4857 sayılı İş Kanunu'nda telafi çalışması

 

10.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

4857 sayılı İş Kanunu'nda telafi çalışması

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 10 Ağustos 2005 Çarşamba - Dünya

Fax: 0-212-4402114

Telafi çalışması, ilk defa 4857 sayılı İş Yasası ile düzenlenmiştir. İşçilerin zorunlu sebeple çalışmaması, ulusal bayram ve genel tatil günlerinden önce ve sonra izin kullanmaları durumunda bu sürenin telafi çalışması adı altında iki ay içerisinde çalışılması olarak tanımlanabilecektir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 64. maddesinde düzenlenen telafi çalışması, zorunlu nedenlerle işyerinde işin durması ve benzeri nedenlerle belirli zaman dilimi içinde haftalık çalışma saatleri tamamlanamadığı takdirde işçilere bu eksik çalışmalarını telafi ettirme süreci olarak tanımlanabilecektir.

Özellikle ulusal bayram genel tatil günlerinden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi halinde daha sonraki günlerde yaptırılan telafi çalışmalarının hangi hallerde yaptırılabileceği belirtildikten sonra, bu telafi çalışmasının iki ay içinde ve bir günde en fazla üç saat olabileceği hüküm altına alınarak telafi çalışmalarına bir düzen getirilmesi amaçlanmıştır. Maddede ayrıca, telafi çalışmalarının fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmayacağı açıkça belirtilmek suretiyle, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütler giderilmek istenmiştir.

SSK tebliğ edilen gecikme zammından ayrıca kanuni faiz almayacak

SSK tarafından, tebliğ edilen gecikme zammı tutarına tebliğ edildiği tarihten itibaren kanuni faiz alınmaktaydı. Ancak, SSK Yönetim Kurulu, tebliğ edilen gecikme zammına ayrıca kanuni faiz alınmasına ilişkin SSK uygulamasına son verilmesi karara bağlamıştır. Konuya ilişkin olarak 16-349 sayılı SSK genelgesi ile de uygulama duyurulmuştur. Buna göre,

1- SSK tarafından re'sen tahakkuk ettirilerek işverenlere 7201 sayılı kanuna göre tebliğ edilecek prim ve diğer alacaklar ile 6183 sayılı kanun hükümlerine göre takip edilecek prim ve diğer alacaklarda tebliğ edilen gecikme zammı tutarlarına ayrıca kanuni faiz alınmayacaktır.

2- Daha önce 6183 sayılı kanuna istinaden açılmış olan icra takip dosyalarından henüz tahsil edilmemiş kanuni faiz tutarları tahsil edilmeyerek terkin edilecektir.

3- Buna karşın, bugüne kadar tahsil edilmiş olan kanuni faizlerin ise, iadesi veya işverenlerin mevcut borçlarına mahsubu yapılmayacaktır.

İlk defa çalışmaya başladıkları tarihte malul olan SSK sigortalıları

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 53'üncü maddesinin (B) bendinde; bu kanun kapsamında ilk defa çalışmaya başladıkları tarihte malul olduğu tespit edilen sigortalıların malullük sigortası yardımlarından yararlanamayacakları öngörülmüştür. Bu nedenle de, 506 sayılı kanuna tabi olmadan önce ilk defa diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışmaya başlayıp, bu tarihte malul olmadıkları halde, münhasıran 506 sayılı kanuna tabi çalışmaya başladıkları tarihte malul oldukları tespit edilenlere de SSK tarafından malullük aylığı bağlanmamaktaydı. Bu durum nedeniyle mağdur olan sigortalılar tarafından konunun yargıya intikal ettirilmesi üzerine Yargıtay tarafından da onaylanarak kesinleşen çeşitli yargı ilamlarında, birden fazla sosyal sigorta kanunu kapsamında çalışmanın bulunduğu durumlarda, yukarıda sözü edilen bent hükmünün uygulanmasında, sigortalıların, ilk defa çalışmaya başladığı sosyal güvenlik kuruluşundaki işe giriş tarihinin esas alınması ve bu şekilde tespit edilen tarih ile 506 sayılı kanuna tabi çalışmaların başladığı tarih arasında malul duruma düştüğü tespit edilenlere, malullük aylığı bağlanması yönünde kararlar verilmiştir.

SSK Başkanlığı da, uygulama değişikliğine gitmiştir. Bu nedenle, 29.07.2005 tarihinden itibaren 506 ve 2925 sayılı janunlara göre sigortalıların malullük durumlarının tespitinde diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih esas alınacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 2175

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

4857 sayılı İş Kanunu'nda telafi çalışması