Bağ-Kur sigortalıları da barışmak istiyor

 

14.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Bağ-Kur sigortalıları da barışmak istiyor

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 14 Ocak 2005 Cuma - Dünya


Sayın Resul KURT, bu yazıyı birçok Bağ-Kur ve SSK borçlusu işverenler adına yazıyorum. Hizmet alınmayan sağlık primleri Bağ-Kur primleri düşülerek ve yüksek işleyen faizler silinerek yeniden "barış planı" yapılmalıdır. 2004 yılı içerisinde hükümetin bir tek Bağ-Kur'a borçlu olan esnaf ve SSK ya borçlu işverenlerle barışmamıştır. 2005 yılı içerisinde hükümetimizin hazırlayacağı aşağıdaki örneğini vereceğim bir barış planı ile bu kişilerle rahatlık barışabilir ve böylelikle devlete vergi veren kişiler rahatlıkla esnaflığını ve işverenliğini sürdürebilirler. Aksi takdirde 2005 yılı içerisinde bu kesimlerde bir ekonomik kaos yaşanmak içten değildir. İşte barış planı; esnafın Bağ-Kur'a veya SSK'ya borcun ana parası 3,5 milyar TL iken 2004 yılı sonu itibarı ile bu borç dönemin yüksek faizlerin işlenmesi nedeniyle (yüzde 50 ile 120) borcu 8.5 milyar TL'ye yükselmiştir. Buradaki faiz borcu ise 5 milyar TL civarındadır. Yani sonuç olarak hükümet öyle bir borçlanma planı hazırlasın ki ana parası sabit borç olarak kalmalı, bugüne kadar işleyen yüksek faizin silinip 12 ay gibi ve şu anda düşmekte olan tüketici faizi işletilerek yeni bir barış planı hazırlanmalıdır. Böylece devlet alamadığı milyarlarca alacağını 1 yıl gibi kısa bir sürede tahsil etme olanağına kavuşmuş olacak ve sonuç olarak IMF'den istediğimiz krediden daha fazlasını hem de daha düşük faizle bu kısımdan sağlamış olacaktır. (Uşak'tan bir esnaf)

Sayın okuyucum, sorununuzu köşemden dile getirdim. Umarım, yetkililer sesinize kulak verir ve en kısa zamanda bir yasal düzenleme yapılır. 2005 yılı hem çalışanlar, hem işverenler ve hem de devletimiz için en iyi şekilde geçer. Herkes üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirir. 2003 yılında hem SSK ve hem de Bağ-Kur tarafından prim borçlarının taksitlendirilerek ödenebilmesi amacıyla bir düzenleme yapılmıştı. Fakat, cazip olmaması nedeniyle yeterince ilgi görmedi. Umarım bu kez TBMM'de daha sağlıklı bir düzenleme yapılır ve sizin durumunuzdaki yüz binlerce kişiye ödeme kolaylığı getirilir.

Sigortasız çalıştırılan dönem için kıdem tazminatı ödenmesi

Sayın Resul Kurt, aşağıda açıkladığım konu üzerinde yol gösterebileceğinizi düşünerek size yazmaya karar verdim. Öncelikle zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Şu dönemde isten çıkarılma olasılığı olan bir çalışanım. Ancak bir çalışan olarak maalesef haklarımızın neler olduğunu ve alınamaması durumunda nerelere başvurabileceğimiz konusunda bilgi yetersizliğimiz bulunmaktadır. Ben hesaplama yapmaya çalıştım. Ancak net sonuca ulaşamadım. Yardımcı ve yönlendirici olabileceğinizi düşünerek yazmaya karar verdim. Bu şirketteki haklarım karşılığı neler almalıyım. Cevap verirseniz çok sevinirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. İşe giriş tarihim 7 Nisan 2003, sigorta başlangıç tarihi 9 Ocak 2004'tür. Kıdem ve ihbar tazminatı tutarım nedir? Şu anda şirkette çalışmaktayım. Beni sigortasız çalıştırdıkları 277 günümün hakkını nasıl alacağım. Çalışırken mı? Eğer böyle bir şey yaparsam bu seferde sigortaya gösterdikleri maaştan tazminat ve kıdemi mi ödeyip çıkarırlar ve hakkımı arayamam diye korkuyorum. (İsmi saklı)

Sayın okuyucum, 4857 ve 1475 sayılı iş kanunlarında, kıdem tazminatı ile ilgili hükümlerin düzenlendiği 1475/14. madde de; "işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir" denilmesi nedeniyle bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için işçinin, aynı işyerinde veya aynı işverenin değişik işyerlerinde iş sözleşmesinin en az bir yıl sürmüş olması gerekmektedir. Bir yıldan artan süreler için de, orantısal olarak kıdem tazminatı verilmelidir. Ayrıca, yaklaşık olarak 1 yıl 9 aylık hizmetiniz olduğu için işverenin 6 hafta önceden haber vermesi veya bu sürenin ücreti tutarında ihbar tazminatını ödemesi gerekmektedir.

Bu hakların verilebilmesi için mutlaka sigortalı çalışmanız zorunlu değildir. Yani, sigortasız çalıştırılmış olduğunuz dönem de dahil olmak üzere, size kıdem tazminatı ve diğer haklarınızın ödenmesi gerekmektedir. Size, işveren tarafından ilk işe başladığınız 7 Nisan 2003 tarihi dikkate alınarak ihbar ve kıdem tazminatı verilmelidir. Ayrıca, yıllık ücretli izin hakkınız nedeniyle kullanmadığınız yıllık izinlerin parasını (14 gün) talep edebilirsiniz. Sigortasız çalıştırıldığınız dönem için, hizmetlerinizin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde iş mahkemesi veya iş mahkemesi bulunmayan yerlerde bu davalara iş mahkemesi sıfatıyla bakan asliye hukuk mahkemelerine hizmet tespit davası açabilirsin. Bunu tek başına yapmanız çok zor olduğu için, bu konularda yetkin bir avukattan yardım alarak hizmet tespit davası açabilir ve ayrıca diğer haklarınızı tahsil edebilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 654

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur sigortalıları da barışmak istiyor