Hizmet tespit davalarında zaman aşımı

 

11.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Hizmet tespit davalarında zaman aşımı

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 11 Mart 2005 Cuma - Dünya

Sayın Resul Bey, 11.11.1987 yılında Bağ-Kur'a kayıt oldum ve aralıksız 06.04.2001 gününe kadar prim ödemesinde bulundum. 26.04.2001 tarihinde SSK'ya 5 gün prim yatırdım. 01.06.2001 tarihinde isteğe bağlı sigortaya üye olarak prim ödemeye başladım. Kasım 2004'te 3.5 yıl ödemede bulunarak prim ödemeyi sonlandırdım. Bu surette bu güne kadar yaklaşık 6.000 gün prim ödemesi yaptım. Ancak 1974 yılında çalıştığım Orman İşletme Şefliği'nde resmi evraklarda belirtildiği üzere çalışmış olmama karşın o günlerde SSK'ya bildirim yapılmadığından SSK primim yatırılamadı ve SSK sicil numarası alamadım.

Yukarıda izah ettiğim çerçeve içerisinde 1974 yılında çalışmış olduğum günler için SSK'ya bildirim yapılmadığından ve prim ödenemediğinden emeklilik hakkımı çoktan doldurmuş olmama karşın o günler için SSK numarası alamadığımdan 2012 yılına kadar beklemem gerektiği söylenmektedir. Halbuki 1974 yılında resmi devlet kurumunda ücretli olarak çalıştığım belgelerle sabittir. Bu durumda emeklilik hakkımı kazanmak için nasıl bir yol izlemem gerekir?

Erenköy Durağan/Sinop

Sayın Durağan, Sosyal Sigortalar Kurumu açısından üç türlü kayıp ve kaçak bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, sigortalıların Sosyal Sigortalar Kurumu'na hiç bildirilmemesi, ikincisi çalışma gün sayılarının eksik bildirilmesi ve üçüncüsü ise sigorta primine esas kazanç tutarlarının eksik bildirilmesidir.

Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 6. maddesinde, çalıştırılanların işe alınmalarıyla kendiliğinden sigortalı olacakları, sigortalılar ile bunların işverenleri hakkında sigorta hak ve yükümlerinin sigortalının işe alındığı tarihten başlayacağı, sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamayacağı ve vazgeçilemeyeceği, yapılan hizmet sözleşmelerine sosyal sigorta yardım ve yükümlerini azaltmak veya başkasına devretmek yolunda hükümler konulamayacağı hükme bağlanmıştır. Prim belgeleri işverenleri tarafından Sosyal Sigortalar Kurumu'na verilmeyen çalışanların, fiilen veya işyeri kayıtlarından tespit edilecek her türlü bilgiden ya da kamu kuruluşları tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden bu işyerindeki çalışmalarının saptanması durumunda bu işyerindeki sosyal sigorta hakları, sigortalının işe giriş tarihinden veya çalışmalarının fiilen veya işyeri kayıtlarından ya da kamu kuruluşları tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden saptanabildiği tarihten itibaren sağlanmaktadır. 506 sayılı kanunun 3395 sayılı kanunla değiştirilen 79. maddesinin 10. fıkrasında, "Yönetmelikle tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları nazara alınır" denilmektedir. Madde hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere, çalışmaları fiilen veya iş yeri kayıtlarından tespit edilecek her türlü bilgiden ya da kamu kuruluşları tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden tespit edilemeyen sigortalıların çalışmalarını ancak yargı kararıyla ispatlamaları gerekmektedir. Belirtilen yetkili mahkeme, iş mahkemesi veya iş mahkemesi bulunmayan yerlerde bu davalara iş mahkemesi sıfatıyla bakan asliye hukuk mahkemeleridir.

Kendileri için prim belgeleri işverenleri tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Sosyal Sigortalar Kurumu'nca fiilen veya iş yeri kayıtlarından tespit edilecek her türlü bilgiden ya da kamu kuruluşları tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden tespit olunamayan sigortalıların, hizmetlerinin tespiti maksadıyla mahkemeye başvurmaları için kendilerine tanınan süre beş yıl olarak belirlenmiştir. Bu beş yılık süre, zaman aşımı süresi olmayıp hak düşürücü süredir. Hak düşürücü sürenin başlangıç tarihi, sigortalının işyerinden ayrıldığı yılın sonundan itibaren başlamaktadır. Ancak, sizin resmi bir kurumda çalışmış olmanız nedeniyle davanız büyük ihtimalle kabul edilecektir. Öncelikle SSK'dan belirttiğiniz resmi kurumdaki çalışmalarınıza ait bildirilen ücret ve gün sayılarının bildirilmesini talep edin. Bildirilmemiş olduğunun tarafınıza yazılı olarak bildirilmesinden sonra da iş mahkemesinde hizmet tespit davası açarak bildirilmeyen sigortalılığınızı tespit ettirebilirsiniz.

Eski dostlar, eskimeyen dostluklar

Hafta ortasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1992 yılında mezun olan sınıf arkadaşlarımızla bir araya geldik. Okul arkadaşlığının insan hayatındaki yerinin bir başka olduğunu herkes bilir. Eski günleri, anıları ve aramızda olmayan dostları, sevgili hocalarımızı, sınavları ve tabii ki ülke ekonomisini konuştuk. Daha dün okul sıralarında birlikte olduğumuz arkadaşlarımızın gerek kamu kesiminde (genel müdür yardımcısı, daire başkanı, kaymakam, müfettiş, kontrolör) veya gerekse özel sektörde (mali müşavir, yönetici vb.) görev yapmalarından büyük mutluluk duyduk. Bu güzel gecede bizleri buluşturan başta Mustafa Akboğa, Ahmet Karadağ ve Vakıf Factoring Genel Müdür Yardımcısı Kemal Akçay'a, çevre illerden gelen dostlarımıza ve dostluğunu esirgemeyerek gecemize katılan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu'na tüm arkadaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 2083

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hizmet tespit davalarında zaman aşımı