Ýþverenler kendi þirketinden SSK'lý olamayacak

 

22.04.2008

 

Arþiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

ÝÞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLÝK

Ýþverenler kendi þirketinden SSK'lý olamayacak

Resul Kurt - info@resulkurt.com - 22 Nisan 2008 Salý - Dünya


Sigortalýnýn, 4'üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalýlýk hallerinden birden fazlasýna ayný anda tabi olmasýný gerektirecek þekilde çalýþmasý halinde; öncelikle ayný maddenin birinci fýkrasýnýn (c) bendi kapsamýnda, (c) bendi kapsamýnda çalýþmasý yoksa ilk önce baþlayan sigortalýlýk iliþkisi esas alýnarak sigortalý sayýlacak. Böylece mevcut uygulamaya benzer bir düzenleme getirilmektedir.

4/b (eski adýyla Bað-Kur) kapsamýnda sigortalý sayýlanlar, kendilerine ait veya ortak olduklarý iþyerlerinden dolayý, 4/a'lý (SSK'lý) olarak bildirilemeyecekler.

Prim borçlarýnda zamanaþýmý süresi 10 yýl olacak

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim ve diðer alacaklarý ödeme süresinin dolduðu tarihi takip eden takvim yýlý baþýndan baþlayarak on yýllýk zamanaþýmýna t‰bidir. Kurumun prim ve diðer alacaklarý, hizmet tespiti veya asgari iþçilik uygulamasý nedeniyle doðmuþ ise zamanaþýmý süresi; mahkeme kararýnýn kesinleþme tarihinden, kurum veya diðer kamu idarelerinin denetim ve kontrolle görevlendirilen memurlarý tarafýndan yapýlan tespitler sonucunda doðmuþ ise rapor tarihinden veya bu idareler tarafýndan düzenlenen belgelerden doðmuþ ise belgenin kuruma intikal ettiði tarihi takip eden yýl baþýndan itibaren beþ yýl olarak uygulanacak.

Ancak, bu durumda zamanaþýmý süresi on yýldan az olamayacak. Bu alacaklar için gecikme cezasý ve gecikme zammý, alacaðýn ait olduðu ayý takip eden ayýn veya dönemin sonundan itibaren uygulanacak.

Emekli gelir ve aylýklarý nafaka borçlarý dýþýnda haczedilemeyecek


5510 sayýlý kanun gereðince sigortalýlar ve hak sahiplerinin gelir, aylýk ve ödenekleri, saðlýk hizmeti sunucularýnýn genel saðlýk sigortasý hükümlerinin uygulanmasý sonucu SGK nezdinde doðan alacaklarý, devir ve temlik edilemeyecek. Gelir, aylýk ve ödenekler; 5510 sayýlý kanunun 88'inci maddesine göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçlarý dýþýnda haczedilemez.

Ýþyeri bildirgesi en geç sigortalý çalýþtýrýlmaya baþlanan tarihte verilecek


Ýþverenler, örneði kurumca hazýrlanacak iþyeri bildirgesini en geç sigortalý çalýþtýrmaya baþladýðý tarihte, SGK'ya vermekle yükümlü olacak. Þirket kuruluþu aþamasýnda, çalýþtýracaðý sigortalý sayýsýný ve bunlarýn iþe baþlama tarihini, ticaret sicili memurluklarýna bildiren iþverenlerin, bu bildirimleri SGK'ya yapýlmýþ sayýlacak. Ticaret sicili memurluklarý, kendilerine yapýlan bu bildirimi en geç on gün içinde kuruma bildirmek zorunda. Böylece kayýtlý iþyerlerinin süre geçirmesinden dolayý idari para cezasý ile karþýlaþmalarý önlenecek. Yapýlan bu düzenleme ile mevcut uygulama devam ettiriliyor.

Çalýþanlar SGK'ya bir gün önceden bildirilecek

Ýþverenler, 4/a (eski SSK'lýlar) sigortalýlarýný, (istisnalar hariç) iþe baþlama tarihinden önce, sigortalý iþe giriþ bildirgesi ile kuruma bildirmekle yükümlü olacak.

