SMMM ve YMM'ler tarafından asgari işçilik raporu düzenlenemeyecek işyerleri

 

23.11.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

SMMM ve YMM'ler tarafından asgari işçilik raporu düzenlenemeyecek işyerleri

İbrahim Işıklı - e-mail: ibrahimis@hotmail.com - 23 Kasım 2005 Çarşamba - Dünya


506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 130'uncu maddesinde 4958 sayılı kanunla yapılan düzenleme ile 3568 sayılı kanuna istinaden yetki almış serbest muhasebeci mali müşavirler (SMMM) ile yeminli mali müşavirlerce (YMM) de işyeri kayıtları asgari işçilik araştırması yönünden incelenebilecektir. Bazı işyerlerinde SMMM ve YMM'ler tarafından asgari işçilik raporu düzenlenemeyecek olup, uygulama 16-355 ek sayılı SSK genelgesi ile duyurulmuştur. Buna göre;

1- İhale konusu işlerin, hariçten sigortalı istihdam edilmeksizin, işi üstlenen kimsenin veya hariçte tescilli daimi mahiyetteki işyerlerinin sigortalıları ile yapıldığının ileri sürülmesi halinde, 506 sayılı kanunun 83'üncü maddesi ve bu madde hükmüne istinaden Bakanlar Kurulu'nca çıkarılmış olan "Sigorta Primlerinin Hak Edişlerden Mahsup Edilmesi ve Ödenmesi ile Kesin Teminatların İadesi Hakkında Yönetmelik"in 6'ncı maddesinin son fıkrası uyarınca, işverene ait daimi nitelikteki işyerinin defter ve belgelerinin sigorta müfettişlerince incelenmesi gerekmektedir.

Yine, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerce İşyeri Kayıtlarının İncelenmesinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 7'nci maddesinde de, meslek mensuplarınca hariçten işçi çalıştırılmaksızın daimi nitelikteki işyerlerinin sigortalıları ile yapılan işler hakkında bu yönetmelik hükümlerine göre rapor düzenlenemeyeceği öngörülmüştür.

Bu durumda, sözü geçen daimi nitelikteki işyerlerine ait defter ve belgelerin sadece sigorta müfettişlerince incelenmesi gerektiğinden, münhasıran tescil edilmemiş olan ihale konusu işler ile ilgili işyeri kayıtlarının meslek mensuplarınca incelenmesi mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla meslek mensuplarınca bu nitelikteki işlerle ilgili inceleme raporu düzenlenmiş olsa bile bu raporlara göre işlem yapılmayacaktır.

SSK'nın bu uygulaması, hem kurumun iş yükünü artırmakta ve hem de işverenlerin teminat iadesinin gecikmesinden dolayı kaybı olmaktadır. Bu nedenle, mutlaka SMMM ve YMM'lerin ihale konusu işlerin hariçten sigortalı istihdam edilmeksizin işi üstlenen kimsenin veya hariçte tescilli daimi mahiyetteki işyerlerinin sigortalıları ile yapılması halinde de rapor düzenlemelerine olanak tanınmalıdır.

2- İnşaat ruhsatnamesi olmayan, ruhsatnamesi olmakla birlikte imar mevzuatına göre ruhsatı hükümsüz olan veya yapıldığı sonradan anlaşılan inşaat işyerleri ile ilgili olarak kurumumuza herhangi bir işçilik bildirimi yapılmamış ise bu bildirimlerin işyeri kayıtlarıyla uygunluğunun tespiti de söz konusu olamayacaktır. Bu nedenle, bu tür işyerleri hakkında meslek mensuplarınca inceleme raporu düzenlenmemesi gerekmektedir. Örneğin, yapıldığı sonradan anlaşılan ruhsatsız bir bina inşaatı dolayısıyla kurumumuza hiç işçilik bildirilmemiş olacağından, bu durumdaki işyerleri ile ilgili olarak meslek mensuplarınca rapor düzenlenmesi mümkün değildir.

3- Piyasadan hazır halde alınıp satılan işler dolayısıyla da rapor düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

Bu durumda da, kurumun iş yükünü artırmakta ve hem de işverenlerin teminat iadesinin gecikmesinden dolayı kaybı söz konusu olduğundan meslek mensupları tarafından rapor yazılması sağlanmalıdır.

4857 sayılı İş Kanunu uyarınca işçilere ücret hesap pusulası verilmesi

4857 sayılı İş Kanunu'nun 37. maddesine göre, işveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.

Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir. Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaf tutulacaktır. Ücretin bankadan ödenmesi halinde de mutlaka ücret hesap pusulası düzenlenmesi gerekmektedir.

Aynı kanunun 102. maddesinin b fıkrasına göre, 37. maddeye aykırı olarak, ücrete ilişkin hesap pusulası düzenlemeyen işveren veya işveren vekiline 2005 yılında 285,78.-YTL para cezası verilecektir. (Bu cezalar her yıl VUK 298. maddesince belirlenen yeniden değerleme oranında artmaktadır.)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 1598

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SMMM ve YMM'ler tarafından asgari işçilik raporu düzenlenemeyecek işyerleri