İşletmelerde "çağrı üzerine çalışma"

 

14.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşletmelerde "çağrı üzerine çalışma"

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

İşletmelerde "çağrı üzerine çalışma"

 Resul Kurt - e-mail: info@ resulkurt.comwww.resulkurt.com - 14 Nisan 2006 Cuma - Dünya


Kısmi süreli iş sözleşmelerinin özel bir uygulanma şekli olan "çağrı üzerine çalışma", sisteminin ülkemizde hızla yaygınlaştığı görülmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre, yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir. Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır. Çağrı üzerine çalışmaya ilişkin iş sözleşmelerinin, yasanın aradığı şartları taşıyan hükümler içermesine dikkat edilmelidir. İşçi ve işveren, çağrı üzerine çalışma esasına dayalı bir iş sözleşmesini uygulayacak iseler, işçinin haftada/ayda veya yılda kaç gün çalışacağı, çağrının en az kaç gün önceden yapılacağı ve her çağrıda günlük çalışma süresinin ne olacağına ilişkin hükümleri belirleyerek, sözleşmede bu bilgilere yer vermelidirler. Çağrı üzerine çalışma iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçinin sigortalılık gün sayısı; (Aylık Sigorta Gün Sayısı = Ay içinde çalışma saati / 7,5) şeklinde hesaplanacaktır. Çağrı üzerine çalışma başlıklı 14. madde hükümlerine aykırı davranan, işveren veya işveren vekiline bu durumdaki her işçi için 2006 yılında 77.- YTL para cezası verilecektir.

Sigortalıların çalışma gün sayılarının eksik bildiriminin önüne geçmek için 4447 sayılı yasa ile 506 sayılı yasanın 79. maddesine yapılan eklemelerle, 01.01.2000 tarihinden itibaren ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmadığı veya ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını açıklayan bilgi ve belgelerin dört aylık dönem bordrolarına eklenmesi zorunluluğu getirildiğinden, çağrı üzerine çalışmaya ilişkin ilişkin kısmi süreli (part-time) hizmet akdi, eksik bildirimin gerekçesi olarak SSK'ya sunulmalıdır. İşyerlerinde çağrı üzerine çalışma iş sözleşmesine istinaden kısmi zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olması zorunlu değildir.

Ayrıca, çağrı üzerine çalışmaya ilişkin sözleşmenin, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan Ek:8 "Eksik Gün Bildirim Formu" ekinde ve aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken yasal süre içinde Sosyal Sigortalar Kurumu'na verilmiş olması kaydıyla, söz konusu form ve sözleşme işverenlerden her ay tekrar istenilmeyecektir. Ancak, çağrı üzerine çalışma iş sözleşmesine istinaden kısmi zamanlı çalışmalara ait iş sözleşmesi noterden onaysız ve yasal süresi dışında verilmiş ise verildiği ay ve sonrası için hüküm ifade edecek, yani verildiği ayı takip eden aylarda yine her ay istenilmeyecektir.

Çağrı üzerine çalışma iş sözleşmesine göre çalışan işçilere ödenecek ücretin asgari ücretin altında olmaması gerekmektedir. Aylık asgari ücretin 30 güne bölünmesiyle günlük asgari ücret, günlük asgari ücretin 7,5 saat olan normal günlük çalışma süresine bölünmesiyle de saatlik asgari ücret hesaplanacaktır.

İSMMMO'nun 16. kuruluş yıldönümü

Ülkemizin önde gelen meslek kuruluşlarından olan İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), 16. kuruluş yıldönümünü düzenlediği "geleneksel balo" ile kutluyor. İSMMMO üyesi tüm meslek mensupları adına oda başkanı Sayın Yahya Arıkan'a nice başarılı yıllar diliyorum.

"Kıdem Tazminatı İhtilafları ve Çözüm Yolları"

Sigorta müfettişi meslektaşım ve sevgili dostum İsa Karakaş tarafından kaleme alınan "Kıdem Tazminatı İhtilafları ve Çözüm Yolları" isimli kitap Adalet Yayınları'ndan yayımlanmıştır.

Uygulamada en çok karşılaşılan sorunlardan birisi olan kıdem tazminatını; kıdem tazminatına hak kazanma koşulları, kıdem süresinin hesaplanması, Askerliğin kıdeme etkisi, kıdem esas alınan ücret ve ekleri, Kıdem tazminatı miktarının hesaplanması, kıdem tazminatının vergilendirilmesi ve kıdem tazminatında zaman aşımı gibi tüm ayrıntıları ile ele alan "Kıdem Tazminatı İhtilafları ve Çözüm Yolları" isimli bu kitabı Adalet Yayınevi'nin 0-312-2311794 nolu telefondan bilgi alınabileceği gibi 0-312-2299207 nolu faksla da temin edilebilir. Ayrıca www.alomevzuat.com isimli siteden de ayrıntılı bilgi alınabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 1962

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşletmelerde "çağrı üzerine çalışma"