Ýsteðe baðlý sigorta deðiþiyor

 

23.04.2008

 

Arþiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

ÝÞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLÝK

Ýsteðe baðlý sigorta deðiþiyor

Resul Kurt - info@resulkurt.com - 23 Nisan 2008 Çarþamba - Dünya


Sosyal güvenlik reformu ile isteðe baðlý sigorta konusunda da iliþkin önemli deðiþiklikler yapýlmýþtýr. Ýsteðe baðlý sigortalý olabilmek için Türkiye'de yasal olarak ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleþmesi imzalanmamýþ ülkelerdeki Türk vatandaþlarýndan;

a) 5510 sayýlý kanuna tabi zorunlu sigortalý olmayý gerektirecek þekilde çalýþmamak veya sigortalý olarak çalýþmakla birlikte, ay içerisinde 30 günden az çalýþmak ya da tam gün çalýþmamak,

b) Kendi sigortalýlýðý nedeniyle aylýk baðlanmamýþ olmak,

c) 18 yaþýný doldurmuþ bulunmak,

d) Ýsteðe baðlý sigorta talep dilekçesiyle kuruma baþvuruda bulunmak, þartlarý aranacaktýr. Halen SSK isteðe baðlý sigortasýna devam edebilmek için istenen 1.080 gün prim ödeme þartý aranmayacaktýr.

Ýsteðe baðlý sigorta ne zaman baþlayacak?

Ýsteðe baðlý sigortalýlýk, müracaatýn kurum kayýtlarýna intikal ettiði tarihi takip eden günden itibaren baþlayacaktýr.

Ýsteðe baðlý sigortalý olarak prim ödenen tarihlerde, sigortalý olmayý gerektirecek çalýþmasý bulunduðu tespit edilenlerin, zorunlu sigortalýlýkla çakýþan isteðe baðlý prim ödenen süreleri iptal edilerek, bu süreye iliþkin ödedikleri primler ilgililere iade edilecektir.

Ýsteðe baðlý sigorta primleri 4/(b) (Bað-Kur'lu) sigortalýlýðý olarak kabul edilecek

Ay içerisinde 30 günden az veya kýsmi süreli çalýþan sigortalýlarýn ayný ay içerisinde isteðe baðlý sigortaya prim ödemeleri halinde, primi ödenen süreler zorunlu sigortalýlýða iliþkin prim ödeme gün sayýsýna 30 günü geçmemek üzere eklenecektir.

Ýsteðe baðlý sigorta primi ödenmiþ süreler, malžllük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý ile genel saðlýk sigortasý hükümlerinin uygulamasýnda dikkate alýnacaktýr ve bu süreler 4/(b) bendi kapsamýnda sigortalýlýk süresi olarak kabul edilir. Yani, 5510 sayýlý kanuna göre isteðe baðlý sigortalýlýkta geçen süreler Bað-Kur sigortalýlýðý gibi deðerlendirilecektir.

Ýsteðe baðlý sigortalýlýk hangi hallerde sona erecek?

Ýsteðe baðlý sigortalýlýk;

a) Ýsteðe baðlý sigortalýlýðýný sona erdirme talebinde bulunanlarýn, primi ödenmiþ son günü takip eden günden,

b) Aylýk talebinde bulunanlarýn, aylýða hak kazanmýþ olmak þartýyla talep tarihinden,

c) Ölen sigortalýnýn ölüm tarihinden,

itibaren sona erecektir.

Ýsteðe baðlý sigortalýlarýn prim oraný artacak

5510 sayýlý kanunun yürürlük tarihinden önce SSK isteðe baðlý sigorta primi ödemeye devam edenlerin durumunun açýklýða kavuþturulmalý ve maðduriyetleri giderilmelidir.

Ýsteðe baðlý sigorta primi, prime esas kazancýn alt sýnýrý ile üst sýnýrý arasýnda, sigortalý tarafýndan belirlenen prime esas aylýk kazancýn yüzde 32'sidir. Bunun yüzde 20'si malžllük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primi, yüzde 12'si genel saðlýk sigortasý primidir. Ay içerisinde 30 günden az veya kýsmi süreli çalýþan sigortalýlardan prime esas kazancýn alt sýnýrý ile üst sýnýrý arasýnda olmak kaydýyla belirlenen günlük kazanç ve gün sayýsý üzerinden malžllük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý ile genel saðlýk sigortasý primi alýnacaktýr.