Ancak iþveren tarafýndan sigortalý iþe giriþ bildirgesi;

. Ýnþaat iþyerlerinde iþe baþlatýlacak sigortalýlar için, en geç çalýþmaya baþlatýldýðý gün,

. Yabancý ülkelere sefer yapan ulaþtýrma araçlarýna sefer esnasýnda alýnarak çalýþtýrýlanlar ile kuruma ilk defa iþyeri bildirgesi verilecek iþyerlerinde; ilk defa sigortalý çalýþtýrmaya baþlanýlan tarihten itibaren bir ay içinde çalýþmaya baþlayan sigortalýlar için, çalýþmaya baþladýklarý tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylýk sürenin dolduðu tarihe kadar,

. Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanunu'na göre iþsizlik sigortasýna tabi olmayan sözleþmeli personel ile kamu idarelerince yurtdýþý görevde çalýþmak üzere iþe alýnanlarýn, çalýþmaya baþladýklarý tarihten itibaren bir ay içinde,

Kuruma verilmesi halinde, sigortalýlýk baþlangýcýndan önce bildirilmiþ sayýlacak.


Böylece yürürlükteki uygulamaya benzer bir düzenleme getirilmiþ olacak.

Aylýk prim ve hizmet belgesinin verilme süresi deðiþecek

Aylýk prim ve hizmet belgesinin, ait olduðu ayý takip eden ayýn kurumca belirlenecek gününe kadar kuruma vermekle veya sigortalý çalýþtýrmadýðý takdirde, bu hususu sigortalý çalýþtýrmaya son verdiði tarihten itibaren, 15 gün içinde kuruma bildirmekle yükümlü olacak. Sosyal güvenlik reformunun yürürlüðe gireceði tarihten önce aylýk prim ve hizmet belgesi ait olduðu ayý takip eden ayýn son gününe kadar verilebiliyordu. Bu sistem reformla birlikte deðiþtirilmiþ olacak.

Sigortasýz çalýþanlarýn prim belgesi tebligata raðmen verilmediðinde SGK düzenleyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiþ memurlarýnca, fiilen yapýlan denetimler sonucunda veya iþyeri kayýtlarýndan yapýlan tespitlerden ya da kamu idarelerinin denetim elemanlarýnca kendi mevzuatlarý gereðince yapacaklarý soruþturma, denetim ve incelemeler neticesinde veya kamu kurum ve kuruluþlarý ile bankalar tarafýndan düzenlenen belge veya alýnan bilgilerden çalýþtýðý anlaþýlan sigortalýlara ait olup, 5510 sayýlý kanun uyarýnca SGK'na verilmesi gereken belgelerin yapýlan tebligata raðmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde, bu belgeler kurumca re'sen düzenlenecek. Muhteviyatý sigorta primleri kurumca tespit edilerek iþverene teblið edilecek.

Ýþveren, bu maddeye göre teblið edilen prim borcuna karþý teblið tarihinden itibaren bir ay içinde, ilgili kurum ünitesine itiraz edebilecek. Ýtiraz, takibi durduracak. Ýtirazýn reddi halinde, iþveren kararýn teblið tarihinden itibaren bir ay içerisinde yetkili iþ mahkemesine baþvurabilecek. Yetkili mahkemeye baþvurulmasý, prim borcunun takip ve tahsilini durdurmayacak.

Müfettiþler sigortasýz iþçilere en fazla bir yýllýk hizmet verebilecek

Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarýnca iþyerinde fiilen yapýlan tespitlerden ve kamu idarelerinin denetim elemanlarýnca kendi mevzuatlarý gereðince yapacaklarý soruþturma, denetim ve incelemelerden kayýt ve belgelere dayanmaksýzýn çalýþtýðý belirlendiði halde, hizmetlerinin veya prime esas kazançlarýnýn Kuruma bildirilmediði anlaþýlan veya eksik bildirildiði tespit edilen sigortalýlarýn geriye yönelik hizmetlerinin veya prime esas kazançlarýnýn, en fazla tespitin yapýldýðý tarihten geriye yönelik bir yýllýk süreye iliþkin kýsmý dikkate alýnacak.

Prim borçlarý KDV iade alacaðýndan mahsup edilebilecek

Prim borçlarý katma deðer vergisi iade alacaðýndan mahsubu suretiyle de ödenebilir. Bu takdirde katma deðer vergisi iade hakký sahibi kendisinin, mal veya hizmet satýn aldýðý veya iþtirak veya ortaklýk iliþkisi içinde bulunduðu iþverenlerin prim borçlarý için de mahsup talep edebilir. Reformdan önce de uygulanan düzenleme devam ettirilecek.

