Serbest bölgelerde uygulanacak iş ve sosyal güvenlik mevzuatı

 

07.09.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Serbest bölgelerde uygulanacak iş ve sosyal güvenlik mevzuatı

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 07 Eylül 2005 Çarşamba - Dünya


Fax: 0-212-4402114

Genel olarak serbest bölgeler; ülkenin siyasi sınırları içinde olmakla beraber gümrük hattı dışında sayılan, ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerlerdir. Kısaca, "bir ülkenin siyasi sınırları içinde olmakla birlikte gümrük sınırları dışında kalan, çeşitli amaçlarla kurulabilen ve bu amaçlara hizmet eden faaliyetlerin ev sahibi ülkenin diğer yörelerine göre daha çok teşvik edildiği bölgeler" şeklinde veya "tüketim ve ara yatırım mallarının gümrük denetimi olmaksızın girdiği, işlendiği, üretildiği, korunduğu ya da yeniden ihraç olunduğu, ulusal sınırlar içinde kalan, ancak gümrük sınırları dışında kabul edilen liman veya bölge" (Bumin Doğrusöz, Serbest Bölgelerin Vergisel Sonuçları, DÜNYA Gazetesi, 21.10.2002) şeklinde tanımlanan serbest bölgeler, ülkemizde 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'na göre kurulmakta ve işletilmektedir.

Genel olarak serbest bölgeler; ülkenin siyasi sınırları içinde olmakla beraber gümrük bölgesi dışında sayılan, ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerlerdir. Serbest bölgeler, bazı vergi teşvik ve avantajları nedeniyle büyük önem kazanmıştır. ülkemizde de, yapılan yasal düzenlemelerle, serbest bölgelerde faaliyette bulunan işletmelere bir takım avantajlar sağlanmıştır. Serbest bölgelerde vergi, resim, harç, gümrük ve kambiyo mükellefiyetleriyle ilgili çok önemli muafiyetler tanınmıştır.

Serbest bölgelerde faaliyette bulunan şirketlere sağlanan teşvik ve avantajlar, bazı şirketler tarafından, bu teşviklerin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından da geçerli olduğu şeklinde yorumlanmakta ve bunun sonucunda da yanlış işlemler yapılabilmektedir.

Serbest bölgeye girebilmek için "Giriş izin belgesi", "görev kartı" veya "özel izin belgesi"ni gösterilmesi zorunludur. Bu belgelerden birini göstermeyenler serbest bölgeye giremezler. Serbest bölgelere girişler ancak söz konusu özel izin belgeleriyle mümkün olduğundan bu bölgelerde kayıtdışı istihdam oldukça zordur. Bölgesel faaliyette bulunan kullanıcılar ile bunların yanlarında bir iş sözleşmesine göre çalışan işçiler hakkında (yabancı uyruklular da dahil olmak üzere), Türkiye Cumhuriyeti sosyal güvenlik mevzuatı hükümleri uygulanmaktadır. Ancak, yabancı uyruklu personelin tabi olduğu ülke ile Türkiye ile arasında sosyal güvenlik konusunda yapılan sözleşmeler varsa, bu sözleşme hükümleri de uygulanmaktadır. Türkiye sınırları içindeki işyerleri için öngörülen asgari ücret ve fazla çalışma esasları, serbest bölge kurucu ve işleticisi veya işletici ile kullanıcıların işyeri için de uygulanır. Bu nedenle, serbest bölgelerde de 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Sosyal güvenlik kurumlarına yükümlülerce sigorta primleri döviz veya Türk Lirası olarak ödenebilir. SSK ve Bağ-Kur tarafından hak sahiplerine tediyeler ise Türk Lirası olarak yapılır. (SBUY.m.21) Serbest bölgede çalışanlar ile işverenler arasında yapılan "iş akdi" üç nüsha olarak düzenlenmekte ve bir nüshası serbest bölge müdürlüğüne verilmektedir. (SBUY.m.17) Serbest bölgelerde çalışan işçilerin sosyal güvenliği SSK tarafından sağlanmaktadır.

Serbest bölgede günde 24 saat ve haftada yedi gün çalışma yapılabilir. Ancak, serbest bölgede yapılacak işler ile yük alıp vermek ve her türlü gümrük işlemlerinin normal çalışma saati içinde yapılması esastır. Normal çalışma saatleri dışında veya tatil zamanlarında gümrükle ilgili iş yapılması yazılı olarak istenildiği takdirde, bu işlem, serbest bölge müdürlüğünce uygun görüldükten ve gümrük idaresince kabul edildikten sonra fazla mesai ücretinin yatırılmasını müteakip gerçekleştirilebilir.

Ancak, serbest bölgenin faaliyete geçmesinden itibaren on yıl süreyle 05.05.1983 gün ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun grev ve lokavt ile arabuluculuk hükümleri uygulanmayacaktır. Bu süre içinde toplu iş sözleşmesi üzerinde çıkacak menfaat uyuşmazlıkları Yüksek Hakem Kurulu'nca karara bağlanacaktır (SBK g.m.1).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1000

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Serbest bölgelerde uygulanacak iş ve sosyal güvenlik mevzuatı