Yurtdışı borçlanmasında neler değişti

 

08.06.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Yurtdışı borçlanmasında neler değişti

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com  - 08 Haziran 2005 Çarşamba - Dünya


Yurtdışı hizmet borçlanmasından yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalışan ve borçlanma esnasında Türk vatandaşı olanlar yararlanabileceklerdir. Sonradan Türk vatandaşlığına alınan kimseler, yurtdışında yalnızca, Türk vatandaşlığını iktisap ettikleri tarihten sonra geçen sürelerini borçlanıp değerlendirebilirler.

Herhangi bir sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmayan ülkede çalışan Türk vatandaşlarının sosyal güvenlik haklarının korunması için 1978 tarihinde 2147 sayılı yasa ile ilk defa yurtdışı hizmetlerin borçlanması sağlanmış ve daha sonra da 2147 sayılı yasa uygulamadan kaldırılarak 1985 tarihinde yürürlüğe konan 3201 sayılı yasa ile yurtdışı hizmetlerin borçlanması uygulaması devam ettirilmiştir.

3201 sayılı yasaya göre; yurtdışında çalışmış veya ev kadını olarak bulunmuş ve 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları, isterlerse bu sürelerin tamamını veya bir kısmını, her gün için 5 USD (Amerikan Doları) üzerinden borçlanabilirler. 10 Mayıs 2005 (dahil) tarihinden önce 2 USD (Amerikan Doları) üzerinden borçlanma yapılabilmekteyken Bakanlar Kurulu'nun 22.04.2005 tarih, 2005/8776 sayılı kararı ile 5 dolar olarak tespit edilmiş ve 10.05.2005 tarih, 25811 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle 10 Mayıs 2005 (dahil) tarihinden itibaren borçlanılacak her gün için 5 ABD Doları üzerinden borçlanılabilecektir. Söz konusu rakamın indirilmesi ve yükseltilmesi ile döviz cinsine karar vermeye Bakanlar Kururlu yetkili kılınmıştır. Almanya'da çalışmış olanlar isterlerse, 5 ABD Doları karşılığı döviz ödeyebilirler. Daha önceden borçlanma başvurusu yapmış olup henüz borcu tamamen veya kısmen ödemeyenlerle ilgili olarak yapılacak işlemler SSK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü'nün 10.05.2005 tarih ve 8-24 sayılı genelgesinde açıklanmıştır. Buna göre;

A) Tahakkuk ettirilen borçlarına karşılık hiçbir ödemede bulunmayanlar için, her bir gün karşılığında 5 ABD Doları üzerinden yeniden tahakkuk yapılarak ilgililere tebliğ edilecektir.

B) Tahakkuk ettirilen borçlarının bir kısmını ödemiş olanların, 10.05.2005 tarihine kadar ödeme yapılmayan bakiye süreleri için de aynı esaslara göre yeniden tahakkuk yapılarak ilgililere tebliğ edilecektir.

C) 10.05.2005 tarihinden itibaren ilk defa borçlanma talebinde bulunacakların borç miktarı da borçlanılan her gün için 5 ABD Doları üzerinden hesaplanacaktır.

Yurtdışı hizmet borçlanması ile ilgili tutarları ödemek için bir süre bulunmamaktadır. Vatandaşlarımız tahakkuk ettirilen borçlarını istedikleri zaman ödeyebilirler. Ancak; borç ödenmedikçe borçlandırılan süreler değerlendirilemeyeceği gibi ödenecek günlük döviz miktarının değiştirilmesi halinde, ödenmeyen süreler için değiştirilen günlük döviz miktarı geçerli olacaktır.

Yurda, 24.04.2001 (dahil) tarihinden önce yurda kesin dönüş yaptıkları halde, 2 yıllık süre içerisinde yurtdışı hizmet borçlanması müracaatında bulunmayanların yurtdışı hizmet borçlanma istekleri kabul edilmemektedir. Ancak, 25.04.2003 tarihinde yurtdışında çalışmakta olanlar ile daha sonra yurtdışında çalışacak olanlar, yurtdışında iken ya da yurda döndükten sonra durumlarına uygun sosyal güvenlik kuruluşuna başvurarak borçlanabileceklerdir. Bunlardan müracaat süresi koşulu aranmayacaktır. 25.04.2003 (dahil) ve daha sonraki bir tarihteki talebi esas alınarak sosyal güvenlik sözleşmeleri uygulanmak suretiyle sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük ya da yaşlılık sigortasından kısmi aylık bağlanmış olanlar ile bağlanacak olanlar da müracaat süresi aranmaksızın yurtdışı hizmet borçlanması yapabileceklerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması yapmış fakat daha sonra Türk vatandaşlığından çıkarılmış veya vatandaşlık hakkını kaybetmiş olanlara bu kanuna göre borçlandıkları hizmetleri dikkate alınarak aylık bağlanmayacak, aylık bağlandıktan sonra Türk vatandaşlığından çıkmaları durumunda da bağlanmış bulunan aylıkları durdurulacaktır.

Yurtdışından kesin dönüş yapmış ve kendilerine 3201 sayılı kanun uyarınca yaşlılık aylığı bağlanmış kişilerin, yeniden yurtdışında çalışmak istemesi halinde; yurtdışında çalıştığı süre kadar yaşlılık aylığı kesilecek, bu kişinin yurda dönüşünde; isterse çalıştığı süre kadar yaşlılık aylığı oran ve miktarı artırılacak, isterse eski aylık olduğu gibi ödenmeye devam edilecektir. Yani, yurtdışı borçlanması yaparak yaşlılık aylığına hak kazananların yeniden yurtdışında çalışmaya başlaması halinde, sosyal güvenlikleri askıya alınacaktır. Yine, yurtdışı borçlanması yaparak yaşlılık aylığına hak kazananların, yurtiçinde bir işyerinde SSK kapsamında sigortalı sayılmayı gerektiren bir işte çalışmaya başlamaları halinde ise sosyal güvenlik destek primi ödemeleri veya yaşlılık aylığını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmaları gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1058

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurtdışı borçlanmasında neler değişti