Sakatlık vergi indiriminden yararlanarak emekli olanların destekleme primi ödeyerek çalışması

 

04.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Sakatlık vergi indiriminden yararlanarak emekli olanların destekleme primi ödeyerek çalışması

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 04 Şubat 2005 Cuma - Dünya


Vergi indiriminden yararlananların emekliliği nasıl olmaktadır? Herhangi bir kolaylık sağlanmakta mıdır? Ayrıca, vergi indiriminden yararlanarak (özürlü olmasından dolayı) emekli olmuş birisini SGDP ödeyerek tekrar özürlü statüsünde çalıştırabilir miyiz? Açıklamalarınızdan dolayı teşekkür eder, başarılar dilerim. Abdürrahim KAHRAMAN

Sayın Kahraman, tarafıma en fazla sorulan sorulardan birisi de, malulen emeklilik ve sakatların emekliliğine ilişkindir. Her iki durum birbirinden farklıdır. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya sakatlığı bulunanların malul sayılması olanaklı bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu durumda olan sakat kişilere daha erken yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin olarak bir düzenleme yapılmıştır.

Buna göre; sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı kanunun 53'üncü maddesine göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabileceklerdir.

Birinci dereceden sakat olanlar için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme sayısı şartlarında herhangi bir değişiklik öngörülmediğinden, bu gibi sigortalılar ile 06.08.2003 tarihinde 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanlardan iki ve üçüncü derecede sakatlığı bulunanlar hakkında sakatlık derecesi ne olursa olsun 06.08.2003 tarihinden önceki hükümler uygulanacaktır. 4958 sayılı yasayla sakatlık indiriminden yararlananlara aylık bağlanmasına ilişkin uygulamada kademeli geçiş sağlamak üzere 506 sayılı yasaya geçici 87. madde eklenmiştir.

Özürlü olan ve halen bir işyerinde çalışan sigortalıların sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmak istediklerini belirten bir dilekçe ile bulundukları ilin defterdarlık gelir müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu dilekçelerine çalıştıkları işyerlerinden alacakları ve defterdarlık makamına (veya ilçelerde mal müdürlüklerine) hitaben yazılmış, bu işyerinde çalıştığını belirten bir yazıyı ekleyeceklerdir. Sakatlık indiriminden yararlanmak isteyen kişi, defterdarlık tarafından bir hastaneye sevk edilmektedir. Sevk edilen hastaneden en az yüzde 40 oranında sakat olduğuna ilişkin bir rapor verilmesi durumunda, söz konusu hastane raporu ilgili müdürlük tarafından Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nde bulunan Merkez Sağlık Kurulu'na gönderilmektedir. Sakatlık raporu burada değerlendirilerek başvuran kişinin çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğine karar verilmektedir. Sakatlık oranının yüzde 40'dan fazla olduğu anlaşılan kişiler sakatlık indiriminden yararlanmaya hak kazanmaktadırlar.

Sakatlık vergi indiriminden yararlanarak (özürlü olmasından dolayı) emekli olmuş birisini SGDP ödeyerek tekrar özürlü statüsünde çalıştırabilirsiniz. Yani, vergi indiriminden yararlanarak (özürlü olmasından dolayı) emekli olmuş birisi SGDP ödeyerek çalışabilir. Herhangi bir sakıncası yok.

Ancak, bunun dışında Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan, malulen emekli olanlar, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışamazlar. Yani, hem maluliyet aylığını alıp hem de destek primi ödeyerek çalışmaları mümkün bulunmamaktadır. SSK'dan malulen emekli olanların bir hizmet akdine istinaden bir işyerinde çalışmaya başlamaları durumunda, Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan aldıkları maluliyet maaşı kesilmektedir.

Okuyuculara Cevaplar

Sayın Resul KURT, 09/11/1961 doğumlu erkek sigortalı, ilk defa sigorta başlangıcı: 01/06/1981 olup, Bağ-Kur başlangıcı: 16/12/1987'dir. Halen Bağ-Kur'luyum. Sorularım:

1- En kısa dönemde, ne zaman, hangi kurumdan emekli olurum?

2- Verilen maaş ve hizmet için hangi kurum tercih edilmeli?

3- Prim ödemesi üst sınırdan yapılırsa emekli maaşında fark olur mu?

teşekkürler. Ertuğrul Durna

Sayın Durna, SSK'dan, öncelikle sorunuz eksik olduğu için sağlıklı cevap verebilmem mümkün değil. Çünkü, 1.6.1981 ile 16.12.1987 tarihleri arasındaki prim gün sayınızı belirtmemişsiniz. Bu nedenle, 01.06.2002 tarihindeki hizmet sürenizin tespiti yapılamadığından Bağ-Kur'dan emeklilik yaşınızı söyleyemeyeceğim. Bağ-Kur'dan yaşlılık aylığı alabilmeniz için 25 tam yıl (9000 gün) prim ödemeniz gerekmektedir. Eğer 9000 gün sayısı yoksa ve kısa sürede de dolmayacaksa, Bağ-Kur sigortalılığınızı sona erdirmeniz ve SSK'ya 3,5 yıl prim ödemeniz halinde, 46 yaşını tamamlayacağınız 09.11.2007 tarihinde 5075 prim gün sayısı ile SSK'dan emekli olabileceksiniz. Hem SSK'da, hem de Bağ-Kur'da ödediğiniz primlerin yüksek olması yaşlılık aylığınızı artırmaktadır. Takdir edersiniz ki; hem hangi sosyal güvenlik kurumundan emeklilik tercihinin doğru olacağına, hem de bağlanacak aylığın hesaplanmasına eldeki bilgilerle karar verebilmek mümkün değildir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 7888

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sakatlık vergi indiriminden yararlanarak emekli olanların destekleme primi ödeyerek çalışması