Serbest bölgelerde çalışanların sosyal güvenliği

 

23.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Serbest bölgelerde çalışanların sosyal güvenliği

23.06.2006

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar) / Resul Kurt

Serbest bölgeler; ülkenin siyasi sınırları içinde olmakla beraber, gümrük bölgesi dışında sayılan, ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için teşviklerin tanındığı yerler olarak tanımlanmaktadır.

Serbest bölgeler, bazı vergi teşvik ve avantajları nedeniyle büyük önem kazanmıştır. Ülkemizde de, yapılan yasal düzenlemelerle, serbest bölgelerde faaliyette bulunan işletmelere bir takım avantajlar sağlanmıştır. Serbest bölgelerde vergi, resim, harç, gümrük ve kambiyo mükellefiyetleriyle ilgili çok önemli muafiyetler tanınmıştır. Serbest bölgelerde faaliyette bulunan şirketlere sağlanan teşvik ve avantajlar, bazı şirketler tarafından, bu teşviklerin iş hukuku ve sosyal sigorta mevzuatı açısından da geçerli olduğu şeklinde yorumlanmakta ve bunun sonucunda da yapılan yanlış işlemler nedeniyle ileride büyük sıkıntılarla karşılaşılabilmektedir.

Serbest bölgeye girebilmek için "Giriş izin belgesi", "Görev kartı" veya "Özel izin belgesi"nin gösterilmesi zorunludur. Bu belgelerden birini göstermeyenler serbest bölgeye giremezler. Serbest bölgelere girişler ancak söz konusu özel izin belgeleriyle mümkün olduğundan bu bölgelerde kayıt dışı istihdam oldukça zordur. Bölgesel faaliyette bulunan kullanıcılar ile bunların yanlarında bir iş akdine göre çalışan işçiler hakkında (yabancı uyruklular da dahil olmak üzere), Türkiye Cumhuriyeti sosyal güvenlik mevzuatı hükümleri uygulanır. Ancak, yabancı uyruklu personelin tabi olduğu ülke ile Türkiye ile arasında sosyal güvenlik konusunda yapılan sözleşmeler varsa, bu sözleşme hükümleri de uygulanır. Sosyal güvenlik kurumlarına yükümlülerce sigorta primleri döviz veya Türk Lirası olarak ödenebilir. SSK ve Bağ-Kur tarafından hak sahiplerine tediyeler ise Türk Lirası olarak yapılır.

Serbest bölgede gümrük, güvenlik, çalışma, sosyal güvenlik, liman, haberleşme ve sağlık hizmetleri gibi konularda kamuyu ilgilendiren görevlerin yerine getirilmesi için gerekli koordinasyonu temin etmek serbest bölge müdürlüğünün görevidir. Serbest bölgede çalışanlar ile işverenler arasında yapılan "İş akdi" üç nüsha olarak düzenlenir ve bir nüshası serbest bölge müdürlüğüne verilir. Serbest bölgelerde çalışan işçilerin sosyal güvenliği SSK tarafından sağlanmaktadır. Bu nedenle, serbest bölgede bulunan işyerlerinde de SSK mevzuatının uygulanması gerekmektedir.

Serbest bölgelerdeki işyerleri ile bu işyerlerinde çalışanlar, serbest bölge müdürlüklerinin gözetim ve denetiminde, Türkiye Cumhuriyeti çalışma mevzuatı hükümlerine tabi tutulurlar. Türkiye sınırları içindeki işyerleri için öngörülen asgari ücret ve fazla çalışma esasları, serbest bölge kurucu ve işleticisi veya işletici ile kullanıcıların işyeri için de uygulanır. Bu nedenle, serbest bölgelerde de İş Kanunu ve sosyal sigorta mevzuatı hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Ancak, serbest bölgenin faaliyete geçmesinden itibaren on yıl süreyle Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nun grev ve lokavt ile arabuluculuk hükümleri uygulanmayacaktır. Bu süre içinde toplu iş sözleşmesi üzerinde çıkacak menfaat uyuşmazlıkları Yüksek Hakem Kurulu'nca karara bağlanacaktır.

Güle güle "güzel insan"

Henüz ortaokul öğrencisi idim. Adıyaman, o dönemlerde oldukça mütevazı ve küçük bir yerleşim yeriydi. Okul döneminde yakın arkadaşım Mehmet Harputluoğlu ile valilik binasına yakın bir yerde bulunan babasının işyerine giderdik. İlk daktiloyu burada görmüştüm. Günlerce arkadaşımın babası emekli icra müdürü Mahmut Harputluoğlu'nun daktilosu ile yazılar yazar, beğenmeyince yeniden yazmaya başlardık.

Yıllar sonra ben Adıyaman'dan ayrıldım, üniversiteyi bitirdim ve memleketimle fazla diyaloğum kalmadı. Ama burada olup bitenleri de yerel "Adıyaman'da Bugün" Gazetesi'nden sürekli okuyorum. Acı-tatlı birçok şeyi buradan takip edebildiğim için sevgili Mahmut Tekin'e ne kadar teşekkür etsem azdır. Birkaç gün önce "Adıyaman'da Bugün" Gazetesi'nde okuduğum bir haber beni oldukça üzdü. Mahmut Amca bir trafik kazası sonucu vefat etmişti. Adıyaman'a her uğradığımda mutlaka elini öpmeye gittiğim, hoş sohbet, kadirşinas, mütevazı ve bir o kadar da sağduyulu bir insandı. Her şeyin sahte olduğu bu dünyada, sevgini kimselerden esirgemedin, güzel insandın, seni çok özleyeceğiz "Mahmut Amca."

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 2296

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Serbest bölgelerde çalışanların sosyal güvenliği