Bağ-Kur sigortalılarının malüllük aylığından yararlanma koşulları

 

17.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Bağ-Kur sigortalılarının malüllük aylığından yararlanma koşulları

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 17 Ağustos 2005 Çarşamba - Dünya


1479 sayılı kanunun 28. maddesinde, "Madde 28 - Bu kanunun uygulanmasında çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği tespit edilen sigortalı malul sayılır. Şu kadar ki, bu kanuna tâbi sigortalılığın başladığı tarihte malul sayılacak derecede hastalık veya arızası bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı, bu hastalık veya arızası nedeniyle malullük sigortası yardımlarından yararlanamaz.

Sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmiş sayılacakları, sağlık işlemlerine ilişkin yönetmelikteki esaslara göre tespit olunur" hükme bağlanmıştır.

1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Kanunu ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında bulunan Bağ-Kur sigortalılarına malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından yapılacak yardımlara başvurma ve bu sigorta kollarına göre ödeme usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla Bağ-Kur Sigorta Yardımları İşlemleri Yönetmeliği 13.08.2005 tarih ve 25905 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Bağ-Kur Sigorta Yardımları İşlemleri Yönetmeliği, 1479, 2108 ve 2926 sayılı kanunlara göre Bağ-Kur sigortalısı olanların malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından yapılacak yardımlara başvurma şekil ve şartlarına ve bu sigorta kollarına göre ödeme usul ve esaslarına ilişkin hükümleri kapsamaktadır.

Bağ-Kur Sigorta Yardımları İşlemleri Yönetmeliği'nin 5. maddesi uyarınca, çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği tespit edilen sigortalı malül sayılmaktadır. 1479, 2108 ve 2926 sayılı kanunlar kapsamında Bağ-Kur sigortalılığının başladığı tarihte malül sayılacak derecede hastalık veya arızası bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı, bu hastalık veya arızası nedeniyle malüllük sigortası yardımlarından yararlanamaz. Sigortalının malüllük aylığından yararlanabilmesi için;

a) Bağ-Kur Sigorta Yardımları İşlemleri Yönetmeliği'nin 5'inci maddesine göre malül sayılması,

b) Yazılı olarak istekte bulunması,

c) Talep tarihinde prim ve her türlü borçlarının ödenmiş olması,

d) En az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olması,

şarttır. Ancak iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle malüllük taleplerinde prim ödeme gün sayısı aranmaz. Sigortalılardan istenecek belgeler aşağıda belirtilmiştir;

a) Talep dilekçesi,

b) Giriş ve terk tarihlerini gösterir ilgili mercilere tastik ettirilmiş sigortalılık belgesi,

c) Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

d) Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi birleştirilecek hizmetleri olan sigortalıların varsa hizmet sürelerini belirtir belge,

gerekmektedir. Sigortalıların malüllüklerinin tespitinde;

a) Malüllük halinin tespitinde, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve kamu iktisadi teşebbüslerine ait hastanelerin sağlık kurullarınca verilecek raporlarda belirtilen hastalık ve arızalar esas alınır.

b) Malüllük talepleri sağlık kurullarınca verilen raporlar esas alınarak Bağ-Kur Sağlık Kurulu'nca karara bağlanır. Malüllüğün reddi halinde sigortalılar, Bağ-Kur Sağlık Kurulu kararlarına il müdürlükleri vasıtasıyla itiraz edebilirler. Sağlık Kurulu'nun iki kez ret ettiği rapora tekrar itiraz edilmesi halinde dosya değerlendirilmek üzere Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu Başkanlığı'na gönderilir.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu malüllük iddiaları; il müdürlüklerince kurulan komisyon tarafından yapılacak tahkikat sonucu düzenlenen tahkikat raporu, Tahsisler Daire Başkanlığı'nın bağlı bulunduğu genel müdür yardımcısının başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, 1. hukuk müşaviri ile Tahsisler Daire Başkanı ve ilgili şube müdüründen oluşan İş Kazası ve Meslek Hastalığı Tespit Komisyonu'nda değerlendirilerek karara bağlanır. Üçüncü bir kimsenin suç sayılır hareketi sonucu malül kalmaları halinde sigortalılar, iş kazasının meydana geldiği mahalli, hangi il veya ilçe savcılığına intikal ettiğini, görgü tanıklarını yazılı olarak Bağ-Kur'a bildirmek ve varsa kaza ile ilgili tutanak, doktor raporu gibi belgeleri ibraz etmek zorundadırlar.

Malüllük aylığı Bağ-Kur sağlık kurulunca maluliyete esas alınan rapor tarihini takip eden aybaşı itibariyle başlar. Bağ-Kur, malüllük aylığı bağlanan sigortalıları, kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını dolduruncaya kadar kontrol muayenesine tabi tutabilir. Kabul edilebilir özürü olmadığı halde, kontrol muayenesini Bağ-Kur'un yazılı bildirisinde belirtilen tarihi takip eden aybaşına kadar yaptırmayanların aylıklarının ödenmesi, kontrol muayenesi için belirtilen tarihten sonraki aybaşından başlanarak durdurulur. Kontrol muayenesini, Bağ-Kur'un yazılı bildirisinde belirtilen tarihten başlayarak, üç ay içinde yaptıran ve malüllük halinin devam ettiği tespit edilenlerin aylıkları, durdurulduğu tarih itibariyle tekrar başlatılır. Kontrol muayenesini, yazılı bildiride belirtilen tarihten üç ay geçtikten sonra yaptıran ve malüllük halinin devam ettiği tespit edilenlerin aylıkları, rapor tarihini takip eden aybaşından başlanarak ödenir. Yapılan kontrol muayenesi sonucu malüllük halinin kalktığının anlaşılması halinde malüllük aylığı kesilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1096

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur sigortalılarının malüllük aylığından yararlanma koşulları