SSK e-bildirge zorunluluğunun kapsamı genişliyor

 

04.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

SSK e-bildirge zorunluluğunun kapsamı genişliyor

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 04 Mayıs 2005 Çarşamba - Dünya


Sosyal Sigortalar Kurumu'na çalıştırdıkları işçilerin bildirimlerini yapan işverenler Mayıs 2004 tarihinden önce bizzat bağlı bulundukları sigorta müdürlüğüne giderek prim belgelerini elden veriyorlardı. Ancak bu durum özellikle ay sonlarında sigorta müdürlüklerinde yığılmalar neden oluyordu. Sosyal Sigortalar Kurumu, 2004 Mayıs ayı içinde başlattığı e-bildirge projesi ile işverenin çalıştırdığı elemanlara ait bildirimlerini SSK'ya uğramadan, kendi işyerinden internet ortamından verme imkanı getirildi. 5073 sayılı kanunla 506 sayılı kanunun 79 ve ek 42'nci maddelerine eklenen fıkralar ile; aylık prim ve hizmet belgesinin kuruma gönderilmesinde işyerinin ve belgenin niteliği, çalıştırılan sigortalı sayısı, illerin gelişmişlik durumu ile bilişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler gibi hususları dikkate alarak, işverenleri zorunlu tutmaya, SSK Yönetim Kurulu'nun yetkili olacağı, bu şekilde belirlenen işverenlerin söz konusu belgeyi ait olduğu ayın sonuna kadar internet ortamında (e-bildirge uygulaması) kuruma vermemeleri halinde, 506 sayılı kanunun 140'ıncı maddesinin (c) fıkrasına göre işlem yapılacağı hüküm altına alınmıştır. SSK verilerine göre, e-bildirge uygulaması ile 2005/Şubat ayında 331.655 işyerinden 5.433.429 sigortalının prim ve hizmet bilgilerini SSK'ya göndererek kendilerine sunulan bu hizmetten yararlanmıştır.

506 sayılı kanunun 79. maddesi ile verilen yetkiye istinaden, SSK Yönetim Kurulu tarafından, işyerlerinde 8 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlere 2004/Mayıs ve takip eden aylara ait aylık prim ve hizmet belgelerini internet üzerinden e-bildirge uygulaması ile SSK'ya gönderilmesi zorunluluğu getirilmişti. Ancak, SSK Yönetim Kurulu'nun 21.04.2005 tarih ve IX-428 sayılı kararı ile değişiklik yapılmış ve;

1- 2005/Mayıs, haziran ve temmuz aylarında özel ve resmi sektör işyerlerinde 5 (beş) ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerin bu aylara ait aylık prim ve hizmet belgelerini,

2- 2005/Ağustos ve takip eden aylara ait özel ve resmi sektör işyerlerinde 3 (üç) ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlerin bu aylara ait aylık prim ve hizmet belgelerini,

İnternet üzerinden e-bildirge uygulaması ile SSK'ya göndermeleri zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre, 2005/Mayıs, haziran ve temmuz aylarında işyerlerinde 5 ve üzerinde sigortalı çalıştıran, 2005/Ağustos ve takip eden aylarda ise, işyerlerinde 3 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel ve resmi sektör işverenlerinin bu aylara ait aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde mutlaka e-bildirge uygulaması ile internet üzerinden SSK'ya göndermeleri gerekmektedir.

Aylık prim ve hizmet belgelerini internet üzerinden vermekle zorunlu kılınan işverenler, anılan belgeleri kağıt ortamında yasal süresi içerisinde kuruma verseler dahi, haklarında 506 sayılı kanunun 140'ıncı maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

Bu nedenle, 2005/Mayıs, haziran ve temmuz aylarında işyerlerinde 5 ve üzerinde sigortalı çalıştıran, 2005/Ağustos ve takip eden aylarda ise, işyerlerinde 3 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel ve resmi sektör işverenlerimiz, bu yasal zorunluluk karşısında gereksiz yere idari para cezası müeyyidesi ile karşı karşıya kalmamaları için bugüne kadar e-bildirge kullanıcı kodu ve şifrelerini almamışlarsa (şifre üretim işlemleri zaman aldığından) bir an önce "e-bildirge Hizmetleri Başvuru Formu" ile "e-bildirge sözleşmesini" doldurarak işyerlerinin işlem gördüğü sigorta/sigorta il müdürlüğüne başvurup kullanıcı kodu ve kullanıcı şifrelerini almaları gerekmektedir.

