Bireysel emeklilik primi SSK'ya aktarılabilir mi?

 

22.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK (Sorular-Cevaplar)

Bireysel emeklilik primi SSK'ya aktarılabilir mi?

Resul Kurt - e-mail: resulkurt@hotmail.com - 22 Nisan 2005 Cuma - Dünya

Özel bir sigorta şirketinde bireysel emeklilik primlerini yatırıyoruz. Ancak buradan vazgeçip isteğe bağlı SSK'ya geçebilir miyiz, şayet geçersek yatırdığımız primler SSK'da geçerli olur mu? Bireysel emeklilik kurumlarına bireysel emeklilik sigortası veya özel sigorta kurumlarına sağlık sigortası yaptıranlar SSK'lı olmak hakkından vazgeçilebilir mi? İsmi mahfuz/İstanbul

Sayın okuyucumuz, bireysel emeklilik, kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlanarak refah düzeylerinin yükseltilmesi, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratarak istihdamın artırılması ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunulmasını teminen, gönüllü katılıma dayalı ve belirlenmiş katkı esasına göre oluşturulmuş bir sistemdir. Kişiler mevcut sosyal güvenlik sisteminden (SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur) istedikleri düzeyde sağlık hizmet alamadıkları için daha iyi hizmet alabilecekleri özel sigortalara yönelmektedir. Bu şekilde, hem bireysel emeklilik kurumlarına bireysel emeklilik sigortası hem de özel sigorta kurumlarına sağlık sigortası yaptıranlar da, sigortalı olarak çalıştıkları dönemde SSK'lı olmak ya da diğer bir sosyal güvenlik kurumuna tabi iseler, bu kuruma prim ödemek zorundadırlar.

Yukarıda açıkladığımız üzere, her iki sistemin birbirinden farklı olması nedeniyle bireysel emeklilik sistemine ödenen primlerin SSK'Ya aktarılması mümkün değildir.

Deneme süresinde sigortalı olunması gerekir mi?

İşyerimizde sektörden kaynaklanan nedenlerle personel sirkülasyonu oldukça fazla. Bu nedenle zaman zaman eleman ihtiyacımız olduğunda bir süre deneme süresine tabi tutmaktayız. İşyerimizde deneme süresi içinde sigortalı yapılması gerekir mi? Bu konuda farklı açıklamalar var, doğrusu nedir? Arzu Ayhan/İzmir

Sayın Ayhan; iş sözleşmesi ile bir işyerinde çalıştırılmaya başlanan işçinin, işyeri çalışma koşullarını ve işvereni, işverenin de işçiyi ve işçinin çalışma sistemini tanıyıp işe uygunluğuna karar verebilmesi için iş sözleşmesine bir deneme süresi konulabilir. Taraflar, hizmet akdine deneme süresi koyup koymamakta serbesttirler. İş sözleşmesinin, belirli süreli veya belirsiz süreli olması, akde deneme süresi konulmasına engel değildir. Deneme süresi 4857 sayılı İş Kanunu'nun 15. maddesinde, taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabileceği, deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebileceği, işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer haklarının saklı olduğu hükme bağlanmıştır. Deneme süresi, işçi veya işverene deneme süresi içinde iş sözleşmesinin tazminatsız feshedilebilmesine olanak tanımaktadır. Deneme süresinin öngörüldüğü durumlarda, deneme süresi için ayrı, devamı için ayrı sözleşme yapılmasından söz edilemez. Her iki hususun da bir tek hizmet akdinde düzenlenmesi gerekmektedir. Deneme süresinde işçi, çalışması karşılığında ücret alır, sendikaya üye olabilir, greve katılabilir, Sosyal Sigortalar Kurumu'na sigortalı olarak bildirilir.

A'dan Z'ye restoran işletmeciliği

Restoran işlemeciliği konusunda ilgililerin yararlanabileceği fazla sayıda kaynak yok. Bir restoran işlemeciliği yapacak müteşebbislerin nelerle karşılaşabileceği, neler yapması gerektiği, personel sistemlerini nasıl kurmaları gerektiği gibi konulara cevap arayanlara ışık tutacak yayının olmaması İstanbul'da yedi şubesi bulunan Ziya Şark Sofrası'nın sahibi Ramazan Bingöl'ü restoran işletmeciliği adlı bir kitap yazmaya itmiş. Yıllarını Türkiye'de restoran işletmeciliğini geliştirmeye vermiş; İstanbul Ticaret Odası'ndan Türk Mutfak Vakfı'na kadar pek çok farklı kurumda görev alan ve halen Mutfak Derneği Başkanlığı'nı yürüten Ramazan Bingöl, belki de pek çok girişimcinin cesaret edemeyeceği bir kararlar birikimlerini herkesle paylaşmış. Özellikle insan kaynakları uygulamalarında karşılaşılan sorunlarla ilgili pratik görüş ve önerileri dikkate alınmaya değer. Ramazan Bingöl'ün Timaş Yayınları'ndan (0-212-513 84 15) yayımlanan "Restoran İşletmeciliği/Restoran ve Lokantalar Nasıl Yönetilir" adlı kitabı 12 bölümden oluşuyor. ilk bölümlerde bir restoran açmayı düşündüğünüz andan itibaren neleri dikkate almanız gerektiği ve kurulduktan sonrası için tavsiyeler bulunuyor. Sonraki bölümlerde insan kaynakları, tanıtım ve imaj, müşteri ilişkileri ve servis gibi başlıklar mevcut. Son bölüm ise Kriz ve İflas. Yani Bingöl, kitabında restoran işletmeciliğinin hiçbir bölümünü atlamamış.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Resul Kurt

 

Okunma: 1763

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bireysel emeklilik primi SSK'ya aktarılabilir mi?