Emekli iþçi çalýþtýrmanýn avantajlarý kalkýyor!

 

23.05.2008

 

Arþiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

ÝÞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLÝK

Emekli iþçi çalýþtýrmanýn avantajlarý kalkýyor!

Resul Kurt - info@resulkurt.com - 23 Mayýs 2008 Cuma - Dünya

Aslýnda emeklilik, aktif çalýþma yaþamýný sona erdirme anlamýna geliyor. Fakat, ekonomik koþullar nedeniyle ülkemizde emekli olanlar aktif çalýþma hayatýndan çekilmiyor ve emekli olarak yine çalýþmaya devam ediyor.

Okurumuz, Birol Öztuncer diyor ki, halen emekli olup, bir þirkette sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalýþmaktayým. Prim oraným yüzde 7,5 iþçi, yüzde 22,5 iþveren payý olmak üzere toplam 30'dur. Ýþyerimizin iþ kazasý ve meslek hastalýðý sigortasý prim oraný 2,3'tür. Sosyal güvenlik reformu sonrasýnda iþçi ve iþveren prim oraný nasýl deðiþecek?

5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu'nun yürürlüðe girdiði tarihten sonra ilk defa sigortalý olanlar, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek 4/a (SSK) sigortalýsý olarak çalýþamayacaklardýr.

Ancak, 5510 sayýlý kanunun yürürlüðe girdiði tarihten önce iþtirakçi veya sigortalý olanlar, vazife malžllüðü, malžllük ve yaþlýlýk veya emekli aylýðý baðlananlar ve 5510 sayýlý kanunun yürürlüðe girdiði tarihte sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalýþmaya devam edenler sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalýþabileceklerdir.

4/(a) bendi kapsamýnda çalýþanlar için sosyal güvenlik destek primi prime esas kazançlar üzerinden kýsa vadeli sigorta kollarý prim oranýna (yüzde 1 il‰ yüzde 6,5 oranlarý arasýnda) yüzde 30 oranýnýn eklenmesi suretiyle bulunan toplamdýr. Yüzde 30 oranýnýn dörtte biri sigortalý, dörtte üçü iþveren hissesidir. Bu kapsamda sayýlan kiþilerden sosyal güvenlik destek primine tabi olanlarýn prim ödeme yükümlüsü bunlarýn iþverenleridir. Bunlar hakkýnda sadece iþ kazasý ve meslek hastalýðý sigortasý hükümleri uygulanýr. Yani, 4/a sigortalýsý için sosyal güvenlik destek primi yapýlan iþin iþ kazasý ve meslek hastalýðý bakýmýndan gösterdiði tehlikenin aðýrlýðýna göre yüzde 31 ve yüzde 36,5 arasýnda deðiþen oranda prim alýnacaktýr. Okurumuzun iþyerinde iþ kazasý ve meslek hastalýðý sigortasý prim oraný 2,3 olduðuna göre, okurumuz için yüzde 7,5 iþçi payý ve yüzde 24,8'de iþveren payý olmak üzere prime esas kazançlarý üzerinden toplam yüzde 32,3 oranýnda sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

Ancak, normal sigortalýlar için 1 Ekim 2008'den sonra sosyal güvenlik reformuyla birlikte beþ puanlýk prim indirimi uygulanacak. Yani, 4/(a) bendi kapsamýndaki sigortalýlarý çalýþtýran özel sektör iþverenlerinin, malžllük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primlerinden, iþveren hissesinin beþ puanlýk kýsmýna isabet eden tutar Hazine'ce karþýlanacak. Ýþveren payý yüzde 6 olarak uygulanacak.

Kamu idareleri iþyerleri ile bu kanuna göre sosyal güvenlik destek primine tabi çalýþanlar ve yurtdýþýnda çalýþan sigortalýlar hakkýnda uygulanmayacak.

Reform öncesinde, emekli iþçiler için normal sigortalýlara göre daha az SSK primi ödenirken, bu deðiþiyor.

Nakliye iþverenleri dertli!

Okurumuz Serdar Türkay diyor ki; uluslararasý nakliye sektöründeki týr þoförlerinin ücretlerinin büyük bir kýsmýnýn sefer baþýna prim ve harcýrah olarak ödeniyor. Ýþ akdi feshedilen iþçiler yargýya baþvurduklarýnda sefer baþýna ödenen harcýrahlardan kýdem ve ihbar tazminatýnýn hesaplandýðýný, sektörün bu yüzden büyük bir sýkýntý yaþadýðýný iletmiþ.

Kýdem tazminatýna esas olacak ücretin hesabýnda, çýplak ücretine ilaveten iþçiye saðlanmýþ olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akitten ve kanundan doðan menfaatler de göz önünde bulundurulur. Bu menfaatlerin belirlenmesinde þu hususlara dikkat edilmelidir.

1- Yapýlan ödemenin sözleþmeden veya kanundan doðmasý,

2- Süreklilik arzetmesi,

3- Ýþçiye saðlanan bir menfaat niteliði taþýmasý,

4- Para ve para ile ölçülebilir olmasý gerekli.

Yani, iþçiye sürekli olarak saðlanan, para ve parayla ölçülebilir tüm ödemelerin kýdem ve ihbar tazminatýnda dikkate alýnmasý gerekiyor. Mevcut yasal düzenlemeler bu yönde.

Ýktisadi Dayanýþma Gazetecilik Matbaacýlýk ve Danýþmanlýk Ltd. Þti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalýna Hoþ Geldiniz.

 

Resul Kurt

 

Okunma: 935

Diðer Yazýlarý

 


Yazarýn En Çok Okunan 5 Yazýsý

 

Emekli iþçi çalýþtýrmanýn avantajlarý kalkýyor!