Ýþyeri kayýtlarý on yýl saklanacak

Ýþveren, iþyeri sahipleri; iþyeri defter, kayýt ve belgelerini ilgili olduðu yýlý takip eden yýl baþýndan baþlamak üzere on yýl süreyle, kamu idareleri 30 yýl süreyle, tasfiye ve ifl‰s idaresi memurlarý ise görevleri süresince, saklamak ve kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarýnca istenilmesi halinde 15 gün içinde ibraz etmek zorundadýr. Daha önce özel sektör iþverenleri için 5 yýl olan süre 10 yýla çýkarýlmýþ olacaktýr. Böylece iþçiler açýsýndan hak kayýplarý ve suistimaller önlenebilecek.

Ücret dýþý ödemelerden 2 ay daha prim alýnacak

Halen, sigortalýlara ödenen ücret dýþýndaki diðer ödemelerin üst sýnýrý (3.954,60 YTL) aþan kýsmýndan sigorta primi kesilmemektedir.

Sosyal güvenlik reformu ile ücret dýþýndaki diðer ödemelerin üst sýnýrý aþan kýsmýndan, ödemenin yapýldýðý ayý takip eden aydan baþlanarak iki ayý geçmemek üzere üst sýnýrýn altýnda kalan sonraki aylarýn prime esas kazançlarýna ilave edileceðine iliþkin bir hüküm getirilmektedir. Ancak, fýkrada yer alan "diðer ödemeler ise öncelikle ödendiði ayýn kazancýna dahil edilir ve ücret dýþýndaki bu ödemelerin üst sýnýrý aþan kýsmý, ödemenin yapýldýðý ayý takip eden aydan baþlanarak iki ayý geçmemek üzere üst sýnýrýn altýnda kalan sonraki aylarýn prime esas kazançlarýna il‰ve edilir" hükmünün teknik olarak uygulanmasý mümkün deðildir.

Örneðin, 3.000 YTL ücret alan bir iþçiye, 3.000 YTL de ikramiye ödenmesi halinde SSK tavaný olan 3.954,60 YTL SSK primi alýnmakta, bu tutarýn üzerindeki kýsýmdan prim alýnmamaktadýr. Oysaki, 5510 sayýlý kanunla bu uygulama deðiþtirilmekte ve tavaný aþan kýsmýndan 2 ay daha prim alýnmasý düþünülmektedir. Ancak bunun fiilen uygulanabilir olmadýðý açýktýr. Çünkü, ikramiye, prim vb. ücret dýþý ödemelerden vergi ve sigorta primleri kesildikten sonra kalan net tutar iþçiye ödenmekte, dolayýsýyla ertesi ay prim kesilecek bir matrah kalmamaktadýr.

Uygulamada bu hükmün yaratacaðý olumsuz etkilerden birisi de, bu þekilde sýkýntýlý süreçlerle karþýlaþmak istemeyen iþverenleri ücret dýþý ödemeleri kayýt dýþýna itecek olmasýdýr. Bu hükmün uygulanabilir ve kabul edilebilir olmamasýndan dolayý birçok iþveren prim ve ikramiyeyi ya fiilen kaldýrarak hem prim kaybýna sebebiyet verecek, hem de gelir kaybýna uðrayacak olan çalýþanlarý maðdur edecek ya da ikramiye ve prim gibi diðer ödemeleri kayýt dýþý ödeyecektir.

Ücretler bankaya yatacak

Çalýþtýrýlan iþçilerin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkaktan o ay içinde ödenenlerin özel olarak açýlan banka hesabýna yatýrýlacak. Böylece kayýt dýþý istihdam engellenmesine çalýþýlacak.

Bað-Kur'lunun prim oraný düþecek

Halen yürürlükte olan 1479 sayýlý Bað-Kur Kanunu'na göre ödenecek malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigorta primi, sigortalýnýn seçtiði, intibak ettirildiði veya yükseltildiði 1479/50. maddede belirtilen gelir basamaðýnýn yüzde 20'sidir.

