SSK ve memur emeklisi şirket ortakları da Bağ-Kur'a Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyecek

 

19.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SSK ve memur emeklisi şirket ortakları da Bağ-Kur'a Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyecek

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

SSK ve memur emeklisi şirket ortakları da Bağ-Kur'a Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyecek
 
Resul Kurt - e-mail: info@ resulkurt.comwww.resulkurt.com - 19 Mayıs 2006 Cuma - Dünya


Fax: 0-212-4402114

SSK'dan emekli olmuş ve bir AŞ şirketinin kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olmuş bir kişinin sigortalılık durumu ne olmalı? Bu kişiye SGDP ödeyecek miyiz, yoksa ödemeyecek miyiz? Şimdiye kadar okuduğum makalelerden ve görüşlerini aldığım uzman kişilerden farklı yorumlar aldığım için çelişkiye düştüm. Berrin KIRAÇ

Bir yakınım devlet memurluğundan emekli oldu ve yaklaşık altı ay sonra da kendi adına inşaat şirketi kurdu. Şirket hukuken kuruldu ama fiilen ticari bir iş yapmadı. Ticari bir kâr elde etmemesine rağmen emekli maaşında bir düşme ya da ek bir prim ödemesi gibi bir durum söz konusu olacak mı? Nurettin TÜYSÜZ

Sayın Kıraç, Sayın Tüysüz; 4956 sayılı kanunun 44. maddesi ile Bağ-Kur Sosyal Güvenlik Destek Primi sisteminde önemli değişiklikler yapılmıştır. 02.08.2003 tarih, 25187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4956 sayılı kanunun 44'üncü maddesiyle yapılan değişiklikle diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil bu kanunun 50'nci maddesine göre belirlenen 12'nci gelir basamağının yüzde 10'u oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyecekleri, Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemesi gerekenlerden bu kanunun yayım tarihinden önce aylık bağlananların, kanunun yayımını, daha sonra tekrar gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ise mükellefiyetin başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde kuruma yazılı bildirimde bulunmak zorunda oldukları, bu süre içinde kuruma yazılı bildirimde bulunmayanlar ile kurumca tespit edilemeyenlerden sosyal güvenlik destek priminin, 53'üncü maddeye göre hesaplanarak tahsil edileceği hükmü getirilmiştir.

Ancak, bu ilk düzenlemede sehven anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ortakları bu kapsamda tutulmamıştır. Bu konuyla ilgili olarak yeniden bir yasal düzenleme yapılmış ve bu konuya ilişkin olan 5073 sayılı yasa 28 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. 5073 sayılı yasanın 15. maddesi ile diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre (506 SSK, 5434 TC Emekli Sandığı) yaşlılık ve malullük aylığı bağlananlardan, 24'üncü maddenin (I) numaralı bendinde belirtilen kapsamda çalışmaya başlayanlar, çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil, bu kanunun 50'nci maddesine göre belirlenen 12. gelir basamağının yüzde 10'u oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeneceği hükme bağlanmış bulunmaktadır. Bu değişiklikten sonra Bağ-Kur dışındaki diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre (SSK, Emekli Sandığı) yaşlılık ve malullük aylığı bağlanan şirket ortakları da 2004 Şubat ayından itibaren Bağ-Kur destek primi kapsamına alınmış bulunmaktadır. Bağ-Kur destek primi için Bağ-Kur müdürlüğüne müracaat etmeniz ve örneği Bağ-Kur müdürlüklerinden temin edilebilecek matbu olarak hazırlanmış bulunan talep dilekçesi ile Bağ-Kur müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. SSK'dan otomatik kesinti yapılması mümkün değildir. Ayrıca, şirketin kâr elde etmemesi ya da faal olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır. Yine, bir kişinin birden çok şirkette ortak olması her şirket için ayrı ayrı prim ödemesi anlamına gelmemekte, sadece ayda bir kez 12. gelir basamağının yüzde 10'u oranında (2006 yılı için 12. basamağın gelir tutarı 623,97 YTL olarak belirlenmiş olup yüzde 10'u 62,40 YTL olarak uygulanacaktır) Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenmesi gerekmektedir.

İSMMMO'da seçim heyecanı; 17. olağan genel kurul yapılıyor

Ülkemizin önde gelen sivil toplum örgütlerinden olan İSMMMO İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın, 17. Olağan (Seçimli) Genel Kurulu 20-21 Mayıs 2006 tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslarası Kongre ve Sergi Sarayı'nda birinci gün görüşmeler (20 Mayıs 2006) ve ikinci gün seçimler (21 Mayıs 2006) olmak üzere iki gerçekleştirilecektir.

Yakın gelecekte mali müşavirlik mesleği, küreselleşme ve AB müktesebatı nedeniyle, kaçınılmaz olarak defter tutmanın ötesine geçip muhasebe bilgilerinin raporlanıp yorumlanacağı danışmanlık ve denetim mesleği kimliğine bürünecektir. Bu nedenle, meslek mensuplarının kendilerini bu yönde geliştirmelerinde İSMMMO'ya önemli görevler düşmektedir.

Hem eğitim ve öğretim çalışmalarının tamamlayıcı unsuru, hem de meslek mensuplarını bilgilendirmek üzere İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından birçok yayın çıkarılmakta ve eğitimler düzenlenmektedir. İSMMMO, Mali Çözüm Dergisi, İSMMMO Yaşam Dergisi, mevzuat dizisi, karşılaştırmalı yayınlar, yeni mesleki bilimsel yayınlar, toplumsal raporlar, mesleki raporlar ile bu sorumluluğunu yerine getirmektedir. Sayın Yahya Arıkan'ın başkanlığında İSMMMO bu süreçte, 260 kez seminer, panel, forum, kurs, 254 kez "Tekdüzen Hesap Planı" eğitimi, 121 kez Enflasyon Düzeltmesi eğitimi, 491 kez çeşitli konularda eğitim çalışmaları, 58 adet bilimsel yayın, 74 adet Mali Çözüm Dergisi, 96 adet bülten, e-sirküler yayınlayarak inanılmaz bir başarı göstermiştir. Ayrıca, muhasebe denetimi sempozyumu, dünya muhasebeciler kongresine ilişkin çalışmalar yapılmıştır. Meslek mensuplarının sorunlarına çözüm yaratmak için İSMMMO bünyesinde ihtisaslaşmış danışma birimleri oluşturulmuştur. İSMMMO 17. Olağan (Seçimli) Genel Kurulu'nda, aday olan tüm meslek mensuplarına başarılar diliyor ve seçimin meslek camiasına hayırlı olmasını istiyorum.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 3072

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK ve memur emeklisi şirket ortakları da Bağ-Kur'a Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyecek