Bağ-Kur sigortalıları da yurt dışında tedavi edilebilecek

 

03.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Bağ-Kur sigortalıları da yurt dışında tedavi edilebilecek

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 03 Ağustos 2005 Çarşamba - Dünya

5361 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 1'inci maddesi ile değişiklik yapılmadan önce, Bağ-Kur sigortalılarının yurt dışında tedavileri mümkün değildi. 5361 sayılı kanunla eklenen Ek 22. madde ile; "EK MADDE 22. - Bu kanunun ek 11'inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında bulunan, en az on ay sağlık sigortası primi ödeyen ve prim borcu bulunmayan sigortalı ve bunların hak sahipleri, Sağlık Bakanlığı'nca yetkili kılınan hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenen raporlara göre yurt içinde tedavisi mümkün olmayan hastalıklarının tedavisi için, yine bu raporda gerekli görülmesi halinde bir refakatçi ile birlikte ve kurum yönetim kurulu kararı ile yurt dışına gönderilebilir. Yurt dışında tedaviyi yapacak sağlık kuruluşu aynı raporda belirlenebileceği gibi kurumca da belirlenebilir.

Yurt dışındaki tedavi süresi, altı ayı geçmemek kaydı ile yetkili hastanece düzenlenen raporda belirtilir. Ancak bu süre yurt dışında tedaviyi yapan sağlık kuruluşunun önerisi ve bu önerinin raporu düzenleyen hastane sağlık kurulunca uygun bulunması halinde altı ayı geçmeyen dönemler halinde en çok iki yıla kadar uzatılabilir. Bu sürenin sonunda tedaviye yurt içinde devam edilir.

Yurt dışında yapılan tedaviye ilişkin giderler ile 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre hesaplanacak yol giderleri ve gündelikler kurumca ödenir. Ancak acil müdahaleyi gerektiren veya hastalığın komplikasyonuna bağlı olarak yapılan tedavi giderleri hariç, raporda belirtilmeyen hastalıklara ait tedavi giderleri ödenmez." Hükmü getirilmiştir. Sağlık sigortası yardımlarından kimlerin faydalanacağını, yurt içinde tedavisi mümkün olmayanların hangi hallerde ve şartlarda yurt dışına tedavi amacıyla gönderileceğini, sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesi ve onaylanmasını, tedavi giderlerinin ödenmesini ve diğer işlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlemek üzere hazırlanan "Bağ-Kur Sigortalılarının Yurt Dışında Tedavilerine İlişkin Yönetmelik" 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yurt dışında tedavi hakkından faydalanacak olanlar

a) 1479 ve 2926 sayılı kanunlar kapsamında zorunlu sigortalı olanlar ve bu kanunlar kapsamında isteğe bağlı sigortalı olup, sağlık sigortası yardımlarından yararlanma hakkı bulunan sigortalılar ile bunların eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babaları,

b) Yaşlılık veya malullük aylığı alanlar ile bunların eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babaları,

c) Ölüm aylığı alanlar,

d) Sigortalı tarafından evlat edinilmiş, tanınmış veya nesebi düzeltilmiş veya babalığı hükme bağlanmış çocuklar ile sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları,

olarak sayılmıştır. Sigortalıların yurt dışında tedavi hakkından faydalanabilmeleri için en az on ay sağlık sigortası primi ödemiş olmaları, sağlık ve sigorta prim borcu ile gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır. Yurt içinde tedavisi mümkün olmayan sigortalı ve hak sahiplerinin yurt dışında tedavilerine ilişkin sağlık kurulu raporları, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili kılınan tam teşekküllü hastaneler tarafından düzenlenir.

Hastanın yurt dışına tedaviye gönderilebilmesinin ön şartı; yurt içinde bulunan gerek resmi sağlık kurumlarında gerekse özel sağlık kurumlarında tedavisinin mümkün olmadığının anlaşılması sonucunda, yurt dışında bir sağlık merkezinde tedavisinin mümkün olduğunun veya tedaviden iyileşme sağlanacağının tespitidir. Yurt dışına tedaviye gönderilmek üzere resmi sağlık kurumlarınca düzenlenecek raporlarda hastalığın teşhisi, laboratuar, radyolojik görüntüleme ve klinik bulguları kesin olarak belirtilir.

Hastalığın yurt içinde resmi ve özel sağlık kurumlarında tedavisinin mümkün olmadığı ve yapılamama gerekçeleri, yurt dışında tedavinin zorunlu olduğu, tedavinin süresi, tedavinin hangi ülkede yapılabileceği, şehir ve sağlık kurumunun ismi ile birlikte yazılır. Hastaya refakatçi gerekiyorsa bu durum sağlık kurulu raporunda gerekçesiyle belirtilir. Resmi sağlık kurumlarının sağlık kurullarınca düzenlenen sağlık kurulu raporları, Sağlık Bakanlığı'nca raporları teyit etmekle yetkili kılınan hastane tarafından teyit edilir ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanır.

Sağlık Bakanlığı'nca onaylanan yurt dışı tedavisine ilişkin raporlara istinaden, Bağ-Kur Yönetim Kurulu kararı ile hastalar raporda belirtilen ülkeye gönderilir. Bağ-Kur tarafından misyon şefliği aracılığıyla hastanın gideceği yerdeki hastane ile tedavinin muhtemel maliyeti ve boş yatak sağlanması hususunda gerekli irtibat kurulur. Hastanın yurt dışına gönderilmesi, hastaneye intikali ve yurda dönüş işlemleri misyon şefliğinin yardımıyla kurum tarafından sağlanır.

Tedavinin uzaması ihtimalinin tıbben zorunluluk göstermesi halinde, sağlık kurulu raporunda tedavi süresi üç ay veya daha fazla olarak belirlenen hastalıklar için sürenin bitiminden en az iki hafta önce, diğerlerinde ise en az bir hafta önce hasta tedavi gördüğü kurumdan tedavinin devamının zorunlu olduğunu gösteren bir rapor alarak misyon şefliği kanalıyla kuruma gönderir. En son raporu veren/teyid eden hastane tarafından sürenin uzatılıp uzatılmaması değerlendirilir. Bu işlemler en seri şekilde kurum tarafından tamamlanarak misyon şefliği aracılığıyla hastaya tebliğ edilir. Sürenin uzatılmaması halinde hastanın yurda dönmesi sağlanır. Tedavi süresinin uzama ihtimali bildirilmesine rağmen, tedavinin süre aşımı olmaksızın tamamlanması durumunda sağlık kurulu raporunda ilk belirtilen süre geçerli olacaktır. Yurt dışında tedavi müddeti hiçbir şekilde iki yılı geçemez ve bu müddet uzatılamaz. Tedavi süresi altı ayı geçtiği takdirde ilgili yabancı sağlık kurumundan alınan ve tedavinin devamı zaruretini gösteren rapor, sağlık ataşeliği veya misyon şefliği tarafından kuruma gönderilir. Bu işlemler her altı ayda bir tekrarlanır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 835

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur sigortalıları da yurt dışında tedavi edilebilecek