Mali müşavirlerin asgari işçilik incelemesinde ince hesaplar

 

24.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Mali müşavirlerin asgari işçilik incelemesinde ince hesaplar

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 24 Ağustos 2005Çarşamba - Dünya

Türkiye'deki önemli sorunlardan birisi olan kayıtdışı istihdamı azaltmak için TBMM tarafından yapılan düzenlemelerden birisi de, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Yasası'na önce 3910 sayılı yasayla sonra da 4958 sayılı yasa ile eklenen "asgari işçilik uygulaması"dır.

İhaleli işlerde "teminat" iadesi, tamamlanmış bina inşaatı işlerinde de "yapı kullanma izin belgesi" alınabilmesi için; işverenlerin Sosyal Sigortalar Kurumu'na prim borcu bulunmadığını gösterir "ilişiksizlik belgesi" almaları gerekmektedir. Bunun için de işveren veya işin bölüm ve eklentilerinden iş alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran aracıların (taşeronların) kayıtlarının (SSK'ya bildirilmemiş işçilik bulunup bulunmadığı yönünden) sigorta müfettişlerince incelenmesi gerekmektedir.

Sosyal sigortalarda asgari işçilik tespitine ilişkin denetim, asıl olarak sigorta müfettişleri tarafından yapılmakla birlikte, Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Takip ve Tahsilatı 5 ve 10 seri nolu genel tebliğleri ile sınırlı da olsa SMMM veya YMM'ler tarafından da asgari işçilik incelemelerine ilişkin rapor düzenleme yetkisi tanınmıştı. Ancak, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun 19.04.2002 tarih ve E.2000/2787, K.2001/1185 sayılı kararıyla teminat ve hak edişlerin iade edilebilmesi için defter ve belgelerin inceleme yetkisinin sigorta müfettişlerine ait olduğu yönündeki 10. Daire kararını onaması üzerine serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirlerin kayıt tetkiki yapabileceklerine ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmıştı.

06.08.2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4958 sayılı yasa ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 130. maddesine eklenen fıkra ile serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere, asgari işçilik bildirimi yönünden işyeri kayıtlarının incelenmesi yetkisi verilmiş ve buna dayanarak 14/07/2004 tarih ve 25522 sayılı Resmî Gazete'de "Sosyal Sigortalar Kurumu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerce İşyeri Kayıtlarının İncelenmesinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" yayımlanmıştı.

Söz konusu uygulamaya ilişkin son olarak "Sosyal Sigortalar Kurumu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerce İşyeri Kayıtlarının İncelenmesinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ" 08.12.2004 tarih ve 25664 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamanın usul ve esasları da açıklanmıştır.

Söz konusu düzenleme, Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan ilişiksizlik belgesi alması gereken ve kurumda müstakilen tescil edilmiş olan ihaleli işler ile özel bina inşaatı işyerleri işverenlerini kapsamaktadır. SSK Yönetim Kurulu'nun 05/08/2004 tarihli, K.VIII/1566 sayılı kararı ile ihale konusu işlerde istihkak tutarı, özel bina inşaatlarında da maliyet tutarı 5 (beş) trilyon liraya kadar (bu rakam dahil) olan işlerle ilgili raporların serbest muhasebeci mali müşavirlerce düzenlenmesine, yeminli mali müşavirler için ise, bu konuda bir sınır aranılmamasına karar verildiğinden, meslek mensuplarından serbest muhasebeci mali müşavirlerce bu tutarın (KDV hariç) altındaki işler hakkında rapor düzenlenebilecektir.

Yapılan düzenleme gereğince, ihale konusu işler ile özel bina inşaatı işyerleri ile ilgili olarak kurumdan ilişiksizlik belgesi talep eden işverenlerin işyeri kayıtları; Kurumun denetim yetkisi saklı kalmak kaydıyla bu işyerlerinden dolayı kuruma bildirilen işçilik, başka bir anlatımla sigorta primleri hesabına esas tutulan kazançlar tutarının işyeri kayıtları ile uygunluğu ve kuruma yeterli işçilik bildirilmediğinin saptanması halinde, bildirilmiş olması gereken fark işçilik tutarının tespiti amacıyla 01/06/1989 tarih ve 3568 sayılı kanuna göre, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nce ruhsat verilmiş çalışanlar kütüğüne kayıtlı meslek mensupları tarafından incelenebilecektir.

Ancak, "Sosyal Sigortalar Kurumu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerce İşyeri Kayıtlarının İncelenmesinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ'in" 9. maddesi ile "yönetmelik uyarınca incelemede dikkate alınması gereken asgari işçilik oranları kurum bünyesinde oluşturulan Asgari İşçilik Tespit Komisyonu'nca belirleneceğinden, bu husustaki inceleme raporlarının düzenlenmesine, söz konusu oranlar Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başlanacaktır" hükmü getirilmiştir. 2 yılı aşan bir süredir de halen asgari İşçilik Tespit Komisyonu'nun belirlediği oranlar bir genelge veya tebliğ ile açıklanmamaktadır.

06.08.2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4958 sayılı yasa ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 130. maddesine eklenen fıkra ile serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere, asgari işçilik bildirimi yönünden işyeri kayıtlarının incelenmesi yetkisi verilmesine rağmen aradan geçen 2 yılı aşan sürede SMMM ve YMM'lere fiilen inceleme yaptırılmamaktadır. Hatta yakın bir zamanda yapılması düşünülen sosyal güvenlik reformu ile de SMMM olan meslek mensuplarının bu haklarının ortadan kaldırılacağı görülmektedir.

Mali müşavirleri yanına alan bir SSK idaresi başarılı olabilir. Ancak, mali müşavirleri karşısına alan bir idarenin başarılı olma şansı hiç yok. Bu nedenle bu haksız uygulama ve keyfi tutum bir an önce sona erdirilerek, 4958 sayılı yasa ile verilen meslek mensuplarının asgari işçilik bildirimi yönünden işyeri kayıtlarının incelenmesi yetkisi uygulama konulmalıdır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1057

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mali müşavirlerin asgari işçilik incelemesinde ince hesaplar