Sosyal güvenlik reformu geliyor

 

20.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Sosyal güvenlik reformu geliyor

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 20 Nisan 2005 Çarşamba - Dünya

Halen ülkemizde, TC Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur aracılığıyla devlet memurlarına, bir hizmet sözleşmesine istinaden bir veya bir kaç işveren emrinde çalıştırılanlara ve kendi adına bağımsız çalışanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları ana-baba, eş ve çocukları ile hak sahiplerine sosyal sigorta ilkelerine uygun olarak sosyal güvence sağlanmaktadır. Bu üç büyük kuruluşun yanında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun geçici 20. maddesine istinaden faaliyette bulunan bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, borsalar veya bunların teşekkül ettikleri birliklerinin personelinin sosyal güvenliğinin sağlanması amacıyla oluşturdukları yirmiden fazla sandık tarafından da sosyal güvenlik hizmeti verilmektedir. Sosyal güvenlik alanında faaliyet gösteren çok sayıda kurumun bulunması, bu kurumlar kapsamında bulunan kişilerin hak ve yükümlülüklerinin farklılaştığı bir sosyal güvenlik sistemi yaratmaktadır.

Uzun bir süreden beri sosyal güvenlik kurumları arasında norm ve standart birliği sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu konuda en önemli çalışmalardan birisi de İSMMMO (İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası) tarafından yapılmıştı. İSMMMO tarafından hazırlanan 2003 Sosyal Güvenlik Raporu'nda da sosyal güvenlik sisteminde tek çatı sisteminin kaçınılmazlığı ve sosyal güvenlik kurumlarının norm ve standart birlikteliğinin sağlanması gerektiği belirtilmişti.

Toplumdaki beklentilere uygun olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan sosyal güvenlik reformuna ilişkin yasa taslakları önümüzdeki günlerde TBMM'nin gündemine gelecek. Yapılacak düzenlemeye göre "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" çıkarılacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun uygulanmasında sigortalı, genel sağlık sigortalısı ve isteğe bağlı sigortalı olmak üzere üç ayrı tanımlama getirilmektedir. Kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar sigortalı olarak, kanunun üçüncü kısmında yer verilen genel sağlık sigortasına tabi olanlar ise genel sağlık sigortalısı olarak tanımlanmıştır. Kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına zorunlu olarak katılmayanların bu sigorta kollarına isteğe bağlı devam edebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan sigortalılık da isteğe bağlı sigortalı olarak tanımlanmıştır. Sosyal güvenlik reformunun ana bileşenlerinden biri olan yeni emeklilik sigortası rejimi ile halen devlet memurları, hizmet akdine göre ücretle çalışanlar, tarım işlerinde ücretle çalışanlar, kendi hesabına çalışanlar ve tarımda kendi hesabına çalışanları kapsayan beş farklı emeklilik rejiminin, aktüeryal olarak hak ve yükümlülüklerin eşit olacağı tek bir emeklilik rejimine dönüştürülmesi planlanmaktadır. Emeklilik yaşı, aylık bağlama oranı, aylıkların hesaplanması gibi parametrik konularda yeni düzenlemeler getirilmektedir. Bu parametrik düzenlemelerin amaçları; yaşlılık, malûllük, ölüm aylıkları, iş göremezlik ödenekleri, isteğe bağlı sigortalılık, fiilî ve itibari hizmet zamları, kadrosuzluk nedeniyle emeklilik, tam ve kısmi emeklilik gibi sigorta haklarının verilmesinde nimet-külfet dengesinin sağlanması; işgücünün korunması; kayıtdışı istihdamın emeklilik rejiminden kaynaklanan nedenlerinin azaltılması olarak özetlenebilir.

Hastalık halinde ise, vatandaşların en etkin ve hizmete kolay ulaşabilecekleri bir yöntemle tedavi edilmesine, normal ve üretken yaşamlarına dönmelerine yönelik uygulamalar hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Bu temel politika hedeflerini gerçekleştirmek çağdaş bir yönetim anlayışı ile vatandaşların tamamını kapsayan bir genel sağlık sigortası oluşturulması amaçlanmıştır. Genel sağlık sigortası kapsamında olan kişilere sağlık hizmetlerinden yararlanmaları esnasında hizmet basamaklarına uyma yükümlülüğü getirilmektedir. Bu düzenleme ile ülkemizde sağlık hizmet sunumunu ve yönetimini yeniden yapılandırmak üzere yürütülen sağlıkta dönüşüm programı ile Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaları arasında paralellik sağlanması amaçlanmaktadır. Bu nedenle sağlık hizmetinden yararlanmak isteyen kişilerin acil haller, iş kazası ve meslek hastalığı dışında öncelikle aile hekimlerine veya birinci basamak sağlık hizmet sunucularına ve tıbben gerekli görülmesi halinde sıra ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurması öngörülmektedir. Bu düzenleme ile sağlık hizmet sunucularının tıbbî ihtiyaç ve durumlara göre ayrıştırılmamış ve gereksiz başvurularla gerçek görevlerini yerine getirememelerine ve yersiz yığılmalara engel olunması, sağlık hizmetlerinin daha etkili ve verimli sunulması planlanmaktadır.

Esas olarak sosyal güvenlikte yeniden yapılanmayı amaçlayan bu düzenlemeler, Prof. Dr. Müjdat Şakar, Prof. Dr. Kadir Arıcı, Prof. Dr. Yusuf Alper, Prof. Dr. Ali Rıza Okur, Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, Prof. Dr. Ali Güzel, Prof. Dr. Fevzi Demir gibi sosyal güvenlik alanında son derece birikimli hocalarımız dururken, konunun uzmanı olmayan bürokratlar tarafından, halen yürürlükte bulunan yasaların kes-kopyala-yapıştır sistemi ile hazırlanmasından dolayı tasarıda bir çok teknik hata ve noksanlıklar bulunmaktaydı.

Tasarı, Emeklilik Sigortaları Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası olmak üzere iki farklı düzenleme olarak Başbakanlık'a gönderilmiştir. Ancak, aynı zamanda sosyal güvenlik uzmanı da olan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Emin Zararsız tarafından aksaklık ve noksanlıkların büyük bir bölümü düzeltilen tasarı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" olarak yeniden düzenlenmiştir.

Umarım, ülkemiz için son derece gerekli olan bu tasarı ile ilgili olarak, TBMM tarafından sosyal güvenlik hocalarımızın da görüşleri alınır ve ileride telafisi imkansız hatalar yapılmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 736

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal güvenlik reformu geliyor