Yeniden yapılandırma kapsamındaki SSK borçları

 

29.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yeniden yapılandırma kapsamındaki SSK borçları

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Yeniden yapılandırma kapsamındaki SSK borçları

İbrahim Işıklı - 29 Mart 2006 Çarşamba - Dünya


Kamuoyunda, "SSK ve Bağ-Kur Affı" olarak adlandırılan "Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" 1 Nisan 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olup, yasadan yararlanmak isteyenlerin 31.05.2006 tarihine kadar başvuruda bulunarak prim borçlarını yeniden yapılandırmaları gerekmektedir. Düzenleme sadece işverenlerin SSK'ya olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin olup, geçmiş yıllardaki gün boşlukları doldurulamayacaktır.

Yeniden yapılandırma kapsamında olan SSK borçları

Hazine Müsteşarlığı bünyesinde kurulan Uzlaşma Komisyonu'na başvuruda bulunmayan belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası belediyeye ait şirketler dahil resmi sektör işverenlerinin 14.04.2005 gününe kadar olan borçları yeniden yapılandırma kapsamına girecektir.

Yine, özel sektör işverenlerinin ise en son 31/3/2005 tarihine kadar ödemeleri gerektiği halde ödenmemiş olan;

- Sigorta primi,

- Sosyal güvenlik destek primi,

- İşsizlik sigortası primi,

- İdari para cezası,

- Sosyal yardım zammı borçları,

- 31/3/2005 tarihi ve öncesinde biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılan veya yine bu tarihten önce bitmiş olan söz konusu işlerle ilgili olarak, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde bu konuda müracaat edilmesi üzerine Sosyal Sigortalar Kurumu'nca yapılacak ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılan işverenlerin, fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçları,

- 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 85'inci maddesine göre prim ödeyen isteğe bağlı sigortalıların 1/5/2003 tarihinden 31/3/2005 tarihine kadar isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içerisindeki prim borçları,

-506 sayılı kanunun 86'ncı maddesine göre topluluk sigortasına tabi olanların 31/3/2005 tarihine kadar olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları,

yeniden yapılandırma kapsamında olup işverenler bu borçları için başvurabileceklerdir.

506 sayılı kanunun 87. maddesi uyarınca aracının borçlarından asıl işveren müştereken ve müteselsilen sorumludur. Bu nedenle, asıl işverenin yeniden yapılandırma için talepte bulunması halinde, aracının da borcu varsa bu borç da dikkate alınarak yeniden yapılandırma yapılacaktır. Ancak, bu durumda asıl işveren aracının yeniden yapılandırmaya müracaat etmeyeceğine dair aracı ile müşterek imzaladıkları taahhütname getirecektir.

Buna karşın, aracı sadece kendi borcunu yeniden yapılandırmak için müracaat edecek ise, bu borç asıl işverenin daha sonra kurumla ihtilaf yaratmayacağına dair taahhütname vermesi kaydıyla aracı tarafından yeniden yapılandırılabilecektir.

31/3/2005 tarihi ve öncesinde biten özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerden dolayı yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılan veya yine bu tarihten önce bitmiş olan söz konusu işlerle ilgili olarak, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde bu konuda müracaat edilmesi üzerine Sosyal Sigortalar Kurumu'nca yapılacak ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunmadığı anlaşılan işverenlerin, fark işçilik tutarı üzerinden hesaplanacak borçları yeniden yapılandırılabilecektir.

Yeniden yapılandırma kapsamına girmeyen SSK borçları

Mülga 5272 sayılı ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun Geçici 7. ve 5. maddelerine istinaden SSK'ya olan borçlarından dolayı Hazine Müsteşarlığı bünyesinde kurulan Belediye Uzlaşma Komisyonu'na başvuran belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası belediyeye ait şirketler ile daha önce borçları olmayıp; 14.04.2005 tarihinden sonra borçları olan resmi sektör işverenleri ile 31.03.2005 tarihinden sonra borçları olan özel sektör işverenleri yapılandırma kapsamına girmemektedir.

Yine, resmi ve özel sektör işverenlerinin tasarrufu teşvik, konut edindirme yardımı, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi, damga vergisi, kira borçları ve bunların ferileri ve icra masrafları gibi borçları kapsam dışındadır. Geçmiş yıllarda herhangi bir sosyal güvenlik kurumu kapsamında olmayan SSK sigortalılarının gün boşluklarını borçlanmaları söz konusu değildir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1499

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeniden yapılandırma kapsamındaki SSK borçları