SGK dilini yuttu, TÜRMOB'a görev düştü

 

27.10.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

SGK dilini yuttu, TÜRMOB'a görev düştü

İbrahim IŞIKLI - 27 Ekim 2010 Çarşamba - Dünya

Okurlarımız başlığı görünce "hadi canım, SGK nasıl dilini yutsun" diyeceklerdir. Ama gerçekten SGK bazen dilini yutup konuşamadığı, basit bir açıklama yapamadığı gibi, dut yemiş bülbül gibi sus pus olmayı da iyi beceriyor.

SGK ne zaman haksız ve hukuksuz bir uygulaması gazetelere yansısa duymazdan geliyor, kulağının üstüne yatıyor. Öyle ya, tartışmayı uzattıkça ilgili, ilgisiz herkesin gözleri üzerlerine çevrilecek.

Ya da atalarımızın "sükut ikrardan gelir" sözünde olduğu gibi zımnen hatasını kabul ediyor.

Geçen haftaki "Doğum yapan Bağ-Kur'luya rapor parası verilecek mi, verilmeyecek mi?" başlıklı yazımız çok ses getirdi. Özellikle mali müşavir okurlarımız bu haksız uygulamaya eleştirilerini gönderdiler. Duyarlılıklarına teşekkür etmeden geçmek istemiyorum.

Sadece SGK Başkanlığı'ndan en ufak bir cevap gelmediği gibi, haklı veya haksız olduğumuzu belirten küçücük bir yorum dahi yapılmadı.

Kısaca hatırlatmak gerekirse, SGK Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanı Osman Yüce, mali müşavir olan Bağ-Kur sigortalısı bayanın doğum yapması nedeniyle doğum öncesi ve doğum sonrası istirahatlı olduğu sürelere ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği talep etmesini doğru bulmamış ve taşra birimlerini bu yönde talimatlandırmıştır.

Bazen bir küçücük virgülün dahi kelimelerin anlamlarını ne şekilde değiştirdiğini göz önüne aldığımızda, hiçbir kanuni dayanağı olmayan bu tür uygulamaların yanlışlığı daha iyi anlaşılabilecektir. Bu nasıl akla ziyan bir yorumdur anlamak mümkün değil.

Ben 5510 sayılı Kanunu baştan sona kadar taradım. Hiçbir yerde Bağ-Kur'lu olan mali müşavirlerin doğum yaptıklarında geçici iş göremezlik ödeneği almayacaklarını göremedim.

SGK yöneticileri de sanırım görememişler ki, hukuksuz uygulamayı devam ettiriyorlar.

Bu arada bir haftadır SGK portalı (e-bildirge ve medula sistemi) doğru düzgün çalışmıyor. Bu portalın en yoğum döneminde server değiştirilmesi sanıyorum yöneticilerin kurumu ve kurumun iş-işlemlerinin sürelerini bilmemesinden kaynaklanıyor. Bu tür çalışma sistemini önemli ölçüde etkileyecek değişikliklerde TÜRMOB, TTB, TEB, işçi-işveren sendikaları gibi mesleki teşekküllerden görüş alınmalıdır.

Tekrar hatırlatmak istiyorum. Vergi mükellefi, esnaf, muhtar ve tarım Bağ-Kur'lu anneler doğum yaptıklarında doğumdan önceki sekiz ve doğumdan sonraki sekiz haftalık (çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık) sürede rapor parası alabilmektedir.

Bu bizim ifademiz olmayıp, 5510 sayılı Kanun'un bir gereğidir. Esasen kanunda yer almamasına rağmen şirket ortağı olması dolayısıyla Bağ-Kur kapsamına giren kadınlara da doğum nedeniyle rapor parası verilmelidir.

Aynı primi ödeyen sigortalıların bir kısmına rapor parası denilen geçici iş göremezlik ödeneği verilip, bir kısmına verilmemesi son derece yanlıştır.

TÜRMOB geçtiğimiz hafta sonu 20'inci Olağan Genel Kurulunu yaptı. Nail Sanlı yeni TÜRMOB Genel Başkanı oldu. Nail beyi yeni dönemde oldukça önemli hizmetler bekliyor.

Bu vesileyle hem yeni yönetimi kutluyor, hem de mali müşavirlerin SGK mevzuatından kaynaklanan bu tür sorunlarını çözmek üzere göreve çağırıyorum.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 557

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SGK dilini yuttu, TÜRMOB'a görev düştü