Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası ile norm ve standart birliği sağlanacak

 

21.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası ile norm ve standart birliği sağlanacak

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar) Resul Kurt

Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası ile norm ve standart birliği sağlanacak

Resul Kurt  e-mail: info@ resulkurt.comwww.resulkurt.com - 21 Nisan 2006 Cuma


Sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak, bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usûl ve esasları düzenlemek üzere hazırlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun görüşmeleri tamamlandı ve TBMM'de kabul edildi. Ancak, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Sayın Cumhurbaşkanı tarafından inceleniyor. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile sosyal güvenlikte bir çok önemli düzenleme yapılarak norm ve standart birliği sağlanmaktadır. Getirilen yeniliklerden bazılarına aşağıda yer verilmiştir.

Evlenme ödeneği

5434 sayılı kanunun 90. madde ile hem yetim aylığı alan kız çocuğu ile dul aylığı alan eşe evlenmeleri halinde kamuoyunda çeyiz yardımı olarak bilinen ve aylıklarının 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi verilmektedir. 506 sayılı kanuna göre Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından sadece yetim kız çocuklarına 506/ek 12. madde gereğince yetim aylığının 24 aylık tutarı kadar evlenme yardımı yapılmaktadır. 5434 sayılı kanunda ve 506 sayılı kanunda evlenme ikramiyesi bulunmasına karşın, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nda ve 2925 sayılı tarım SSK'da ve 2926 sayılı tarım Bağ-Kur'da bu tür evlenme veya çeyiz yardımı ödemesi yapılmamaktaydı.

Söz konusu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yapılan düzenleme ile sosyal güvenlik kurumlarındaki anlamsız farklıklar ortadan kaldırılmış ve evlenmeleri nedeniyle bağlanan gelir veya aylıkları kesilmesi gereken eş veya çocukların, evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin bir yıllık tutarının bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödeneceği öngörülmektedir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde boşanması halinde, bir yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmayacaktır. Bu düzenleme ile Bağ-Kur'dan aylık ve gelir alan eş veya çocuklar da evlenme yardımından yararlanabileceklerdir.

Evlenme ödeneği verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden belirlenecektir.

Cenaze ödeneği

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine, asgarî ücretin üç katı tutarında (531,00.-YTL * 3 =1.593,00.-YTL) cenaze ödeneği ödenecektir. Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Sosyal Sigortalar Kanunu uyarınca halen, 5000 gösterge rakamının, sigortalının öldüğü tarihte yürürlükte bulunan devlet memurlarının maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktar üzerinden cenaze masrafı karşılığı ödenmektedir. 506 sayılı kanunun 103'üncü maddesi gereğince ödenen cenaze masrafı karşılığı 01/01/2006-30/06/2006 tarihleri arasında 5000 x 0,04265 = 213,25.-YTL olarak uygulanmaktadır. Görüldüğü üzere, cenaze masrafı karşılığı yaklaşık 7,5 kat artırılmış bulunmaktadır.

Emzirme ödeneği

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki altı ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli olan asgarî ücretin üçte biri tutarında emzirme ödeneği verilir ( 531,00.-YTL / 3 =177,00.-YTL/ay * 6 = 1.062,00.-YTL). Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan 9'uncu maddeye göre sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya karısı analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkek, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az üç ay prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.

506 sayılı kanun uyarınca emzirme yardımı olarak bir sefere mahsus olmak üzere 50.-YTL ödenmektedir. Görüldüğü üzere, emzirme ödeneği yaklaşık 21 kat artırılmış bulunmaktadır.

18 yaşından küçüklere sağlık yardımı

Genel sağlık sigortalısı sayılanların çocukları, ana ya da babanın tescil edilmiş olmasına bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşına kadar genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılır. 18 yaşından küçük çocuğun ana ve babası da yok ise 18 yaşına kadar primi devlet tarafından ödenmek üzere genel sağlık sigortalısı sayılır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 1060

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası ile norm ve standart birliği sağlanacak