Yine ayný kanuna göre ödenecek saðlýk sigortasý primleri Bað-Kur Kanunu'na tabi ilk sekiz basamakta bulunan sigortalýlardan sekizinci gelir basamaðý tutarýnýn, dokuz ve daha yukarý basamaklarda bulunan sigortalýlardan ise bulunduklarý gelir basamaðý tutarýnýn yüzde 20'si alýnýyor. Yani toplam prim oraný yüzde 40'týr.

Sosyal güvenlik reformu ile birlikte Bað-Kur'lularýn prim oraný düþürülerek, iþin tehlikesine baðlý olarak yüzde 33,5 ile yüzde 39 arasýnda uygulanacak. Bunun yüzde 20'si malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primi; yüzde 1 il‰ yüzde 6,5 oranlarý arasýndaki kýsmý kýsa vadeli sigorta kollarý primi ve genel saðlýk sigortasý primi yüzde 12,5'i olacak.

Bað-Kur'lu emeklinin destek primi çözüldü

Reformun ilk halinde en çok yakýnýlan konulardan birisi olan Bað-Kur'lularýn sosyal güvenlik destek primi sorunu çözülüyor. Halen yüzde 10 oranýnda olan Bað-Kur destek primi, almakta olduklarý aylýklarýnýn yüzde 12'si oranýnda kesilecek.

Bu oran, kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren takip eden her yýlýn ocak ayýnda bir puan artýrýlarak yüzde 15'e çýkacak. Ancak kesilecek olan bu tutar, 4/b sigortalýlarýyla ilgili yýlýn ocak ayýnda ödenen en yüksek yaþlýlýk aylýðýndan alýnabilecek sosyal güvenlik destek priminden fazla olamayacak. Bu sigortalýlardan ayrýca kýsa vadeli sigorta kollarý primi alýnmayacak. Sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlarýn primleri, aylýklarýndan kesilmek suretiyle tahsil edilecek.

Sosyal güvenlik destek primi ödenmiþ veya bildirilmiþ süreler bu kanuna göre malžllük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý prim ödeme gün sayýsýna ilave edilmeyecek, toptan ödeme yapýlmayacak.

Bað-Kur'luya istirahat parasý verilecek

Halen, SSK sigortalýlarýnýn iþ kazasý, meslek hastalýðý, hastalýk halinde sigortalýnýn saðlýk tesislerine yatýrýlmak yahut bakýmý kurumca saðlanarak kaplýca veya içmelere gönderilmek yoluyla tedavi ettirildiði takdirde, hesaplanacak günlük kazancýnýn yarýsý, ayakta tedavi ettirildiðinde ise üçte ikisi oranýnda geçici iþ göremezlik ödeneði verilmektedir. Bað-Kurlulara ise raporlu olduklarý sürelerde geçici iþgöremezlik geliri verilmemektedir.

Sosyal güvenlik reformu ile 4/(b) bendine göre sigortalý sayýlanlara (Bað-Kurlulara) iþ kazasý veya meslek hastalýðý ya da analýk halinde geçici iþ göremezlik ödeneði, genel saðlýk sigortasý dahil prim ve prime iliþkin her türlü borçlarýnýn ödenmiþ olmasý þartýyla yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrasý bu tedavinin gereði olarak istirahat raporu aldýklarý sürede ödenir. Ancak doðum öncesi ve doðum sonrasý çalýþmadýðý 8'er haftalýk sürelerde geçici iþ göremezlik ödeneðinin ödenebilmesi için yatarak tedavi þartý aranmayacak.

Bazý sosyal yardýmlardan prim alýnmayacak

5510 sayýlý kanunun 80. maddesinde düzenlenen hükümlerle ayni yardýmlar ve ölüm, doðum ve evlenme yardýmlarý, görev yolluklarý, seyyar görev tazminatý, kýdem tazminatý, iþ sonu tazminatý veya kýdem tazminatý mahiyetindeki toplu ödeme, keþif ücreti, ihbar ve kasa tazminatlarý ile kurumca tutarlarý yýllar itibarýyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamlarý, iþverenler tarafýndan sigortalýlar için özel saðlýk sigortalarýna ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylýk toplamý asgari ücretin yüzde 30'unu geçmeyen özel saðlýk sigortasý primi ve bireysel emeklilik katký paylarý tutarlarý, prime esas dahil edilmeyecek.

