İş güvencesinde işçinin çalıştırılmadığı dört aya kadar olan sürenin SSK priminin ödenmesi

 

25.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

İş güvencesinde işçinin çalıştırılmadığı dört aya kadar olan sürenin SSK priminin ödenmesi

Resul Kurt e-mail: info@ resulkurt.com 25 Ağustos 2006 Cuma - Dünya


İş güvencesi, özellikle son birkaç yıldır işletmeler açısından büyük bir önem taşıyor. Zira, işçinin iş sözleşmesinin geçerli bir sebep olmadan feshedildiğinin mahkemece tespiti ve işçinin işe iadesine karar verilmesi halinde, hem çalıştırılmadığı dört aya kadar olan ücretin ödenmesi hem de işçiyi başvurusu halinde bir ay içinde işe başlatmayan işverence işçiye ödenen ve mahkeme veya özel hakemce belirlenen en az dört, en çok sekiz aylık ücreti tutarındaki tazminatı ödeme zorunluluğuyla karşı karşıya kalabilecektir.

İş güvencesine yönelik olarak ortaya çıkan başka bir nokta da, iş akdinin geçersiz nedenle feshedilmesi halinde işçinin çalışmayarak geçirdiği zamanda uğradığı zararın telafisine yöneliktir. İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

Feshin geçersizliğine dair mahkeme veya özel hakem kararının kesinleşmesine kadar işçiye çalıştırılmadığı süre için en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakların da işverenin işçiyi işe başlatması veya başlatmamasına bakılmaksızın ödeneceğinden, bu düzenleme ile feshin geçersizliğine dair karar alan işçiyi, işe başlatıp başlatmama konusunda işverene verdiği inisiyatife karşılık işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödenmesini hüküm altına alarak korumuş, sözleşmenin fesih tarihini, en çok dört aya kadar ileri bir tarihe atmış bulunmaktadır.

Buna göre, işçinin işe iadesi için kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının kendisine tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvurmuş olması koşuluyla;

1) İşçinin işe başlatılması,

2) İşçinin istemesine rağmen işe başlatılmaması,

hallerinde, işçiye çalıştırılmadığı süre için ödenen en çok dört aya kadar ücret ve diğer haklarından iş kazaları ve meslek hastalıkları ile işsizlik sigortası primi de dahil olmak üzere tüm sigorta kolları üzerinden prime tabi tutulacak ve bu süreler hizmetten sayılacaktır. Diğer taraftan, işverenin usulüne uygun davetine rağmen işçinin kanunda öngörülen bir ay içerisinde işe başlamaması halinde, fesih işlemi geçerli olacağından prim belgesi verme ve prim ödeme yükümlülüğü de olmayacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 21. maddesine istinaden iş mahkemelerince veya özel hakem tarafından verilen kararlar uyarınca işverenden on işgünü içerisinde işe iadesini isteyen işçiye, işverenince ödenecek en çok dört aya kadar olan ücret ve prime tabi olması gereken diğer ödemelerin düzenlenecek prim belgeleri ile Kurumumuza bildirilmesi gerekmektedir.

Bu durumda, söz konusu aylık prim ve hizmet belgelerinin ilişkin olduğu sürenin başlangıcı, feshin geçersizliği davasına konu teşkil eden iş sözleşmesinin feshedildiği tarih olacaktır. Dolayısıyla, en çok dört aya kadar ödenecek olan ücret ve prime tabi diğer ödemeler için bu fesih tarihinden itibaren ileriye doğru dönem için aylık prim ve hizmet belgeleri verilecektir.

Yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak, bu nitelikteki mahkeme veya özel hakem kararları uyarınca çalışılmayan sürelere ilişkin olmak üzere geriye yönelik olarak sonradan düzenlenmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin; kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının işçiye tebliğ edildiği tarihten itibaren (tebliğ edilen gün hariç) onuncu iş gününün içinde bulunduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar verilmesi ve muhteviyatı prim tutarlarının da aynı süre içinde ödenmesi halinde idari para cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.

Ancak, yukarıda belirtildiği şekilde işlem yapılabilmesi için kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının işçiye tebliğ edildiği tarihin muteber bir belge ile kanıtlanması işverenden istenecektir.

Örneğin, özel sektöre ait (X) işletmesinde çalışan (A)'nın, işverenince 10.01.2006 tarihinde iş sözleşmesinin feshedilmesi üzerine iş mahkemesinde sözleşmenin feshinin geçersizliği talebi ile açtığı dava sonucunda, mahkemece sözleşmenin feshinin geçersizliğine karar verildiği ve kesinleşen mahkeme kararının da işçiye 27.06.2006 tarihinde tebliğ edildiği varsayıldığında, tebliğ tarihini izleyen on işgününün son günü 11.07.2006 tarihi olduğundan, mahkeme tarafından ödenmesine hükmedilen ücret ve prime tabi diğer haklardan dolayı geriye yönelik olarak düzenlenmesi gereken ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin 11.07.2006 tarihini izleyen 2006/Ağustos ayının sonuna kadar verilmesi ve muhteviyatı primlerin de yine aynı süre içinde ödenmesi halinde, idari para cezası ve gecikme zammı alınmayacak, aksi halde, geriye doğru verilen her bir aya ait aylık prim ve hizmet belgesi için ayrı ayrı olmak üzere 31.08.2006 tarihinde yürürlükte olan asgari ücret dikkate alınarak (söz konusu belgenin asıl veya ek nitelikte olup olmadığına göre) idari para cezası uygulanacak ve 01.09.2006 tarihinden başlanarak gecikilen her ay için gecikme zammı alınacaktır.

Okuyuculara kısa cevaplar

Mehmet Ali Parlak: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 56. maddesine göre, yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmayacaktır. Bu nedenle, yıllık ücretli izinlerde sadece iş günlerinin dikkate alınması gerekmektedir. Özellikle, bankalar, özel okullar gibi hafta sonu çalışılmayan işyerlerinde çalışıp da, yıllık ücretli izin kullanan çalışanların, izinlerine denk gelen cumartesi günlerinin izin süresinden sayılıp sayılmayacağı konusunda anlaşmazlıklar olmaktadır. işyerlerinde cumartesi günü çalışılıp çalışılmamasının herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Cumartesi günleri yıllık izne dahil edilecek ve izinden düşülecektir.

Asiye Aksu: İş Kanunu uyarınca işe iade davası açmışsınız. Davayı kazanmanız halinde on işgünü içinde işe başlamak üzere işyerine başvurun. İş mahkemelerinin iş yükünün çok fazla olmasından dolayı davaların süresinin uzadığı bilinmektedir. Gerek iş mahkemeleri hakimleri ve gerekse de Yargıtay davaların erken bitmesi için büyük özverilerle çalışmaktadır. İşçinin çalıştırılmadığı dört aya kadar sürenin sigorta priminin yatırılması yukarıda etraflıca açıklanmıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 1061

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İş güvencesinde işçinin çalıştırılmadığı dört aya kadar olan sürenin SSK priminin ödenmesi