Sosyal güvenlik reformunda bağımsız çalışanlar ile memurların bildirimleri ve tescili

 

20.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Sosyal güvenlik reformunda bağımsız çalışanlar ile memurların bildirimleri ve tescili

Resul Kurt - e-mail: info@ resulkurt.comwww.resulkurt.com - 20 Ekim 206 Cuma - Dünya


Geçen haftaki yazımda, 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" ile 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girecek uygulamalar doğrultusunda sosyal güvenlik reformunda iş sözleşmesiyle çalışanların bildirimleri ve tescilini açıklamıştık. Bu hafta da hem 5510 sayılı kanunun 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan ve Bağ-Kur eski sigortalıları olan köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların hem de 4/(c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişilerin (eski TC Emekli Sandığı kapsamında iştirakçi) olanların bildirimini açıklayacağız.

Sosyal güvenlik reformu ile bağımsız çalışanların ve memurların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildiriminde de önemli düzenlemeler yapılmıştır. Özellikle, kamu kurumları ve 4/B sigortalılarını bildirim yükümlülüğü getirilen kurum, kuruluş ve birlikler veya vergi dairelerini ilgilendiren yenilikler getirilmiştir.

4/(B) bendi kapsamında sigortalı sayılan muhtarlar ile bağımsız çalışanların bildirimi (Bağ-Kur eski sigortalıları)

5510 sayılı kanunun 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan ve Bağ-Kur eski sigortalıları olan köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan;

1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar,

2) Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr sicili ile birlikte kanunla kurulan meslek odalarına usûlüne uygun olarak kayıtlı olanlar,

3) Anonim şirketlerin kurucu ortakları ve/veya yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları,

4) Tarımsal faaliyette bulunanlar,

sigortalılık başlangıcından itibaren kendi mevzuatlarına göre kayıt veya tescili yapan ilgili kurum, kuruluş ve birlikler veya vergi daireleri sigortalı işe giriş bildirgesi düzenleyerek, en geç onbeş gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na vermekle yükümlüdür. Bu, sosyal güvenlik mevzuatımızda önemli bir düzenlemedir. Ancak, vergi dairleri, kurum ve kuruluşları bekleyen önemli sorun vardır. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilere, aylık asgarî ücret tutarında idarî para cezası uygulanacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili kurum, kuruluş ve birlikler veya vergi daireleri tarafından yapılan bildirimden itibaren bir ay içinde tescili yapılan kişilere, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başladığını bildirecektir.

4/(b) bendinin (4) numaralı alt bendi gereği sigortalı sayılan tarımsal faaliyette bulunanlar ise sigortalı işe giriş bildirgesini, sigortalılık başlangıcından itibaren, doksan gün içinde kuruma vermekle yükümlüdürler.

4/(C) bendi kapsamındaki sigortalıların (memurların) bildirimi (TC Emekli Sandığı eski sigortalıları)

4/(c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştıracak işverenler, çalıştırmaya başlattıkları kişileri, sigortalılık başlangıcından itibaren, onbeş gün içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmekle yükümlüdürler.

Kamu idareleri ile bankalar, kurumca sağlanacak elektronik altyapıdan yararlanmak suretiyle, kurumca belirlenecek işlemlerde, işlem yaptığı kişilerin sigortalılık bakımından tescilli olup olmadığını kontrol etmek ve sigortasız olduğunu tespit ettiği kişileri, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmekle yükümlüdürler.

İş Hukuku Mevzuatında Usul ve Esaslar

Son yayınınız olan İş Hukuku Mevzuatında Usul Ve Esaslar isimli kitabınızı İzmir'de nasıl temin edebiliriz? YMM Mustafa H. Göksoy

"İş Hukuku Mevzuatında Usul ve Esaslar, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararları" adlı tamamen uygulamaya yönelik, dilekçe ve yazışma örnekleriyle yargı kararlarına da yer verilmek suretiyle zenginleştirilerek uygulamacıların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanmış 1000 sayfalık kitap İSMMMO tarafından bastırılmıştır. Kitabı İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'ndan (İZSMMMO) (Tel:0-232-4419633-PBX) temini yoluna gidebileceğiniz gibi, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) Kurtuluş Cd. No: 152 Kurtuluş/İstanbul adresinden 25.-YTL karşılığında satın alınması mümkündür.

İstanbul dışından edinmek isteyenler İSMMMO iktisadi işletmesinin Türkiye İş Bankası Kabataş Şubesi'ndeki 361429 nolu hesabına kitabın bedeli olan 25 milyon TL'yi yatırarak faturanın kesileceği kişi veya kurumun adı, unvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi numarası ile telefon numarasını (gerçek kişiler de fatura kesilebilmesi için vergi dairesi ve vergi hesap nosu bildirecektir) İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın; ismmmo@ismmmo.org.tr e-mail adresine veya 0-212-343 47 80 nolu faksa göndermeleri halinde kitap kargo ile gönderilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) 0-212-315 84 00 nolu telefonu aranabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 990

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal güvenlik reformunda bağımsız çalışanlar ile memurların bildirimleri ve tescili