Yukarýda belirtilen istisnalar dýþýnda her ne adla yapýlýrsa yapýlsýn tüm ödemeler ile ayni yardým yerine geçmek üzere yapýlan nakdi ödemeler prime esas kazanca tabi tutulacak. Diðer kanunlardaki prime tabi tutulmamasý gerektiðine dair muafiyet ve istisnalar bu kanunun uygulanmasýnda dikkate alýnmayacak.

Özel saðlýk sigortasýndan prim alýnmamalýdýr

Özel saðlýk sigortasý primlerinin prime tabi tutulmasý son derece yanlýþtýr. Zira, özel saðlýk sigortalarýna ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylýk toplamý asgari ücretin yüzde 30'unu (bugünkü asgari ücret üzerinden 182,52 YTL) geçmeyen özel saðlýk sigortasý primi ve bireysel emeklilik katký paylarý tutarlarýndan prim alýnmayacaðý öngörülmüþtür. Bu düzenleme ile çalýþanlarýna özel saðlýk sigortasý yaptýrarak SSK'nýn saðlýk harcamalarýný ve saðlýk kuruluþlarýndaki yýðýlmalarý azaltan iþverenler adeta cezalandýrýlmaktadýr.

Özel saðlýk sigortasý katký payýndan prim alýnmamasý halinde hem Sosyal Güvenlik Kurumu'nun saðlýk alanýndaki harcamalarýnda önemli oranda azalma olacak, hem kamu saðlýk kuruluþlarýndaki hasta sayýsý bir miktar düþeceðinden diðer sigortalýlarýn saðlýk hizmetlerinde bir rahatlama söz konusu olacak hem de iþverenler personeline saðlýk sigortasý yapma yolunda teþvik edileceðinden özel saðlýk sigortacýlýðý geliþecekti. Özel saðlýk sigortalarýna ödenen katký paylarýnýn aylýk toplamýnýn asgari ücretin yüzde 30'unu geçemeyeceðine iliþkin hüküm kaldýrýlmalý ve ödenen katký paylarýnýn tamamý sigorta priminden istisna tutulmalýdýr.

Doðal afetlerde prim borcu ertelenecek

Ýþyerleri yangýn, su baskýný, yer kaymasý, deprem gibi afete uðrayan, tabii afet nedeniyle tarýmsal faaliyetinden dolayý zarar gören iþverenler ile 4/(b) bendi kapsamýndaki sigortalýlar (Bað-Kur'lular), bu durumu belgelemeleri kaydýyla olayýn meydana geldiði tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmalarý ve prim ödeme aczine düþtüklerinin, yapýlacak inceleme sonucu anlaþýlmasý halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuþ mevcut prim borçlarý ile afetin meydana geldiði tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylýk prim borçlarý, olayýn meydana geldiði tarihten itibaren bir yýla kadar kurumca ertelenebilecek.

Yukarýda belirtilen durumlarda, afetin meydana geldiði ayda verilmesi gereken aylýk prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiði ayý takip eden üç ay içinde kuruma verildiði takdirde, süresinde verilmiþ sayýlýr.

7269 sayýlý kanun uyarýnca genel hayatý etkilediðine karar verilen afetler nedeniyle, afet bölgesinde doðrudan veya dolaylý olarak zarar gören iþverenlerle sigortalý ve hak sahiplerinin bu kanuna göre vermekle yükümlü olduklarý belgelerin verilme süresi ile ödenmesi gereken primlerin ve diðer kurum alacaklarýnýn ödeme sürelerini 5510 sayýlý kanundaki sürelere baðlý olmaksýzýn, afet bölgesindeki þartlarý ve geliþmeleri göz önünde tutarak belirlemeye ve ertelemeye SGK yetkili olacak.

Prim borcunun ertelendiði sürede zamanaþýmý iþlemeyecek ve ertelenen kýsmýna gecikme cezasý ve gecikme zammý uygulanmayacak.

Ýktisadi Dayanýþma Gazetecilik Matbaacýlýk ve Danýþmanlýk Ltd. Þti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalýna Hoþ Geldiniz.

 

Resul Kurt

 

Okunma: 1370

Diðer Yazýlarý

 


Yazarýn En Çok Okunan 5 Yazýsý

 

Ýþverenler kendi þirketinden SSK'lý olamayacak