Prim affı başvuruları başladı

 

05.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Prim affı başvuruları başladı

SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU

Prim affı başvuruları başladı

İbrahim Işıklı - ibrahimis@hotmail.com - 05 Nisan 2006 Çarşamba - Dünya


SSK ve Bağ-Kur borçlarını yapılandıran 5458 sayılı "Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" 1 Nisan 2006 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını yeniden yapılandıran yasadan yararlanmak isteyen sigortalıların ilgili müdürlüklere 31 Mayıs 2006 tarihine kadar başvurmaları gerekmektedir.

Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen işverenler, başvurularını işyerinin işlem gördüğü sigorta il/sigorta müdürlüğüne yapmaları gerekmektedir. işverenlerin değişik sigorta il/sigorta müdürlüğünde tescilli işyerlerinin olması ve bu işyerlerinin borçlarını yeniden yapılandırmak istemeleri halinde, her bir müdürlüğe ayrı ayrı yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir.

Ayrıca, işverenlerin aynı SSK sigorta il/sigorta müdürlüğünde birden fazla tescilli işyerinin olması ve bu işyerlerinin borçlarını yeniden yapılandırmak istemeleri halinde, her bir işyeri için ayrı ayrı başvuruda bulunabileceği gibi, tek bir başvuru formuna bütün işyeri sicil numaralarını eksiksiz olarak yazmak suretiyle de başvurabileceklerdir.

Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenlerin başvurularını posta yolu ile yapmaları halinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya APS yolu seçilmişse, başvuru formunun postaya veriliş tarihi, adi posta yolu seçilmiş ise, SSK kayıtlarına intikal tarihi başvuru tarihi olarak kabul edilecektir. Posta yoluyla sigorta il/sigorta müdürlüklerine intikal eden başvuru formu ve zarfların üzerine mutlaka gelen evrak tarih ve numarası kaydedilecek ve bu formlar zarfları ile birlikte işyeri dosyasında muhafaza edilecektir.

Başvuruların adi posta yolu ile yapılması ve kurum kayıtlarına son başvuru tarihi geçtikten sonra intikal etmesi halinde, yeniden yapılandırma başvurusu yapılmamış sayılacağından, borçluların herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamaları için bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili başvuruların Bağ-Kur İl Müdürlüğü'ne yapılması gerekmektedir. Yeniden yapılandırma talebinde bulunanların bağlı bulundukları il dışındaki diğer il müdürlüklerine yaptıkları yapılandırma başvuruları ilgili il müdürlüğünce kabul edilerek doldurulan talep ve taahhütnamenin ikinci suretleri sigortalıların bağlı bulundukları il müdürlüklerine gönderilecektir.

Bağlı bulunulan Bağ-Kur il müdürlüklerince, talep ve taahhütname sigortalı dosyasında muhafaza edilecek ve dosya muhteviyatı incelenerek sigortalılık durumlarında yapılan değişiklikler sigortalıya bildirilecek ve tespit edilen yeni borç tutarının ödenmesi istenilecektir. SSK uygulamasının aksine, Bağ-Kur posta yolu ile yapılan başvuruları kabul etmemektedir.

Sosyal güvenlik reform kanunları çerçevesinde tek çatı altında yeniden yapılandırılması düşünülen kurumların daha sağlıklı ve sorunsuz bir başlangıç yapmaları amaçlanmıştır. 5458 sayılı kanunla borçların yapılandırılmasında birçok avantajlar tanınmıştır. Borçların yapılandırılmasında 31.12.1998 tarihine kadar gecikme zammı, 1.1.1999 tarihinden sonra ise TEFE/ÜFE aylık değişim oranlarına göre hesaplama yapılacak olup, borçların taksitlendirilmesinde teminat aranmayacağı gibi ihalelere katılabilmek içinde borçsuzluk yazıları verilebilecektir. Ayrıca Bağ-Kur aktif sigortalılığı devam edenler yapılandırdıkları borçlarının yüzde 25'ini peşin veya 4 taksidini ödemeleri ve ayrıca cari ay primlerini de eksiksiz ödemeleri halinde sigortalı ve hak sahipleri sağlık sigortası yardımlarından yararlandırılacaklardır.

Bu nedenle SSK ve Bağ-Kur'a borcu olan işverenlerin mutlaka bu haktan yararlanmasını ve mutlaka borçlarını yeniden yapılandırmalarını tavsiye ediyorum.

Memurlar, Başesgioğlu'nu "Yılın Bakanı" seçti

Memurum.com isimli haber sitesi 1 ay süren "Yılın En Başarılı Bakanı" anketini tamamlayarak, 2006 yılında en başarılı bakanı seçti. www.memurum.com sitesinde açıklanan verilere göre; 77.741 kişinin katıldığı ve özellik olarak 1 kişi bir bilgisayardan 1 kez oy kullanabilecek şekilde düzenlenen anket sonucuna göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başeskioğlu 11.234 kişinin oyu ve yüzde 14,45 oy oranıyla birinci oldu, 10.234 kişinin oyu ve yüzde 13,16 oy oranıyla ikinciliği Abdülatif Şener, 9.679 kişinin oyu ve yüzde 12,45 oy oranıyla üçüncülüğü Abdullah Gül aldı.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

İbrahim Işıklı

 

Okunma: 794

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Prim affı başvuruları başladı