Ýsteðe baðlý sigortalýlara saðlýk yardýmý verilecek

Ýsteðe baðlý sigortalý olanlar, bakmakla yükümlü olunan kiþi olsa dahi, genel saðlýk sigortalýsý sayýlacak ve genel saðlýk sigortasý primini de ödemekle yükümlü olacaktýr. Halen yüzde 25 olan SSK isteðe baðlý sigorta primi yüzde 32 oranýna yükselecek, ancak prim ödenirken saðlýk yardýmý da alýnabilecek.

Askerlik borçlanma tutarý artacak / SSK'lýlarýn reformdan önce askerlik borçlanmasý

Askerliðini er/erbaþ olarak silah altýnda yapan veya yedek subay okulunda okuyan (asteðmen olarak atandýðýnda yedek subaylýk süresince Emekli sandýðý'na prim ödenmektedir) ve SSK kapsamýnda sigortalý olanlar bu sürelerin tamamýný veya bir kýsmýný borçlanabilirler. Herkes askerlik borçlanmasý primini kendisi yatýrmaktadýr. Yani, askerlik borçlanmasý priminin devlet tarafýndan yatýrýlmasý söz konusu deðildir. Borçlandýrýlan sürenin karþýlýðý olan gün sayýsý sigortalýnýn prim ödeme gün sayýsýna katýlmakta, bu sürenin sigortalýlýðýn baþlangýç tarihinden önceki süreleri kapsamasý halinde sigortalýlýðýn baþlangýç tarihi borçlandýrýlan gün sayýsý kadar geriye götürülmektedir.

2008/Eylül ayý sonuna baþýnda kadar yürürlükte kalacak olan Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, sigortalýlarýn veya hak sahiplerinin yazýlý talepte bulunmalarý halinde, prime esas kazancýn alt sýnýrýnýn (01.01.2008-30.06.2008 dönemi için 608,40 YTL) talep tarihin tutarý üzerinden hesaplanacak yüzde 20 oranýndaki (121,68 YTL) malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primlerini teblið tarihinden itibaren altý ay içinde ödemeleri halinde borçlanma sürelerinin hizmetten sayýlacaðý hükme baðlanmýþtýr. Toplam 18 ay askerlik yapan bir SSK sigortalýsýnýn, her ay için 121,68 YTL üzerinden, 18 ay için 18X121,68 YTL=2.190,24 YTL prim ödemesi gerekecek.

Reformdan sonra askerlik borçlanmasý

Sosyal güvenlik reformu, askerlik borçlanmasý nedeniyle yapýlacak ödemeyi artýrýyor. Yeni yasa yürürlüðe girince, askerlik borçlanmasý; günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6,5 katý arasýnda olmak üzere, sigortalýnýn kendisinin belirleyeceði günlük kazancýn yüzde 32'sinin, borçlanýlacak gün sayýsý ile çarpýlmasý suretiyle hesaplanacak.

01.10.2008'den sonra askerlik borçlanmasý yapýlmasý halinde 5510 sayýlý yasa gereðince yüzde 20 olan oran yüzde 32'ye çýkacaktýr.

Asgari ücret 01.07.2008 tarihinden itibaren 638,70 YTL olacaðýndan, bu tutar üzerinden hesaplama yapýldýðýnda, reformdan sonra 18 aylýk askerlik borçlanmasý yapan bir SSK'lý; en az 638,70X0,32=204,38 YTL üzerinden 18 aylýk askerlik borçlanmasý karþýlýðý 18X194,69=3.678,84 YTL olacaktýr.

Üstelik sosyal güvenlik reformu ile bu tutarýn teblið tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Yani, hem prim oraný deðiþecek, hem de asgari ücret (prime esas kazanç alt sýnýrý) artacaðýndan çok daha yüksek bir tutar ödemek zorunda kalýnacak.

Bu nedenle, askerlik borçlanmasý yapmak isteyenler reform yürürlüðe girmeden mutlaka baþvurularýný yapsýnlar.

Ýþsizin emeklilik primini Ýþ-Kur ödemeyecek

Ýþsizlik Sigortasý Kanunu uyarýnca sigortalý sayýlanlardan iþsizlik sigortasýndan yararlanacak þekilde iþten ayrýlanlar, Türkiye Ýþ Kurumu'na süresi içinde þahsen baþvurarak yeni bir iþ almaya hazýr olduklarýný kaydettirmeleri, iþ sözleþmelerinin sona ermesinden önceki son üç yýl içinde en az 600 gün sigortalý olarak çalýþýp iþsizlik sigortasý primi ödemiþ ve iþten ayrýlmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalýþmýþ olmalarý kaydýyla iþsizlik ödeneði almaya hak kazanýrlar.

