Bebekten işçi olmaz!

 

18.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK

Bebekten işçi olmaz!

Resul Kurt - info@resulkurt.com - 18 Nisan 2008 Cuma - Dünya


Birkaç haftadan bu yana, bir çok okurumuz çocukların sigortalılığını soruyor. Hepsinin kaygısı aynı; "çocuklarının sosyal güvenlik reformundan olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek".

Konuyu gündeme getiren sevgili dostum Ali Tezel, köşesinde çocukların sigortalılığını yazdıktan sonra eş-dostun bebeklerin sigortalılığı sorularına cevap vermekten yoruldum.

Bazı YMM ve SMMM dostlarım ise mükelleflerine konuyu anlatmakta büyük sıkıntı çektiklerini belirterek, meslek mensupları bu konuyla uğraşmaktan işlerini yapamaz hale geldi, lütfen köşenizde konuyu açıklar mısınız diyorlar.

İş Kanunu'na göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaklanmıştır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceklerdir. Fiilen çalışan ve 15-18 yaşları arasındaki küçük çocukların yukarıda belirtilen koşulları taşıyan işlerde sigortalı olarak çalışmasında bir sakınca yok. Yani, 18 yaşından küçük çocuğunun fiilen bir işyerinde çalışması halinde sigortalı olması mümkündür.

İş Kanunu kapsamına girmeyen reklam ve film oyunculuğu gibi işlerde ise bir yaş sınırlaması yok. Yani, reklamlarda veya filmlerde oynayan çocuklar 1-2 yaşında bile olsa SSK'lı olur.

Bir işyerinde fiilen çalışmadığı halde sosyal güvenlik reformundan önce sigortalı olması için SSK bildirimi yapılanların bu durumunun tespit edilmesi halinde sigortalılığı iptal edilir. Yani, küçük çocuklar veya bebekler bir reklam ya da TV-sinema filminde oynarsa sigortalı olur.

01.01.2008-10.04.2008 arasında ilk defa sigortalı olanların toplam sayısı 341.000 kişi imiş.

01.04.2008-10.04.2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlardan;

0-5 yaş arası 73 kişi,

5-10 yaş arası 172 kişi

10-15 yaş arası 2048 kişi

15-18 yaş arası 16.606 kişi imiş.

Görüldüğü gibi, 15 yaşından küçük çocukların sayısı abartıldığı kadar olmayıp sadece 2.293 kişiymiş.

Sosyal güvenlikte yeni dönem başlıyor

Uzun bir süreden beri gündemimizi meşgul eden sosyal güvenlik reformu nihayet TBMM'de kabul edildi. Pramit Eğitim, "Sosyal Güvenlikte Yeni Dönem Başlıyor; Buna Hazır mısınız?" konulu bir panel düzenliyor. Programın içeriği:

. Sosyal güvenlikte yeni dönem ne zaman başlayacak?

. Sosyal güvenlik reformu kime ne getirecek, ne götürecek?

. Sosyal güvenlik reformu işverenlere ne getirecek?

. Sosyal güvenlik reformu bağımsız çalışanlara şirket ortaklarına (Esnaf - sanatkarlar) ne getirecek?

. Sosyal güvenlik reformu işçilere ne getirecek?

. Sosyal güvenlik reformu sağlık sisteminde neleri değiştiriyor?

Detaylı bilgi ve katılım için 0212 621 89 14 numaralı telefonu arayabilir ya da pramit@pramitegitim.org adresine mail gönderebilirsiniz.

SOSGÜM'de yeni yönetim işbaşı yaptı

Benim de mensubu olduğum Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği'nin olağanüstü genel kurulunda Mehmet Uzun dernek başkanlığına, Ahmet Aras genel sekreterlik, Naci Şahin mali sekreterlik, Cafer Yılmaz eğitim sekreterliği, Namık Kaya basın yayın sekreterliği, Gökhan Eroğlu teşkilatlandırma sekreterliği, Bülent Kuzu reklam ve tanıtım sekreterliği görevine getirilmiştir. Kendilerine başarılar diliyorum.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Resul Kurt

 

Okunma: 552

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bebekten işçi olmaz!