Özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerde asgari işçilik bildirimi

 

18.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerde asgari işçilik bildirimi

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 18 Mart 2005 Cuma - Dünya

Sayın Kurt; özel bina inşaatı ve ihale konularında çalışan bir inşaat şirketinin muhasebe müdürüyüm. Şirketimiz yaptırdığı işlerle ilgili olarak bazen taşeron çalıştırmakta bazen de fatura almaktadır. Özel bina inşaatına alınmış olan hazır beton, nakliye, kombi-hazır mutfak dolabı gibi malzemelerin faturasını SSK'ya ödenecek işçilik miktarından düşebilir miyim? Bu tür faturaların işçilik tutarından düşülebilmesi için özellik arz eden bir durum var mıdır? Hangi faturaların dikkate alınabileceğini açıklar mısınız? İnşaat ve ihale işlerinde asgari işçilik hesaplaması nasıl yapılmaktadır? SSK ilişiksizlik belgesini nasıl alabiliriz? Sigorta müdürlüğünde faturalar dikkate alınacak mıdır? Süleyman Demir/İstanbul

Sayın Demir, sorduğunuz konu bir gazete köşesinde açıklanamayacak kadar ayrıntılı olmakla beraber bazı önemli noktaları cevaplamaya çalışacağım. Belediyeler tamamlanmış binalara yapı kullanma izin belgesi verirken, ihale makamları da teminatları iade ederken işverenin SSK'ya bu işten dolayı prim borcunun olmadığını gösteren ilgili sigorta müdürlüğü tarafından düzenlenmiş ilişiksizlik belgesi talep etmektedirler. Sigorta müdürlüğündeki değerlendirme aşamasında, inşaatınız için bildirmeniz gereken asgari işçilik tutarı; inşaatın izin belgesindeki toplam alanının maliyet bedeli ile çarpılması sonucu bulunacak tutarın asgari işçilik oranı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın yüzde 25 eksiği hesaplanmaktadır. Ancak, sigorta müdürlüğünde hesaplama yapılırken faturalarınız dikkate alınmaz. Müfettiş incelemesi veya YMM-SMMM incelemesinde faturalarınız dikkate alınır.

İşin yürütümü için gerekli en az işçiliğin hesaplanmasında, özel bina inşaatlarında yaklaşık maliyet bedelleri, ihale konusu işlerde işverene ödenen hakediş tutarları esas alınacaktır. En az işçiliğin hesaplanmasında, a) İhale makamından alınan bilgilere dayalı bilgiler, b) Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşlarından alınan bilgiler, c) Yöresel emsal oluşturabilecek il veya ilçe bazında aynı nitelikteki iş için kuruma bildirilen işçilik tutarları, d) SSK'nın 16-192 ek sayılı genelge eki listede belirtilen işçilik oranları ya da SSK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü ile yazışma yapılmak suretiyle tespit ettirilecek işçilik ortamına göre işin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik miktarı hesaplanacaktır. Sizin de belirttiğiniz üzere, gerek özel bina işlerinde, gerekse de ihale konusu işlerde işlerin bir kısmının fatura karşılığında diğer kişi veya şirketlere yaptırılması mümkün bulunmaktadır. Bu durumda, işyeri kayıt ve belgelerinin incelemeye alınması halinde, kayıtlara işlenmiş yasal düzenlemelere uygun birim, ölçü ve tutarlarının doğruluğu gerektiğinde karşı inceleme yapılmak suretiyle belirlenmiş işçilik içeren faturalar aşağıdaki usuller dahilinde dikkate alınabilmektedir.

1- Malzemeli işçilik faturaları

a) Kurumda tescilli olduğu belirtilmiş (Kurumun ilgili ünitesi-sigorta müdürlüğü ve işyeri sicil numarası), işin bazı bölümlerini yapan 506 sayılı yasa kapsamındaki diğer işverenlerden alınmış faturalara (fatura, gider makbuzu-pusulası) dayanılarak yapılan malzemeli işçilik ödemeleri.

b) Bağ-Kur ve vergi sicil numaraları belirtilmek koşuluyla, işin bazı bölümlerini yanında sigortalı çalıştırmaksızın bizzat yapan iş sahiplerinden alınmış faturalara ve gider belgelerine dayanılarak yapılan malzemeli işçilik ödemeleri.

c) İşin bazı bölümlerini, yasalarla kurulu diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olanları çalıştırmak suretiyle yapmış bulunanlardan alınmış fatura ve gider belgelerine dayanılarak yapılan malzemeli işçilik ödemeleri.

d) Malzeme bedelinden ayrı olarak nakliye bedelinin kesin bir şekilde belirlendiği faturalara dayanılarak yukarıda sözü edilen iş sahiplerine yapılan nakliye ödemeleri.

Aynı faturada hem malzeme ve hem de işçilik tutarı kayıtlı ise her iki tutar birbirinden ayrı kaydedilmiş olsa bile, toplam fatura tutarı.

Yaklaşık maliyet bedelinden veya toplam hakediş tutarından düşülecektir. Bu durumda siz hazır beton, nakliye, malzemeli işçilik içeren diğer faturalarınızı maliyet bedelinden veya hak edişlerden düşerek hesaplama yapabilirsiniz.

2- Salt işçilik ödemeleri

a) Salt işçilik içeren fatura ve gider belgelerine dayalı işçilik ödemeleri.

b) Doğruluğu işyeri kayıtları ile kanıtlanabilen, yerel geleneklere uygun miktarları içeren, gerçekten ödendiği Müfettişler tarafından saptanabilen "Örneğin: Vergisi ödenmiş, meslek kuruluşlarınca ölçü ve tutarları doğrulanmış, toplu sözleşme ve ferdi sözleşmelere uygun,diğer başka delillerle desteklenmiş," Yabancı uyruklu işçilere ödenmiş ücretlerle Türk uyruklu sigortalılara ödenen bütün ücretler (506 sayılı kanunun 78'inci maddesi uyarınca saptanan üst sınırın üzerindekilerde dahil),

Doğrudan kuruma bildirilmiş işçilikler gibi, işin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik tutarından düşülecektir.

Bağ-Kur dul ve yetim aylığı

Sosyal güvenlikle ilgili sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz. Her ikisi de kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olan dul iki kız kardeşten biri ölen kocasının Bağ-Kur emekli maaşını da almaktadır. Kız kardeşlerin yeni vefat eden Bağ-Kur emeklisi babalarından dolayı

emekli maaşı almaları söz konusu mudur? Kız kardeşlerin annesi sağdır ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş almamaktadır. Cevabınız için önceden çok teşekkürler. Saygılarımla. Atalay Tarakçıoğlu

Sayın Tarakçıoğlu, Bağ-Kur mevzuatına göre kız kardeşlerin bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almalarından dolayı, vefat etmiş babalarından dolayı Bağ-Kur'dan yetim aylığı alabilmeleri mümkün değildir. Ancak, SSK emeklisi olan dul iki kız kardeşin annelerinin Bağ-Kur'a başvurması halinde kendisine ölen kocasından dolayı dul aylığı bağlanabilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 4729

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerde asgari işçilik bildirimi