SSK sigortalı tekrar işe giriş bildirgelerinin internet ortamında verilmesi

 

06.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU KÖŞESİ

SSK sigortalı tekrar işe giriş bildirgelerinin internet ortamında verilmesi

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 06 Temmuz 2005 Çarşamba - Dünya

Fax: 0-212-4402114

Sosyal Sigortalar Kurumu, eski sigorta müfettişi, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Karadeniz'in çabalarıyla başlatılan ve ilk defa 01.05.2004 tarihinde fiilen uygulamaya konulan e-bildirge projesiyle hem işverenlere, hem de sigortalılara büyük kolaylıklar sağlanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, e-bildirge Projesi'ne sahip çıkması ile birlikte yeni adımlar atılmaya devam ediliyor. Daha önce, SSK sigortalılarının sicil bilgilerini de açan SSK, bu yeniliklere bir yenisini daha ekledi.

Halen, Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri'nin internet ortamından gönderilmesinde 5 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerleri zorunlu olarak e-bildirge kapsamında bildirimde bulunmaktadırlar.

SSK Yönetim Kurulu, 26/05/2005 tarihli ve IX/515 sayılı kararıyla sigortalılara ait bilgilerin, daha kısa sürede ve doğru bir şekilde bilgisayar tescil kayıtlarına aktarılması ve günümüz teknolojisinden faydalanılarak işverenlere kolaylık sağlanması amacıyla, "sigortalı tekrar işe giriş bildirgelerinin" de e-bildirge Projesi kapsamında zorunluluk esasına dayandırılmaksızın internet ortamında alınmasına karar verilmiş bulunmaktadır. Söz konusu karar 12-145 sayılı genelge ile duyurulmuştur. Bu nedenle, e-Bildirge Sözleşmesi'nde değişiklik yapılmış ve söz konusu uygulamayla ilgili bilgisayar program yazılımları tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır. Sigortalı tekrar işe giriş bildirgelerinin internet ortamında SSK'ya verilmesinde aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.

Sadece yasal sürede tekrar işe giriş bildirgeleri verilebilecek

Uygulama, sigortalı tekrar işe giriş bildirgelerini kapsamakta olup, sigortalı ilk işe giriş bildirgelerinin kağıt ortamında alınmasına devam edilecektir.

Sigortalıların kamu veya özel sektörde çalıştırılıp çalıştırılmadığına bakılmaksızın ve sigortalı sayısı üzerinde durulmaksızın, daha önce sigorta sicil numarası verilmiş olan sigortalılara ait tekrar işe giriş bildirgeleri, işverenlerce internet ortamında gönderilebilecektir.

Sigortalı tekrar işe giriş bildirgelerinin internet ortamında alınması, işverenlerin isteğine bırakıldığından; daha önce aylık prim ve hizmet belgesinin internet ortamında verilmesi için sözleşme yapan işverenler ile aylık prim ve hizmet belgesinin internet ortamında verilmesi için sözleşme yapacak olan işverenlerin, bildirgelerini internet ortamından verebilmelerine imkan sağlanacaktır.

Uygulama, yasal süresi içinde verilecek olan tekrar işe giriş bildirgelerini kapsadığından, yasal süresi geçirilen tekrar sigortalı işe giriş bildirgeleri internet ortamında alınmayacak ve işverenlerce SSK'ya kağıt ortamında verilecektir.

Tekrar işe giriş bildirgelerini yasal sürede internet ortamında veren işverenlerden, ayrıca bildirgeyi kağıt ortamında vermeleri istenmeyecek, ancak bildirgelerin işverenler tarafından hem internet ortamında hem de kağıt ortamında SSK'ya verilmesi halinde, kurum kayıtlarına ilk intikal eden bildirgeye göre işlem yapılacaktır.

E-bildirgesi şifresi alınması gerekiyor

Aylık prim ve hizmet belgesinin internet ortamında verilmesi için sözleşme yapan işverenler, SSK tarafından verilmiş olan veya daha sonra verilecek kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi ile sigortalı tekrar işe giriş bildirgelerini internet üzerinden SSK'ya gönderebileceklerdir.

İnternet ortamında sigortalı tekrar işe giriş bildirgeleri fotoğrafsız ve imzasız olarak alınacağından, bunlar için kurumca barkod numarası üretilecektir. İşveren internet ortamında giriş işlemini yaptıktan sonra iki nüsha olarak döküm alıp, barkod numaralı bir nüshasını sigortalıya verecek, diğer nüshasını ise kendi alacaktır.

E-bildirge Projesi çerçevesinde sigortalı tekrar işe giriş bildirgeleri uygulamasına esas olmak üzere "Sigortalı Tekrar İşe Giriş Bildirgesi Giriş Kılavuzu" "http://www.ssk.gov.tr" adresinden temin edilebilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 4985

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK sigortalı tekrar işe giriş bildirgelerinin internet ortamında verilmesi