İşletmelerde staj yapan öğrencilerin sigortalı olması gerekir mi?

 

28.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

İşletmelerde staj yapan öğrencilerin sigortalı olması gerekir mi?

Resul Kurt e-mail: info@ resulkurt.com 28 Temmuz 2006 Cuma - Dünya


Her yıl yaz aylarının başlamasıyla birlikte, bir çok üniversite öğrencisi de hem çalışma hayatını yakından tanımak, hem de öğrenimlerini tamamlayabilmeleri gerekli olan "uygulamalı eğitimlerini" yapmak amacıyla işletmelere başvurularda bulunmakta ve belli kontenjanlar dahilinde stajlarını yapmaktadırlar.

Stajyer öğrenciler, "gördükleri eğitim gereği uygulamalı öğrenim yapmaları zorunlu bulunan öğrenciler" olarak tanımlanabilecektir. Bir öğrencinin stajyer sayılabilmesi için eğitim yaptığı kurumun statüsünde mecburi staj şartı bulunması ve okul tarafından bir işyerine uygulamalı eğitimini yapmak üzere belirli bir süre gönderilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin;

' Öğrenim gördükleri eğitim kurumlarının (fakülte, yüksekokul, meslek yüksek okulu gibi) yönetmelikleri,

' Burs gibi yardımlarla eğitim imkanı sağlayan resmi veya özel kuruluşların yönetmelikleri,

' Burs şartları gereğince işyerlerinde zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler,

' Milletlerarası teknik stajyer öğrenci mübadelesi esasları gereğince Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu öğrenciler,

Bu stajları süresince bir ücret almış olsalar dahi, işyerlerindeki çalışmaları serbest irade beyanı ile değil, ilgili eğitim kurumlarının statülerinden doğan bir zorunluluğa dayanması nedeniyle, hizmet akdi ile bağlılık söz konusu olamayacağından, sigortalı sayılmazlar. Ancak söz konusu eğitim statülerinde belirtilen staj süresinden fazla olan çalışmalar sigortalılığı gerektirmektedir. Diğer taraftan, eğitim imkanı sağlayan müessese, eğitim statüsü gereği uygulamalı stajın dışında öğrenciyi kendi işyerinde stajyer sıfatıyla da olsa çalıştırdığı takdirde, bu öğrenciler sigortalı sayılacaklardır.

Stajyerler sigortalı sayılmazken, 3568 sayılı kanunun öngördüğü şartları taşıması dolayısıyla serbest muhasebecilik ya da serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğini ifa için mesleğe hazırlayıcı temel bilgileri edinmek üzere, 3568 sayılı yasaya tabi bir meslek mensubu yanında 2, 4 ve 6 yıl süreyle mesleki çalışmalar (staj) yapan adayların hizmet sözleşmesine istinaden çalıştıkları kabul edildiğinden, stajda geçen sürelerde 506 sayılı kanuna tabi sigortalı sayılmaları gerekmektedir.

Özürlü işçinin erken emekliliği

Bir konuda yardımcı olursanız sevinirim. Ben 28.12.1989 yılında yüzde 54 sakat raporu ile sakat kadrosundan işe girdim. Görme özürlü SSK sigortalısıyım. Vergi indirim raporu 1990 yılında yüzde 25 daha sonra 14.11.2005 tarihinde yüzde 45 olarak tekrar rapor aldım. Halen üçüncü derece sakat olarak vergi indiriminden yararlanıyorum. 2003 yılında değişen Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince erken emeklilikten yararlanabilir miyim? Sadir Durmaz

Sayın okurumuz, ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya sakatlığı bulunanların malul sayılmamakta ve malulen emekli olamamaktadır. Bu nedenle, bu durumda olan özürlü kişilere daha erken yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin olarak bir düzenleme yapılmıştır. Bahsettiğiniz 2003 yılında yapılan düzenleme 4958 sayılı yasa olup, söz konusu yasayla değişiklik yapılmadan önce; sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı kanunun 53. maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan veya sakatlığı nedeniyle (Gelir Vergisi Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenen sakatlık indirimi) vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilmekteyken 4958 sayılı yasayla değiştirilmiştir.

Ancak, 06.08.2003 tarihinde 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanlardan iki ve üçüncü derecede sakatlığı bulunanlar hakkında, sakatlık derecesi ne olursa olsun 06.08.2003 tarihinden önceki hükümler uygulanacaktır. Sizin de 06.08.2003 tarihinde 12 yıldan fazla sigortalılık süreniz olduğundan 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurmak koşuluyla istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 798

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşletmelerde staj yapan öğrencilerin sigortalı olması gerekir mi?