Ýþ sözleþmesinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalýþmýþ olanlardan, son üç yýl içinde;

a)600 gün sigortalý olarak çalýþýp iþsizlik sigortasý primi ödemiþ olan sigortalý iþsizlere 180 gün,

b)900 gün sigortalý olarak çalýþýp iþsizlik sigortasý primi ödemiþ olan sigortalý iþsizlere 240 gün,

c)1080 gün sigortalý olarak çalýþýp iþsizlik sigortasý primi ödemiþ olan sigortalý iþsizlere 300 gün,

süre ile iþsizlik ödeneði verilecektir.

Ýþsizlik Sigortasý Yasasý, iþsiz kalan kiþiye iþsizlik ödeneði dýþýnda bazý ek imkanlar da saðlamaktadýr. Buna göre iþsizlik sigortasýndan yararlanmaya hak kazanan kiþi iþsiz kaldýðý süre içindeki tedavilerini yaptýrabilecek, yeni bir iþ bulmasý için devletten yardým alacak, meslek geliþtirme, edindirme ve yetiþtirme eðitiminden yararlanabilecektir.

5510 sayýlý kanunun 5. maddesinin (f) bendinde yer alan iþsizlik ödeneði alanlarýn uzun vadeli primlerinin ödenmesine iliþkin hükmün Ýþ-Kur'u ciddi bir külfet altýna sokacak ve suiistimallere açýk bir konu olmasýndan dolayýsýyla eleþtirilmekteydi.

Yapýlan eleþtiriler göz önünde bulundurularak 5510 sayýlý kanunun ilk halinde iþsizlik ödeneðinden yararlandýrýlan kiþilere, iþsizlik ödeneðinin hak edildiði süre içinde emeklilikle ilgili (uzun vadeli sigorta kollarý) primleri Ýþ-Kur tarafýndan ödeneceðine iliþkin düzenleme 5754 sayýlý kanunla iptal edildi. Böylece iþsiz kalan sigortalýlara eskiden olduðu iþsizlik ödeneði verilmeye devam edilecek, ancak bu süreye iliþkin emeklilik primleri yatýrýlmayacak.

Prim borçlarýnda zamanaþýmý süresi 10 yýl olacak

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim ve diðer alacaklarý ödeme süresinin dolduðu tarihi takip eden takvim yýlý baþýndan baþlayarak on yýllýk zamanaþýmýna tabidir. Kurumun prim ve diðer alacaklarý, hizmet tespiti veya asgari iþçilik uygulamasý nedeniyle doðmuþ ise zamanaþýmý süresi; mahkeme kararýnýn kesinleþme tarihinden, kurum veya diðer kamu idarelerinin denetim ve kontrolle görevlendirilen memurlarý tarafýndan yapýlan tespitler sonucunda doðmuþ ise rapor tarihinden veya bu idareler tarafýndan düzenlenen belgelerden doðmuþ ise belgenin kuruma intikal ettiði tarihi takip eden yýl baþýndan itibaren beþ yýl olarak uygulanacak.

Ancak, bu durumda zamanaþýmý süresi on yýldan az olamayacak. Bu alacaklar için gecikme cezasý ve gecikme zammý, alacaðýn ait olduðu ayý takip eden ayýn veya dönemin sonundan itibaren uygulanacak.

Emekli gelir ve aylýklarý nafaka borçlarý dýþýnda haczedilemeyecek

5510 sayýlý kanun gereðince sigortalýlar ve hak sahiplerinin gelir, aylýk ve ödenekleri, saðlýk hizmeti sunucularýnýn genel saðlýk sigortasý hükümlerinin uygulanmasý sonucu SGK nezdinde doðan alacaklarý, devir ve temlik edilemeyecek. Gelir, aylýk ve ödenekler; 5510 sayýlý kanunun 88'inci maddesine göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçlarý dýþýnda haczedilemez.

Anlaþmalý boþanan yetim kýzlarýn aylýðý kesilecek

Sigortalýnýn ölümü halinde sigortalýnýn eþine, çocuklarýna ve anne-babasýna ölüm aylýðý baðlanmaktadýr. Hem annesinden, hem de babasýndan aylýða hak kazanan çocuða, aylýklardan fazla olanýn tamamý az olanýn yarýsý ödenmektedir. Ölüm geliri veya aylýðý almakta olan kýz çocuklarýnýn evlenmeleri ve sosyal güvenlik kurumlarýndan kendi çalýþmalarýndan dolayý gelir veya aylýk almalarý halinde aylýklarý kesilmektedir. Evli olduðu için hak sahibi sayýlmayan kýz çocuklar daha sonra dul kalýrsa bu defa hak sahibi sayýlýrlar.

