Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi borçları da yapılandırma kapsamında

 

08.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi borçları da yapılandırma kapsamında

İbrahim Işıklı - 08 Mart 2006 Çarşamba - Dünya

4956 sayılı kanunun 44. maddesi ile Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi sisteminde önemli değişiklikler yapılmıştı. 02.08.2003 tarih, 25187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4956 sayılı kanunun 44'üncü maddesiyle yapılan değişiklikle diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil 1479 sayılı kanunun 50'nci maddesine göre belirlenen 12'nci gelir basamağının yüzde 10'u oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyecekleri, sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden bu kanunun yayım tarihinden önce aylık bağlananların kanunun yayımını, daha sonra tekrar gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ise mükellefiyetin başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde kuruma yazılı bildirimde bulunmak zorunda oldukları, bu süre içinde kuruma yazılı bildirimde bulunmayanlar ile kurumca tespit edilemeyenlerden sosyal güvenlik destek priminin, 53'üncü maddeye göre hesaplanarak tahsil edileceği hükmü getirilmişti.

Ancak, bu ilk düzenlemede diğer sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli olup, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile adi ortaklık, kollektif şirket, komandit şirket ve donatma iştiraki ortakları yukarıdaki kanun maddesi kapsamında tutulmuş, sehven anonim şirket, limitet şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ortakları sosyal güvenlik destek primi ödenmesi kapsamına alınmamıştır. Bakanlık tarafından bu konuyla ilgili olarak yeniden bir yasal düzenleme yapılmış ve 5073 sayılı yasa 28 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

Söz konusu 5073 sayılı yasanın 15. maddesi ile diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, 24'üncü maddenin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden ay başından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu kanunun 50'nci maddesine göre belirlenen onikinci gelir basamağının yüzde 10'u oranında sosyal güvenlik destek primi ödeneceği hükme bağlanmış bulunmaktadır. Bu değişiklikten sonra diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlanan şirket ortakları da 2004/şubat ayından itibaren Bağ-Kur destek primi kapsamına alınmış bulunmaktadır.

Ancak, yapılan bu düzenlemeye rağmen bir çok mükellefin konudan habersiz olmasından dolayı Bağ-Kur'a sosyal güvenlik destek primi ödemedikleri ve her geçen gün borç tutarlarının da arttığı görülmektedir. Özellikle, diğer sosyal güvenlik kurumlarından kendilerine yaşlılık aylığı bağlanmış olmakla birlikte kendi adına ve hesabına çalışmasına devam edenlerin Bağ-Kur'a ödemedikleri sosyal güvenlik destek primi borçları da 5458 sayılı yasayla getirilen yeniden yapılandırılma kapsamına alınmıştır.

1479 sayılı (normal) Bağ-Kur Kanunu'na göre sigortalı olanların, 31.03.2005 gününe kadar tahakkuk etmiş olan sosyal güvenlik destek primi borçları, bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren iki ay içerisinde Bağ-Kur'a yazılı olarak başvurmak şartıyla yeniden hesaplanıp, taksitlendirilecektir. Ayrıca, 01.04.2005 gününden bugüne kadar geçen dönem için ise ana para+gecikme zammı hesabıyla hesaplanan borçlar da taksitlendirmeden yararlanabilecektir. Hesaplamada uygulamadan yararlanacak olan ve 31.03.2005 gününe kadar tahakkuk etmiş ama ödenmemiş her ayın borcu ayrı ayrı hesaplanacaktır. Buna göre sigortalının geçmiş yıllarda bulunduğu basamağa göre ödemesi gereken primlerin ana parasına borcun ödeme süresinin bitiminden (yani takipeden ayın sonundan) itibaren gecikme zammı yerinde DİE'nin açıkladığı TEFE (ÜFE) oranları kadar artırılacaktır.

01.04.2005 günü ve sonrasından yapılandırma kanunun yürürlük tarihinden önceki ayın sonuna kadar geçen dönemde tahakkuk eden sosyal güvenlik destek primi borcu içinse TEFE (ÜFE) oranları uygulanmayacak ve halen yürürlükte olan gecikme zammı hesabıyla hesaplanacak borçlar da taksitlendirme uygulamasından yararlanabilecektir.

Bugüne kadar Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi kapsamında olmasına rağmen bu primi ödemeyenler için önemli bir hak tanınmıştır. Bu nedenle yapılandırmak yararlanmak isteyen diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, 24'üncü maddenin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanların Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi için örneği Bağ-Kur müdürlüklerinden temin edilebilecek matbu olarak hazırlanmış bulunan talep dilekçesi ile ilgili Bağ-Kur müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 4529

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi borçları da yapılandırma kapsamında