" 30 Haziran 2007 Tarihli ve 26568 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ de (Sıra no: 1) yine 30 Haziran 2007 Tarihli ve 26568 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.

5604 sayılı Malî Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun'un 1'inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında, "Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, malî tatil, temmuz ayının ilk işgününü takip eden günden başlar" hükmü yer almaktadır.

Söz konusu fıkra hükmüne göre mali tatil, her yıl temmuz ayının birinci gününden (haziran ayının son gününün resmi tatil olması halinde ise temmuz ayının ilk işgününü takip eden günden) başlayarak aynı ayın yirminci günü sona erecektir.
Mali tatil süresi 27/07/2009 tarihinde sona erecektir. 5604 sayılı mali tatil kanunun 1. maddesinin (6) numaralı fıkrasında, "Malî tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır" şeklinde düzenlenmiştir.

Maliye Tebliği'nde uzatma

Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ'de (Sıra no: 1) "8. Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler

5604 sayılı kanunun 1'inci maddesinin (6) numaralı fıkrasında, "Malî tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır" hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu fıkra hükmüne göre, mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanuni ve idari süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona erecektir.

Örnek 1 :

Vergi sorumlusu (L)'nin, Haziran/2007 vergilendirme dönemine ait gelir (stopaj) vergisine ilişkin muhtasar beyannamesini Gelir Vergisi Kanunu'nun 98'inci maddesi uyarınca 23 Temmuz 2007 gününün mesai saati sonuna kadar vermesi gerekmekle birlikte, bu tarih mali tatil süresinin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde yer aldığından, söz konusu beyannamenin verilme süresi, 27 Temmuz 2007 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzayacaktır" hükmü vardır. Bu hükme göre, malî tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitimine uzatılmıştır."

Çalışma mevzuatında uzatma

Aynı kanunu 2. maddesinde ise; "Malî tatil ilan edilen döneme rastlayan tarihlerde 5/5/1983 tarihli ve 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işverenlerce yapılması gereken, iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler; 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na tâbi sigortalıların, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tâbi işverenlerin, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu'na tâbi sigortalıların yapmakla yükümlü olduğu iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler, 1'inci maddede belirtilen süreler kadar ertelenir."

Haziran ayına ait bildirgeler en son ne zaman verilmeli?

Bu durumda her ay verilen Aylık SGK bildirgelerinin de mali tatil kapsamında olduğu bir gerçektir. Ekim/2008 tarihinden itibaren SGK'ya verilen özel sektör işverenlere ait "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi"nin izleyen her ayın 23'üne kadar verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu bildirgenin mali tatil kapsamında olması gerekir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 30/06/2007 Tarih ve 26568 Sayılı Resmi Gazete'de yayımladığı genel tebliğde özel kişi ve kuruluşlarca verilmesi gereken "Aylık Prim ve Hizmet Belgesinden" bahsedilmemiştir. Çünkü; tebliğin yayımlandığı tarihte (30/06/2007) aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresinin son günü; izleyen ayın son günü olarak uygulanmaktaydı.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'n yapılan değişiklik ile Bildirimler; 01/10/2008 tarihinden itibaren her ayın 23'ü saat 24'e kadar verilme zorunluluğu getirilmiştir. Mali tatil uygulamasından sonra (2008) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni bir tebliğ düzenlemesi yapmamıştır.

Bu durumda mevzuat uygulamalarında esas olan kanun metnidir. Uygulamanın kanun hükümlerine göre yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Kanun hükmünden anladığımız ise, Haziran /2009 dönemine ilişkin SGK'ya verilmesi gereken "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi"nin de mali tatil kapsamında olduğunu ve 27 Temmuz tarihine kadar SGK'ya verilebileceğini düşünmekteyiz.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yukarıda etraflıca açıklanan yasa hükmü uyarınca 2009/Haziran ayına ait olup 23 Temmuz tarihine kadar SGK'ya verilmesi gereken "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi"nin son verilme tarihinin 23 Temmuz mu, yoksa yukarıda iddia edildiği gibi 27 Temmuz tarihi mi olması gerektiğini acilen açıklığa kavuşturması ve duyurması gerekmektedir.

Aksi halde birçok işveren yasa hükmünü uygulayıp 27 Temmuz tarihine kadar "Aylık Prim Ve Hizmet Belgesi"ni vermesi halinde idari para cezası ile karşılaşacağı gibi beş puanlık prim indiriminden de yararlanamayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1792

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mali tatil, SGK aylık bildirgesinin süresini değiştirdi mi?