Maden ocakları mezar olmasın!

 

27.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Maden ocakları mezar olmasın!

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 27 Nisan 2005 Çarşamba - Dünya

Geçen haftanın en önemli gündem maddelerinden birisi de Kütahya'nın Gediz ilçesinde meydana gelen ve 18 işçinin ölümüne yol açan grizu faciası idi. Ülkemiz maden ocaklarında sık sık meydana gelen kazalar ve duyurulan ölüm haberleri, bu maden ocaklarının ne kadar güvensiz olduğunu ortaya koyuyor. Tüm tehlikesine ve güvensizliğine rağmen, yoksulluğun çaresizliği insanları burada cüzi bir ücretle çalışmaya zorluyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (teknik) iş müfettişlerinin 44 ildeki yeraltı ve yerüstü madeninde yaptığı denetimler, 772 işletmeden yalnızca 47'sinin kurma iznine, 87'sinin de işletme belgesine sahip olduğunu ortaya koyması sektörün mercek altına alınmasına neden oldu. Müfettiş raporları, olası bir patlama ve yangından sonra işçilerin kurtarma ve tahliye konusunda karşı karşıya bulundukları tehlikeyi de gözler önüne seriyor. Yapılan açıklamaya göre, işyerlerinden 116'sındaki havalandırmanın yetersiz olduğu, 78 işyerinde işçilerin tehlike anında kaçılabilecek alternatif yol bulunmadığı, 145 işyerinde ilkyardım ekibi, 105'inde kurtarma istasyonu, 66 işyerinde ise ilkyardım malzemesi bulundurulmadığı, yeraltı kömür işletmelerinde tahkimata özen gösterilmediği, karbonmonoksit maskesi takmadan ocağa girildiği, yangın ve patlama tehlikesi bulunan ortamlarda sigara içildiği, muhtemel kazalara karşı ilkyardım ekibi ve kurtarma planı olmadığı da yapılan diğer tespitlerden bazıları. Ocaklarda havalandırmanın yetersiz olması veya sağlıklı bir havalandırma sisteminin kurulmaması da, metan yanmalarına ve grizu patlamalarına kaynaklık ediyor.

Bakanlık (teknik) iş müfettişlerinin denetimleri sonucu 5 işyerinin kapatılması ve 31 işyerine de para cezası uygulanmasının maalesef sektörde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını sağlayacağını sanmıyorum. Çünkü, işyerlerinde çok basit bazı önlemlerle iş kazalarının büyük bir kısmı eğitimsizlik, bilgisizlik ve iş güvenliği önlemlerinin eksikliğinden kaynaklanıyor.

Bu nedenle, bu haftaki yazımı yeraltı ve yerüstü maden işletmelerinde sağlık ve güvenlik şartlarına ayırdım. Yeraltı ve yerüstü maden işyerlerinde çalışan işçilerin sağlık ve güvenliğinin korunması için uyulması gerekli asgari şartları belirlemek üzere hazırlanan "Yeraltı ve yerüstü maden işletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği" 21.02.2004 tarih ve 25380 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yönetmelikte, işverenlerin genel yükümlülükleri; "a) İşçilerin sağlık ve güvenliklerini sağlamak amacıyla;

1) Çalışma yerleri, işçilerin işlerini yaparken kendilerinin ve diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye atmayacak şekilde tasarlanacak, inşa edilecek, teçhiz edilecek, hizmete alınacak, işletilecek ve bakımı yapılacaktır.

2) İşyerinde yapılacak her türlü çalışma, yetkili kişinin nezaretinde ve sorumluluğu altında yapılacaktır.

3) Özel riski bulunan işler yalnızca konunun uzmanı kişiler tarafından ve talimatlara uygun olarak yapılacaktır.

4) Tüm güvenlik talimatları işçilerin anlayacağı şekilde olacaktır.

5) Yeterli ilk yardım donanımı sağlanacaktır.

6) Düzenli aralıklarla gerekli güvenlik tatbikatı yapılacaktır" şeklinde açıklanmıştır. Ayrıca, işveren "sağlık ve güvenlik dokümanı" hazırlanmasını ve güncellenmesini sağlayacaktır. Sağlık ve güvenlik dokümanında özellikle aşağıdaki;

- İşçilerin işyerinde maruz kalabilecekleri risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi.

- Bu yönetmelik hükümlerini yerine getirmek için alınacak uygun önlemler.

- Çalışma yerlerinin ve ekipmanın güvenli şekilde düzenlenmesi, kullanılması ve bakımının yapılması hususları yer alacaktır. Sağlık ve güvenlik dokümanı çalışmaya başlanılmadan önce hazırlanacak ve işyerinde önemli değişiklikler veya ilave yapıldığında tekrar gözden geçirilecektir. Aynı işyerinde birden çok işletmeye ait işçilerin bulunması durumunda, her işveren kendi kontrolü altındaki işlerden sorumludur. Tüm işyerinden sorumlu olan işveren, işçilerin sağlık ve güvenliğinin korunması ile ilgili tedbirlerin uygulanmasını koordine edecek ve kendisine ait sağlık ve güvenlik dokümanında koordinasyonun amacını ve bu koordinasyonu sağlamak için alınacak önlemleri ve uygulanacak yöntemleri belirtecektir.

İşveren, ciddi veya ölümle sonuçlanan iş kazalarını ve ciddi tehlikeli olayları en geç iki iş günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili bölge müdürlüğüne bildirecektir. İşveren, patlama ve yangın çıkmasını önlemek, patlama ve yangın başlangıçlarını tespit etmek, yayılmasını önlemek ve mücadele etmek, patlayıcı ve sağlığa zararlı ortam havasının oluşmasını önlemek için yapılan işe uygun önlemler alacaktır. İşveren, bir tehlike anında işçilerin çalışma yerlerini en kısa zamanda ve güvenli bir şekilde terk edebilmeleri için uygun kaçış ve kurtarma araçlarını sağlayacak ve kullanıma hazır bulunduracaktır. İşveren, ihtiyaç halinde yardım, kaçma ve kurtarma işlemlerinin derhal uygulamaya konulabilmesi için gerekli uyarı ve diğer iletişim sistemlerini hazır bulunduracaktır. İşçiler işyerinde sağlık ve güvenlikle ilgili alınması gereken tüm önlemler hakkında bilgilendirilecektir.

Maden ocakları hiç kimseye mezar olması. Lütfen unutmayınız; iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almak ve işçilere gerekli koruyucu malzemeleri sağlamak, iş kazaları, hastalık ve meslek hastalıklarının sonuçlarını telafi etmekten her zaman daha kolay, daha ucuz ve daha insancıldır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1085

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Maden ocakları mezar olmasın!