Haksýz yere aylýk almak için eþinden anlaþmalý boþanan kýz çocuklarýnýn sayýsý son yýllarda hýzla artmaya baþladý. Öyle ki, vefat eden annesinin kýlýðýnda yaklaþýk 2 yýl boyunca maaþýný çeken 'Þerafettin Nine'ye bile külahýný ters giydiren ve babasý ya da annesinin emekli maaþýný alabilmek için cinsiyet deðiþtirip, 'pembe nüfus kaðýdý' alanlar bile var.

Sosyal güvenlik reformuyla yapýlan düzenlemeye göre, eþinden boþandýðý halde, boþandýðý eþiyle fiilen birlikte yaþadýðý belirlenen dul eþ ve yetim kýz çocuklarýnýn, baðlanmýþ olan gelir ve aylýklarý kesilecektir. Bu kiþilere ödenmiþ olan tutarlar geri alýnacaktýr.

Ayrýca, eþinden boþanan, ancak boþandýðý eþiyle ayný evi paylaþmaya devam eden kiþiler hakkýnda savcýlýklar tarafýndan 'nitelikli dolandýrýcýlýk' suçu ile dava açýlarak hapis ve para cezasý ile de karþýlaþmalarý söz konusu olabilecek.

Cenaze yardýmý eþitlendi

. Mevcut SSK uygulamasý


Sosyal Sigortalar Kanunu uyarýnca halen, 5000 gösterge rakamýnýn, sigortalýnýn öldüðü tarihte yürürlükte bulunan devlet memurlarýnýn maaþ katsayýsý ile çarpýmý sonucunda bulunacak miktar üzerinden cenaze masrafý karþýlýðý ödenmektedir. 506 sayýlý kanunun 103'üncü maddesi gereðince ödenen cenaze masrafý karþýlýðý 01/01/2008 tarihinden geçerli olmak üzere (5000x0,049486=) 247,43 YTL olarak uygulanmaktadýr.

. Mevcut Bað-Kur uygulamasý

1479 sayýlý kanuna ve 2926 sayýlý kanuna tabi sigortalýnýn, yaþlýlýk veya malullük aylýðý almakta olanlarýn ölümleri halinde, cenaze giderleri karþýlýðý olarak cenazeyi kaldýran gerçek ve tüzel kiþilere yönetim kurulunun önerisi, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý'nýn onayý ile belirlenen miktar kadar (halen 185.56 YTL) "Cenaze Masrafý Karþýlýðý" ödenmektedir.

. Mevcut Emekli Sandýðý uygulamasý

01.01.2008-30.06.2008 döneminde, eþ ve çocuðun ölümü halinde (8.000+1.500)x0,049486=470,12 YTL, memurun ölümü halinde [(8.000+1.500)x0,049486]x2=) 940,23 YTL ölüm (cenaze) yardýmý yapýlmaktadýr.

Sosyal Güvenlik Reformu ile getirilen düzenleme

Görüldüðü üzere, her üç kurumda da farklý tutarlar üzerinden cenaze yardýmý yapýlmaktadýr.

Refromun yürürlüðe girmesiyle birlikte; iþ kazasý veya meslek hastalýðý sonucu veya sürekli iþ göremezlik geliri, malžllük, vazife malžllüðü veya yaþlýlýk aylýðý almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malžllük, yaþlýlýk ve ölüm sigortasý primi bildirilmiþ olup da ölen sigortalýnýn hak sahiplerine SGK Yönetim Kurulu'nca belirlenip bakan tarafýndan onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneði ödenecek.

Cenaze ödeneði, sýrasýyla sigortalýnýn eþine, yoksa çocuklarýna, o da yoksa ana babasýna, o da yoksa kardeþlerine verilecek.


Cenaze ödeneðinin yukarýda sayýlanlara ödenememesi ve sigortalýnýn cenazesinin gerçek veya tüzel kiþiler tarafýndan kaldýrýlmasý durumunda, SGK Yönetim Kurulu'nca belirlenip bakan tarafýndan onaylanan tarifeyi geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafý yapan gerçek veya tüzel kiþilere ödenecek.

4/(c) bendi kapsamýnda sigortalý sayýlanlardan (memurlar) ölenlerin hak sahiplerine kendi kurumlarý tarafýndan ilgili mevzuat gereði ölüm yardýmý hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri ödeneði veya bu mahiyette bir ödemenin yapýlmasý halinde, kurum tarafýndan cenaze ödeneði ödenmeyecek.

Ýktisadi Dayanýþma Gazetecilik Matbaacýlýk ve Danýþmanlýk Ltd. Þti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalýna Hoþ Geldiniz.

 

Resul Kurt

 

Okunma: 3258

Diðer Yazýlarý

 


Yazarýn En Çok Okunan 5 Yazýsý

 

Ýsteðe baðlý sigorta deðiþiyor