İşverenleri e-bildirge uygulaması ile, SSK'ya gelmeden, sıra beklemeden, zaman kaybetmeden, işyerlerinden, evlerinden ya da internet bağlantısı bulunan herhangi bir yerden 7 gün 24 saat e-bildirge uygulamasıyla aylık prim ve hizmet belgelerini SSK'ya gönderebilmektedirler.

Temizlik hizmetleri işi işyerlerine uygulanacak olan işkolu kodu ve tehlike sınıfı

506 sayılı kanunun 73. maddesinin (A) fıkrası uyarınca işkazası ve meslek hastalığı sigorta kolunun prim nispeti, işyerinin prim tarifesine göre dahil bulunduğu tehlike sınıfına göre yüzde 1,5'dan, yüzde 7'ye kadar değişmektedir. Bu nedenle, ihale konusu işlerin dışında kalan temizlik işlerinin işkolu kodu ve tehlike sınıfının belirlenmesinde önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır. İşlerin sözleşme içindeki ağırlıkları ve nitelikleri göz önünde bulundurularak, işlerden birinin sözleşmenin asıl konusunu oluşturması, yapılması gerekli diğer işlerin ise asıl işin fer'i ve mütemmimi mahiyetinde olması (taahhüt konusu işin içinde küçük bir yer teşkil etmesi) halinde, işyerinin işkolu kodunun asıl işe göre belirlenmesi,

İşin çeşitlerinin tümünün sözleşme içinde birbirine yakın ağırlık teşkil etmesi ve her birinin ayrı ayrı sözleşmenin asıl konusunu oluşturması ve herhangi bir işin fer'i ve mütemmim mahiyetinde bulunmaması (işçilerin birbirine karışmaması, işlerin ayrı ve bağımsız olarak yürütülmemesi) halinde ise, bu defa bütün işlerin işyerinde en yüksek tehlike sınıfına giren işin prim haddine tabi olması,

Sözleşmelerde ve şartnamelerde sadece "genel temizlik" veya "bina içi temizliği" işlerinin yapıldığının anlaşılması durumunda işyerlerinin, (8592) işkolu kodu ile (II) tehlike sınıfında tasnif edilmesi,

Gerekmektedir.

Torba Kanun, çalışanlara ne getirdi?

Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen ve TBMM tarafından yeniden düzenlenen ve kamuoyunda "Torba Kanun" olarak adlandırılan 5335 sayılı kanun Cumhurbaşkanı tarafından onanarak 27.04.2005 gün ve 25798 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Kanun ile gerek sosyal güvenlik ve gerekse çalışmaya esas kanunlarda önemli değişiklikler yapılmıştır. Sizlere bu konularda bilgi aktarmaya çalışacağım.

1-Sakat (engelli) memurlara kolay emeklilik

Sosyal güvenlik sistemimiz içinde yer alan SSK ve TC Emekli Sandığı yasal tabiriyle sakatlar (engelliler) için özel emeklilik şartları ortaya koyarak emekliliği kolaylaştırmıştır. Buna karşın Bağ-Kur ise bu yönde bir değişikliğe gitmemiş engelli, sağlam ayrımı yapmamıştır.

Ancak, TC Emekli Sandığı engelli memurları arasında kanuni tabiriyle,

-Sakat kadrosunda çalışanlar ile

-Sakat kadrosunda çalışmayanlar, olarak ayrım yapmaktaydı.

Mesela, her ikisi de aynı derece engelli olan iki memurdan biri sakat kadrosunda çalıştığı için 15 yıllık çalışma süresi ile emekli olabilirken, sakat kadrosunda çalışmayan memur diğer çalışanlar gibi kadın ise 20 ve erkek ise 25 yıl çalışarak emekli olmaktaydı.

Torba Kanunu'nun 3'üncü maddesi ile 5434 sayılı kanunun 39'uncu maddesinin (j) bendi değiştirilmiş ve aşağıdaki hale getirilmiştir.

(j) Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'e uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az yüzde 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine,"

Bu değişiklikten sonra 15 yılla emeklilik için sakat kadrosunda olan ve olmayan diye bir ayrım olmayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1995

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK e-bildirge zorunluluğunun kapsamı genişliyor