İşverenlerin yeniden işe alma zorunluluğu

 

22.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşverenlerin yeniden işe alma zorunluluğu

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

İşverenlerin yeniden işe alma zorunluluğu

İbrahim Işıklı - 22 Mart 2006 Çarşamba - Dünya


İşverenler, çalışma mevzuatına göre akit yapma özgürlüğüne sahip olmakla birlikte, bazen yasalardan kaynaklanan istihdam yükümlülükleri bulunmaktadır. Toplu işçi çıkarılması nedeniyle iş sözleşmesi sona ermiş işçilerle, askerlik veya kanuni bir ödev nedeniyle işten ayrılan işçileri yeniden işe alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Toplu işçi çıkarılması nedeniyle iş sözleşmesi sona ermiş işçilerin yeniden işe alınmaları zorunluluğu

4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işyerinde çalışan işçi sayısı:

a) 20 ile 100 işçi arasında ise en az 10 işçinin,

b) 101 ile 300 işçi arasında ise en az yüzde 10 oranında işçinin,

c) 301 ve daha fazla ise en az 30 işçinin,

işine 17. madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılacaktır.

Bir işyerinde işlerine son verilen işçilerin sayısı yukarıda belirtilen sayıdan daha fazla olduğu takdirde işveren, yeni bir işe yerleştirilebilmeleri için, bunların isimlerini ve niteliklerini çıkarma tarihinden en az bir ay önce Türkiye İş Kurumu'nun (eski İş ve İşçi Bulma Kurumu) ilgili birimine bildirmek zorundadır.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 29. maddesinde; işverenlerin, toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağıracağı hükme bağlanmıştır.

Bir işyerinin aynı şartlarla, işletilmesi veya işletmeye başlanması yahut mevsim ya da kampanya nedeniyle yeniden çalışmaya geçmesi hallerinde de işçi almak isteyen işverenlerin durumu uygun araçlarla yayınlamaları ve işçinin kaydettirdiği adresine duyurmaları gerekmektedir.

Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmayacaktır. Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçiler için noter tebligatı gönderilmesine gerek yoktur. Söz konusu duyurunun işçiye tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde işyerine başvurmayan işçilerin bu hakkı düşecektir.

Ancak, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumu mevzuatına göre emeklilik yaşını doldurmuş ve aynı zamanda yaşlılık veya emeklilik aylığına hak kazanmış olan işçiler hakkında tekrar işe alınma zorunluluğuna ilişkin hükümler uygulanmayacaktır.

Askerlik veya kanuni bir ödev nedeniyle işten ayrılan işçileri yeniden işe alma zorunluluğu

4857 sayılı İş Kanunu'nun 31. maddesine göre, muvazzaf askerlik ödevi dışında manevra veya her hangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra feshedilmiş sayılmaktadır.

Ancak, bir işçinin bu haktan yararlanabilmesi için o işte en az bir yıl çalışmış olması gerekmektedir. Bir yıldan çok çalışmaya karşılık her fazla yıl için, ayrıca iki gün eklenecektir. Fakat, bu sürenin tamamı doksan günü geçemeyecektir.

Söz konusu kanuni ödev muvazzaf askerlik dışında silah altına alınma veya herhangi bir kanuni nedenden kaynaklanan çalışma olabilir.

İş sözleşmesinin feshedilmiş sayılabilmesi için beklenilmesi gereken süre içinde işçinin ücreti işlemeyecektir. Ancak özel kanunların bu husustaki hükümleri saklıdır. (5953 sayılı Basın İş Yasası'nın 16. maddesine göre, talim veya manevra dolayısıyla silah altına alınan gazetecilerin bu süredeki ücret hakkı muhafaza edilecektir.)

Bu süre içinde iş sözleşmesinin kanundan doğan başka bir sebebe dayanılarak işveren veya işçi tarafından feshedildiği öteki tarafa bildirilmiş olsa bile, fesih için kanunun gösterdiği süre bu sürenin bitiminden sonra işlemeye başlar. Ancak iş sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmış ve sözleşme yukarıda yazılı süre içinde kendiliğinden sona eriyorsa bu madde hükümleri uygulanmayacaktır.

Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat ödeyecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 2748

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşverenlerin yeniden işe alma zorunluluğu