SSK'lının malulen emekliliği

 

08.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

SSK'lının malulen emekliliği

Resul Kurt e-mail: info@ resulkurt.com 08 Ağustos 2006 Cuma - Dünya

Eşim 03-03-1977 doğumlu olup 23-06-2005 tarihinde SSK girişi, 10 gün SSK prim günü var. 06-06-2006 tarihinde eşime böbrek nakli yapıldı. 15 yıllık SSK süresi ve 3600 SSK primi ile malulen emekli olabileceği söylenmiş. Böbrek nakilli hastalar için şayet böyle bir hak varsa, 1080 günü tamamlamadığı için dışardan isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilir mi? Bu konuda ne yapmam gerekir. İsmail Çimen

Öncelikle malulen emeklilikle, sakatlık vergi indiriminden yararlananların emekliliğinin birbirinden farklı olduğunu belirtmek istiyorum.

Malulen emeklilik

Malulen emekli olabilmek için her şeyden önce Sosyal Sigortalar Kurumu hastanelerinin sağlık kurullarından çalışamayacak durumda olduğunu gösteren sağlık kurulu raporu alınması şarttır. Ayrıca, malulen emeklilik isteyen sigortalının en az beş yıldan beri sigortalı olması ve sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak en az 180 gün veya toplam olarak en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Sigortalı çalışmaların sadece Sosyal Sigortalar Kurumu'na tabi olması gerekmemekte, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçirilen sigortalılık süreleri de dikkate alınmaktadır.

Sigortalıların, maluliyet durumu iki şekilde tespit edilmektedir. Bunlardan birincisi, sigortalının SSK'nın ilgili sigorta müdürlüğüne dilekçe vererek çalışamayacak durumda hasta olduğunu belirtmesi ve kendisinin kurum tarafından sağlık kuruluna sevk edilmesiyle düzenlenecek sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücünün 2/3'ünü yitirdiğinin tespitiyle malul sayılması halidir.

Sigortalıların, maluliyet durumunun tespitinin ikinci yolu ise, sigortalının malulen emeklilik talebi olmamasına rağmen kurum hastanelerinde tedavisi sonucu çalışabilir durumda olmadığının tespit edilmesidir. Maluliyeti bu ikinci şekilde tespit edilen sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için kuruma dilekçe vermesi şarttır. Malullük aylığı bağlanması için yapılacak yazılı müracaatların, (yaşlılık aylığında olduğu gibi) sigortalının son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Sigortalar Kurumu sigorta müdürlüğüne yapılması gerekir. Müracaat, bu iş için özel olarak hazırlanmış form dilekçeyle yapılabileceği gibi, herhangi bir dilekçeyle de yapılabilir. Malullük aylığının aylık bağlama oranı, sigortalının çalışma süresi ne olursa olsun yüzde 60'tır. Ancak sigortalının başka birinin bakımına muhtaç durumda olduğu sağlık kurulu raporu ile tespit edilmiş ise aylık bağlama oranı yüzde 70'e yükseltilmektedir.

Sakatlık indiriminden yararlananların emekliliği

4958 sayılı yasayla değişiklik yapılmadan önce; sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı kanunun 53. maddesine göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan veya sakatlığı nedeniyle (Gelir Vergisi Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenen sakatlık indirimi) vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilmekteyken 4958 sayılı yasayla değiştirilmiştir.

Yeni düzenlemeyle birinci dereceden sakat olanlar için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme sayısı şartlarında herhangi bir değişiklik öngörülmediğinden, bu gibi sigortalılar ile 06.08.2003 tarihinde 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanlardan iki ve üçüncü derecede sakatlığı bulunanlar hakkında sakatlık derecesi ne olursa olsun 06.08.2003 tarihinden önceki hükümler uygulanacaktır.

4958 sayılı yasayla sakatlık indiriminden yararlananlara aylık bağlanmasına ilişkin uygulamada kademeli geçiş sağlamak üzere 506 sayılı yasaya geçici 87. madde eklenmiş ve 06/08/2003 tarihi itibariyle sigortalılık süresi 12 (hariç) yılın altında bulunan ve sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını belgelendiren sigortalılar için geçiş öngörülmüştür. Buna göre eşiniz sakatlık vergi indiriminden yararlanmak koşuluyla II. derece sakatlığı olması halinde 17 yıl 8 ay sigortalılık süresi ve 3920 gün, III. derece sakatlığı olması halinde ise 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacaktır. Ancak, bu haktan isteğe bağlı sigortalılar yararlanamaz. Mutlaka, normal sigortalı olarak çalışması ve sakatlık vergi indiriminden yararlanması gerekiyor.

Okuyuculara Kısa Cevaplar

Galip Bozkurt: Babanız, SSK'ya 3,5 yıl prim ödeyerek 5000 günü doldurması koşuluyla emekli olabileceği gibi, 3600 günü doldurarak da yaştan dolayı kısmi emekli de olabilir. Malulen emeklilik içinse, sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücünün 2/3'ünü yitirdiğinin tespiti gerekmektedir.

Aydın Çelikgün: Son yedi yıl içinde en fazla prim ödenen kurum mevzuatına göre emekli olunmaktadır. Bu nedenle, şirket ortağınızın hem şahıs firmasını, hem de şirket ortaklığını sona erdirip, SSK sigortalısı olması halinde SSK'ya 3,5 yıl prim ödeyerek SSK mevzuatına göre emekli olabilecektir.

Refik Özgün: Geçmiş yıllardaki gün boşluklarının ödenerek hizmet borçlanması mümkün değildir. Sadece, grev ve lokavtta geçen süreler, askerlik süresi, yurtdışlı borçlanması mümkündür. Bunun dışında hizmet borçlanması için yasa çıkması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 2841

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK'lının malulen emekliliği