Anonim şirket ortaklarının sosyal güvencesi

 

01.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Anonim şirket ortaklarının sosyal güvencesi

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 01 Nisan 2005 Cuma - Dünya

AŞ ortaklarımızdan yurtdışında eğitimini aldıktan sonra şirketimizde işe başlamıştır. Herhangi bir sosyal güvencesi yok. 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na göre anonim şirket kurucu ve ortakları Bağ-Kur kapsamındadırlar. Bu ortağımızı ortak kapsamından çıkarıp SSK girişi yapsak, daha sonra ilerde tekrardan ortak olduğu takdirde Bağ-Kur kapsamına girmek zorunda mıdır? Tekrardan ortak olduğu takdirde SSK girişini devam etmemizde bir problem olur mu? Cevabınız için şimdiden teşekkürler. Ahmet Gündoğdu

Sayın Gündoğdu; anonim şirket, paylara bölünmüş belli bir esas sermayesi bulunan ve borçlarından dolayı yalnız mameliki ile sorumlu olan ve tüzel kişiliği olan şirkettir. Anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi ortaklarının 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun 24. maddesi gereğince zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmaları gerektiğinden, Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sigortalı olamazlar.

Anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi ortaklarının Bağ-Kur ile ilgilendirilmeleri gerektiğinden 04.05.1979 tarihinden itibaren ortaklık görevlerinin yanı sıra şirket içinde üçüncü bir kişinin yapması gereken bir görevi yapsalar dahi Bağ-Kur ile olan ilgilerinin devam etmesi ve 506 sayılı kanuna göre sigortalı sayılmamaları gerekmektedir.

Kanunen şirketi idare ve temsil etme yetkisi bulunmayan anonim şirketlerin ortaklarının (yani kurucu ortak ile yönetim kurulu üyesi olmayan ortakların), şirkette bir hizmet akdine istinaden çalışmaları durumunda Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sigortalı olmaları gerekmektedir. Ancak, anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyeleri, ortağı olmadıkları başka bir işyerinden, kurucu ortak olmadan daha önce SSK'ya tabi çalışmaları var ise, bu çalışmaları kesintiye uğrayıncaya kadar SSK'ya bildirilmeye devam ederler.

Kanunen şirketi idare ve temsil etme yetkisi bulunmayan anonim şirketlerin ortakları ise gerek başka bir işyerinde ve gerekse şirkette bir hizmet akdine istinaden çalışmaları durumunda Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sigortalı olmaları gerekmektedir.

Şirket yönetim kurulundan veya kurucu ortak için şirket ortaklığından çıkması durumunda şirkette normal sigortalı olarak SSK'ya tabi çalışabilir ve daha sonra şirket ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğunda ise SSK bildirimi devam edebilir. Sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'lu olmasına gerek bulunmamaktadır.

Okuyuculara cevaplar

Sayın Resul Bey; dul bir bayan, ölmüş dedesinin Emekli Sandığı'ndan aldığı emekli maaşını alabilir mi? Bu durumda olan muhtaç bir yakınım var, beni bilgilendirirseniz sevinirim. İyi çalışmalar. Hasan Kılıç

Sayın Kılıç, TC Emekli Sandığı mevzuatı uyarınca emeklilerin vefat etmesi halinde eş ve çocuklarına aylık bağlanmaktadır. Ancak, torunlarına aylık bağlanması mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle yakınınız dedesinden dolayı TC Emekli Sandığı'ndan aylık alamayacaktır.

Sakatlık vergi indiriminden yararlananların emekliliği

01/01/1963 doğumluyum, 27/01/1999 yılından beri bugünkü tarih itibarı ile 6 yıl 2 aydır 9. basamaktan isteğe bağlı prim yatırmaktayım. Daha önce SSK'dan 1987-1994 tarihleri arasında 686 günlük primim var. Kendimin yüzde 75 sakatlık raporum var. Askerliğimi de yapamadım. Bu durumda emekli olabilir miyim? Adem Başal

Sayın Başal, Bağ-Kur Kanunu'nun uygulanmasında, çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği tespit edilen sigortalı malul sayılmaktadır. Şu kadar ki, 1479 sayılı kanuna tabi sigortalılığın başladığı tarihte malul sayılacak derecede hastalık veya arızası bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı, bu hastalık veya arızası nedeniyle malullük sigortası yardımlarından yararlanamamaktadır.

Sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmiş sayılacakları, sağlık işlemlerine ilişkin yönetmelikteki esaslara göre tespit olunacaktır. 4956 sayılı kanunun 18. maddesi ile değiştirilen 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun 29. maddesine göre, malullük aylığından yararlanabilmek için;

a) Bu kanunun 28'inci maddesine göre malul sayılmak,

b) En az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olmak,

c) Yazılı istekte bulunmak ve istek tarihi itibariyle prim ve her türlü borçlarını ödemiş olmak,

şarttır.

Adem bey, yazınızda belirtmemişsiniz ama, sakatlığınızın Bağ-Kur sigortalılığından önce mevcut olduğunu sanıyorum. Eğer, yüzde 75 sakatlığınızın, Bağ-Kur sigortalısı olduğunuz tarihten önce var olması halinde Bağ-Kur'dan malulen emekli olamazsınız. Bu durumda yani, sakatlığınızın Bağ-Kur sigortalılığından önce mevcut olması durumunda Bağ-Kur'luluğunuzu sona erdirmeniz ve bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlamanız halinde sakatlık vergi indiriminden de yararlanmanız durumunda 3,5 yıl SSK'ya prim ödemek koşuluyla SSK'dan emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 2287

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Anonim şirket ortaklarının sosyal güvencesi