SSK'lılar primlerini iade alabilir mi?

 

24.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

SSK'lılar primlerini iade alabilir mi?

Resul Kurt - info@resulkurt.com - 24 Ağustos 2007 Cuma - Dünya


www.resulkurt.com

Esasen SSK sigortalılarının primlerini iade alabilmeleri mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda yaşlılık veya malullük sigortası kolundan aylığa hak kazanabilmesi için gereken diğer koşulları gerçekleştiremeyen sigortalılara ödediği primler geri verilebilmektedir.

Buna göre; sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,

Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş bulunan sigortalıya,

50 yaşını doldurmuş bulunan ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıya,

Kendisinin ve işverenlerinin ödediği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin toplamı, yazılı isteği üzerine toptan ödeme şeklinde verilmektedir.

Toptan ödeme yapılabilmesi için, öncelikle, sigortalının işten ayrılması, toptan ödeme yapılmasını istediğini yazılı olarak belirtmesi, sigortalının kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olması ve bu sigortalıların ayrıca yaşlılık aylığına da hak kazanmamış olması gereklidir.

Yukarıda belirtilen, 506 sayılı kanunun 64. maddesinde düzenlenen toptan ödemenin haricinde, yine aynı yasanın ek 1. maddesinde; evlenme dolayısıyla (işten ayrıldıkları tarihten itibaren bir sene içinde evlenmiş veya evlendikleri tarihten itibaren bir sene içinde işinden ayrılmış olan kadın sigortalılar, evlenme dolayısıyla işten ayrılmış sayılırlar) işlerinden ayrılan kadın sigortalılara kendileri ve işverenleri tarafından 5417, 6900 ve 506 sayılı kanunlara göre ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin yarısı, yazılı talepleri üzerine, toptan ödeme şeklinde verileceği hükme bağlanmıştır.

Ayrıca ölen sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına toptan ödeme yapılması ile ilgili düzenleme de 506 sayılı kanunun 65. maddesinde yapılmıştır.

506 sayılı kanunun ek 1. maddesi gereğince evlenmeleri dolayısıyla toptan ödemeden faydalanmış bulunan kadın sigortalılardan 506 sayılı kanuna tabi bir işe girenler, kendilerine verilen primleri aldıkları tarihten itibaren yüzde 5 faizi ile Sosyal Sigortalar Kurumu'na iade ettikleri takdirde sigortaya tabi eski hizmetleri 506 sayılı kanunun uygulamasında değerlendirilmektedir.

Toptan ödeme şeklinde aldıkları primleri Sosyal Sigortalar Kurumu'na iade etmeyenlerin sigortalılık süreleri, 506 sayılı kanuna tabi işlere yeniden girdikleri tarihten başlamaktadır.

Grev ve lokavtın ertelenmesi

Başta THY olmak üzere bazı büyük şirketlerde işçi sendikaları ile işverenler arasındaki görüşmeler olumsuzlukla sonuçlanınca, üst üste grev kararları alınmaya başladı. Bazı durumlarda grev ve lokavt ertelenebiliyor.

Savaş halinde, genel veya kısmi seferberlik süresince grev ve lokavt yapılamaz. Yangın, su baskını, toprak veya çığ kayması veya depremlerin sebebiyet verdiği ve genel hayatı felce uğratan felaket hallerinde Bakanlar Kurulu, bu hallerin vuku bulduğu yerlere inhisar etmek ve bu hallerin devamı süresince yürürlükte kalmak üzere, gerekli gördüğü işyerleri veya işkollarında grev ve lokavtın yasak edildiğine dair karar alabilir. Yasağın kaldırılması da aynı usule tabidir.

Başladığı yolculuğu yurtiçindeki varış mahallerinde bitirmemiş deniz, hava ve kara ulaştırma araçlarında grev ve lokavt yapılamaz.

Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı bir kararname ile altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararnamenin yayımı tarihinde işlemeye başlar.

Bakanlar Kurulu'nun erteleme kararları aleyhine Danıştay'da iptal davası açılabilir ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istenebilir. Olağanüstü halin ilan edildiği bölgelerde grev ve lokavt ertelenmesi kararlarına ilişkin davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemez.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 826

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK'lılar primlerini iade alabilir mi?